StoryEditorOCM
ŠibenikKapa dolje

Zahvaljujući udruzi Mladi u EU, županijska Udruga slijepih dobila je 730.000 kuna za svoje programe

Piše Katarina Rudan
5. svibnja 2017. - 14:24


Šibenska udruga "Mladi u EU", osnovana u listopadu 2008. godine, nevladina je i neprofitna udruga koja okuplja mlade, školovane i stručne ljude.

Oni kroz projekte što ih odrađuju nastoje poboljšati kvalitetu života sredine u kojoj žive. Osim vlastitih projekata, za koje sredstva dobivaju na natječajima državnih institucija i europskih fondova, besplatno pomažu drugim udrugama i organizacijama u izradi natječajne dokumentacije za povlačenje sredstava za određene projekte. Svježi je primjer županijska Udruga slijepih i slabovidnih osoba, s kojom već imaju odličnu suradnju, a za koju su radili dokumentaciju za projekt Europskog socijalnog programa "Tvoja ruka vodi me". Posao su odradili odlično i projekt je prošao.

Trenutno je u udruzi, dok projekti traju, zaposleno pet osoba: Žaklina Lasić, Vinko Livaković, Marko Ković, Matej Matić i Martin Mrša, koji je i predsjednik Udruge. Svi oni imaju visoku stručnu spremu društvenog smjera.

– Pomažemo svima koji nam se obrate za pomoć. U tom smislu imamo dobra iskustva i s udrugom "Izvor ljubavi", koja pomaže djeci s teškoćama u učenju, te s udrugom "Aurora", koja pruža pomoć osobama s cerebralnom paralizom – rekao nam je predsjednik udruge Martin Mrša.



Od osnivanja do danas udruga je provela brojne projekte i inicijative te je postala prepoznatljiva ne samo na području Šibenika i Šibensko-kninske županije, nego i šire. Surađuju s udrugama civilnog društva i na području susjednih županija, Zadarskom i Splitsko-dalmatinskom.

Među projektima im je prvi i jedini volonterski centar u Šibensko-kninskoj županiji "Pozitiva", koji provode od 1. kolovoza prošle godine i u bazi imaju petnaestak organizatora volontiranja te tridesetak volontera koji su im na raspolaganju. Ako neka udruga treba volontere, obrate im se i tako dolaze do potrebnih ljudi. Ove su godine projekt volontiranja ponovno aplicirali na sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s tim što su ga proširili na Knin i Skradin.

– Time ćemo proširiti bazu jer su sada u njoj samo udruge s područja grada Šibenika. Najviše volontera traži udruga "Kamenčići", koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama i najtežim oblicima invaliditeta, "Izvor ljubavi" i "Inkluzija Šibenik". Volonteri su uglavnom mlade nezaposlene osobe u dobi do 30 godina koje žele volonterskim radom pomagati osobama s teškoćama.

Drugi im je projekt "TOČKA – Infocentar za mlade", koji provode u suradnji s udrugom "Sveti Bartolomej" iz Knina, a njegova je svrha povećati informiranost mladih za njih korisnim informacijama. U tom smislu na području veleučilišta u Šibeniku i Kninu, u Srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu, u udruzi "Sveti Bartolomej" u Kninu i u njihovu prostoru u narančastoj zgradi u Crnici, imaju "info točke" za praćenje njihove web-stranice i newslettera, gdje objavljuju sve važne informacije i redovito ih ažuriraju, doznajemo od predsjednika Mrše.

– Udruzi "Mladi u EU" prvi put smo se obratili za pomoć 2015. godine, kad je tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo natječaj za projekt "Pokaži mi put". Mi u Udruzi slijepih niti vidimo, niti imamo kapaciteta za izradu dokumentacije, a oni su u tome stručni.



Prošli smo na natječaju i dobili videćeg pratitelja. Program traje tri godine i na godišnjoj nam je razini odobreno 102.000 kuna, dakle ukupno 306.000 kuna. Zamolili smo ih da nam naprave prijavu i za projekt Europskog socijalnog programa "Tvoja ruka vodi me". Koliko su stručni, dokazuje podatak da je naš projekt imao 100 posto bodova i odobreno nam je 422.000 kuna. Projekt se provodi 24 mjeseca, financira se s 85 posto sredstva iz ESF-a, a 15 posto iz državnog proračuna. Mi smo dobili još jednog videćeg pratitelja i voditelja – koordinatora projekta. Dakle, dva radna mjesta – rekao nam je Darko Juras, tajnik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Šibensko-kninske županije.
 


Izaberi pravu stvar

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije realiziraju projekt "Izaberi pravu stvar", koji se provodi organiziranjem tribina i predavanja o svim oblicima ovisnosti.
Na pitanje koliko su sredstava za realizirane projekte u proteklih devet godina povukli iz domaćih i europskih izvora, Mrša u ovom trenutku nije mogao odgovoriti jer taj podatak nemaju objedinjen na jednome mjestu. Svakako, radi se o stotinama tisuća kuna i zapošljavanju desetaka mladih koji su radili na njima.
No, doznali smo koliko su novca povukli za projekte u realizaciji.
– Za projekt "Pozitiva" dobili smo 120.000 kuna, a za "TOČKA – Infocentar za mlade" 113.000 kuna. Oba projekta financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uključili smo se i u projekt "Europske volonterske službe" i razmjenu mladih, za što smo dobili 16.000 eura. Dvoje mladih ljudi iz Italije kod nas je na volontiranju od 1. ožujka i tu će provesti osam mjeseci – rekao nam je na kraju predsjednik udruge Mrša.

21. travanj 2024 17:11