StoryEditorOCM
ŠibenikBESPLATNA TURISTIČKA REKLAMA

Zadnjeg dana svibnja počet će najveće sportsko natjecanje u povijesti grada pod Šubićevcem, koje će dovesti više od tri tisuće gostiju: Šibenik na osam dana postaje glavni grad svjetskog jedrenja

12. svibnja 2019. - 14:00

Jedan od najmanjih sportskih klubova u Šibeniku već 127 godina njeguje jedan od najzapostavljenijih sportova u tom gradu na moru, a to je jedrenje. No zahvaljujući šačici boraca i žilavoj tradiciji, jedriličarski klub Val organizira najveće sportsko natjecanje ikad u ovom gradu, i za sada jedino Svjetsko prvenstvo na prostoru Šibensko-kninske županije!

Od 31. svibnja do 8. lipnja u Šibeniku se održava "D-Marine ORC World Sailing Championship, Šibenik, Croatia“- Svjetsko prvenstvo u jedrenju koje naziv nosi po generalnom sponzoru i suorganizatoru, D-Marine, čijim je dolaskom na ove prostore jedrenje u Šibeniku dobilo daleko snažniji zamah i otvorilo nove mogućnosti.

Nastupit će posade 130 jedrilica, što znači oko 1500 jedriličara iz 19 zemalja. Zajedno s pratećim osobljem, članovima obitelji, predstavnicima medija i gledateljima, u Šibeniku se u tih osam dana svjetskog jedrenja očekuje i više od tri tisuće gostiju.

- U vrijeme održavanja ORC (Offshore Racing Congress) svjetskog prvenstva Šibenik će zaista biti središte jedriličarskog svijeta. To je omogućio naš suorganizator D-Marine, to su na svaki način podržali naši partneri, prije svega Grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika, Lučka uprava, i mi u našem malom Valu možemo biti samo sretni što se ostvaruje naš san - da Šibenik bude prepoznat kao savršeno mjesto za jedrenje! - govori predsjednik Vala Marin Paić.

Veliki interes

Dojam dijeli i gradonačelnik Šibenika Željko Burić za kojega se može reći da je prepoznao vrijednosti kluba i sporta. No, o tome će više riječi biti uskoro, kad napokon bude otvoren novi dom Vala u Docu, u čemu je veliku promidžbenu kampanju vodio i naš Šibenski list, u početku i tijekom gradnje, u stalnim rubrikama "Tikula za Val".

- Kako rekoh, Šibenik je sad već dokazano savršeno mjesto za održavanje jedriličarskih sportskih natjecanja, pa i na najvišim svjetskim razinama. Imamo povijesni grad u središnjoj Dalmaciji, na ušću rijeke, naše Krke, imamo dva nacionalna parka, spomenike pod zaštitom UNESCO-a i bogatu kulturnu baštinu uopće, imamo turizam u stalnom rastu. Tu je i blaga mediteranska klima, i u vrijeme svjetskog prvenstva, u prvom tjednu lipnja nadamo se ugodnim temperaturama uz maestral - savršen vjetar za jedrenje. Šibenski akvatorij i njegova razvedenost već su ranije proglašeni rajem za nautičare, posebno "upotrebljiv“ je akvatorij naše gradske luke, no to nije za ovako velike, nego za manje regate... Zar sve to ne govori u prilog tvrdnji da smo savršeno mjesto za razvoj jedriličarskog sporta i organiziranje jedriličarskih natjecanja pa i najviše razine!? - govori dalje predsjednik Vala Paić, uvjeren da će "D-Marine ORC World Sailing Championship 2019. Šibenik, Croatia“ biti spektakularno natjecanje organizirano na najvišoj razini, čiji značaj nadmašuje sportski aspekt cijelog projekta.

Direktor regate i šef regatnog odbora je šibenski međunarodni jedriličarski sudac, također "valovac“ Denis Marinov Bili. Regatni odbor radit će u izložbenoj dvorani Muzeja grada Šibenika. U četvrtak uvečer u 20 sati u toj se dvorani otvara izložba "Šibenik Sailing Arena“, a regatni odbor počinje s radom u petak 31. svibnja u 14 sati. Tada počinju prijave posada i premjeravanje jedrilica.

- Na cijelom poslu oko regate bit će angažirano 60-70 ljudi: međunarodnih sudaca, pomoćnika, desetak premjerača i drugog osoblja regate, na dvadesetak pratećih regatnih brodova i na kopnu. Ukupno će se u Šibeniku naći četrdesetak međunarodnih sudaca, što članova Regatnog odbora, što članova žirija, što premjerača. Među premjeračima je Hrvat Zoran Grubiša, imamo i dva člana žirija (Pula, Rijeka), dočim je Regatni odbor većinom sastavljen od Hrvata, uz kolegicu Španjolku i kolegu Čeha. Sudački tim je šarolik: od predstavnika Južne Afrike preko Amerike, europskih zemalja.... Inače, zanimanje za prvenstvo bilo je golemo, na koncu smo morali postaviti limite na prijave - govori direktor regate Denis Marinov Bili.

Spektakularno otvaranje

Svjetska prvenstva u jedrenju po ORC sustavu vrlo su popularna no i vrlo komplicirana, prije svega zbog preskupog, odnosno vrlo teškog transfera jedrilica. Zato se naizmjenice održava na raznim stranama svijeta kako bi se svima pružila prilika da se natječu. Prošlo je bilo organizirano za sjeverni dio Europe, u Haagu, ovo u Hrvatskoj na Mediteranu, a iduće će, po najavama, po prvi put biti u Americi. Naposljetku, evo što će se sve na planu jedrenja, ali i društvenog života tih dana prvog tjedna lipnja odvijati u gradu.

Ceremonija svečanog otvorenja Svjetskog prvenstva odvijat će se na Trgu Republike Hrvatske, između vijećnice i katedrale. "Valov“ meštar za ceremonije i atrakcije, Zoran Lučić Luca najavljuje na gradskim punktovima niz zgodnih događanja, no u večeri otvorenja, u nedjelju, najvažniji će biti vatromet pred rivom, koji počinje u 22,30.

Od ponedjeljka do subote traju dani jedrenja. Prvi dan, sa startom u ponedjeljak, u 11 sati, održat će se navigacijska regata, oko 100 milja s ograničenim vremenom od 36 sati. Start će biti po južnoj stranu Zlarina, a jedrit će se, ovisno o vremeno, prema Šolti, prema Blitvenici ili prema Vrgadi. Cilj toga navigacijskog jedrenja je idući dan, utorak u 23 sata. Srijeda i četvrtak rezervirani su za štap jedrenje, odnosno jedrenje između oznaka, na oba regatna polja.

Ništa bez tvrđava

U srijedu uvečer, kad se svi vrate na vez, na tvrđavi sv. Mihovila održat će se "Salona Crew Party“ - večera i zabava za sve sudionike. Dan nakon toga, u četvrtak, nastavlja se štap jedrenje.
Start idućeg navigacijskog jedrenja, no ograničenog na 12 sati i oko 40 nautičkih milja, najavljen je za petak, 7. lipnja, u 11 sati.

U subotu još dva štapa, i - kraj! Za napomenuti je da će štap voziti zajedno grupe A i C, odnosno najveći i najmanji brodovi, dočim će grupa B jedriti posebno.

Naposljetku, te subote uvečer u D-Marine, u Mandalini, organizira se proglašenje pobjednika, podjela nagrada i svečanost zatvaranja svjetskog prvenstva u jedrenju, najpopularnijeg sustava premjeravanja jedrilica u svrhu njihova izjednačavanja što se tiče veličina, trupova, jedara i niza drugih detalja koji utječu na brzinu jedrenja. ORC je priznat od Međunarodne jedriličarske federacije (ISAF), a u svijetu postoji više od 75000 ORC svjedodžbi izdanih u posljednjih tridesetak godina. Godišnje ih se izda više od 7500, naravno, postoje, naravno, i u Šibeniku i drugdje na obali, a svake se godine organizira i ORC prvenstvo JK Val.

24. travanj 2024 08:09