StoryEditorOCM
ŠibenikUtjerivači dugova

Zagrebački 'Matrix' "prijeti" Šibenčanima: Ako ne budete plaćali svoje račune, oni će vam pokucati na vrata

Piše Katarina Rudan
28. rujna 2017. - 13:21

Grad Šibenik u listopadu prošle godine, zbog nemogućnosti naplate ogromnih dugovanja građana i obrtnika za komunalnu i vodnu naknadu, angažirao je zagrebačku agenciju EOS Matrix d.o.o. za naplatu potraživanja. Ona je na natječaju ponudila najpovoljniju stopu od četiri posto po naplaćenom iznosu. Riječ je o jednoj od vodećih tvrtki za upravljanje potraživanjima u Hrvatskoj, koja je, kako doznajemo u gradskom Upravnom odjelu za financije, već obradila poprilično slučajeva. Agenciji je na naplatu predan dug u ukupnom iznosu od 5,9 milijuna kuna, a lista je poduža i na njoj su imena tisuće dužnika za komunalnu i vodnu naknadu. Ne može se, kažu u gradskoj upravi, govoriti o konkretnom broju dužnika jer je on promjenjiv s obzirom na to da se zadužuju novi obveznici.



– Prema izvješću agencije za naplatu potraživanja, do početka rujna taj dug od 5,9 milijuna kuna smanjen je za gotovo 1,6 milijuna i trenutačno iznosi 4,3 milijuna kuna. Agencija kontaktira s onima čija su dospjela dugovanja veća od 400 kuna za najmanje dva tromjesečja. S obzirom na to da se novi kvartalni računi obveznicima komunalne i vodne naknade šalju početkom listopada, važeća usporedba o smanjenju dugovanja u odnosu na stanje kad smo agenciju angažirali, bit će moguća tek za mjesec dana – kaže Slobodan Tolić, pročelnik šibenskog Upravnog odjela za financije. Građani se kod prvog kontakta s agencijom usmjeravaju na gradsku upravu kako bi se informirali o dugovanju, ali samo plaćanje dogovaraju s agencijom.

– Agencija im dopušta plaćanje u više rata, s kamatom, a tolerira se i ako "promaše" dogovoreni datum plaćanja. Naravno, uvijek ima onih koji se uglavnom neopravdano žale, ali i onih koji priznaju dug. Iako ima i građana koji zaista nisu u mogućnosti podmiriti dugove, zasad se pokazalo da se Agencija uspijeva dogovoriti i s njima. Primijetili smo da je dio građana postao redovitiji u plaćanju, ali dio njih i dalje plaća račune tek na poziv iz agencije – kaže Tolić i dodaje da je agencija indirektno pomogla i u ažuriranju podataka o obveznicima komunalne naknade.

Kad se radi o otpisu dugovanja za komunalnu i vodnu naknadu, u gradskom Upravnom odjelu za financije točan podatak nisu nam mogli dati jer se tu uklapaju i neki drugi otpisi dugova koji nisu vezani s poslovima agencije.
– Otpisa duga za komunalnu naknadu je bilo jer se pozivalo na zastaru, ali bilo je i netočnih zaduženja. Zapravo se na ovaj način, uz naplatu potraživanja, čiste preostale neraščišćene situacije – govori Tolić.



Inače, Grad s agencijom EOS Matrix d.o.o. ima ugovor do kraja godine pa su na taj način smanjeni troškovi građana, jer se nije išlo u postupak ovrhe. No to neće trajati vječno, Tolić najavljuje da će već od sljedeće godine Grad pokrenuti ovrhu prema svim neplatišama koji duguju više od dva kvartalna računa, odnosno budu dugovali komunalnu i vodnu naknadu za šest mjeseci, pa će se dug povećati za kamate i troškove ovrhe.

Dugovanjima pravnih osoba – poduzeća, ustanova i drugih institucija – bave se službenici za naplatu potraživanja u Upravnom odjelu za financije, koji šalju opomene i ovrhe i pismeno dogovaraju obročne otplate. Što se tiče vodne naknade, uključene u račune građana za komunalnu naknadu, Grad Hrvatskim vodama za tu uslugu naplaćuje proviziju od pet posto. Trenutačno je u bazi podataka Grada Šibenika oko 24.000 obveznika plaćanja komunalne naknade, od čega je 21.000 građana, a 3000 je pravnih osoba.

02. svibanj 2024 10:23