StoryEditorOCM
ŠibenikZbog korone i gripe

Zabranjene posjete u dijelu šibenske bolnice. Građani negoduju, ravnatelj odgovara: "Ne nosite maske, sjedite po krevetima i nesvjesno širite zarazu"

Piše Marija Lončar
15. siječnja 2024. - 14:06

 

Nema zabrane posjeta u šibenskoj bolnici! Odgovorio je to ravnatelj Opće bolnice Šibenik Kristijan Stipaničev nakon što smo ga priupitali je li točno da zbog korone nema posjeta pacijentima koji leže na odjelima. To je, naime zanimalo nekoliko naših čitatelja koji su nam se obratili zbunjeni, a neki bome i revoltirani takvom odlukom smatrajući je ograničavajućom i nepotrebnom.

-Kakva korona?! Pa zar nisu odavno ukinute mjere protiv Covid-19? I kakvog ima smisla da nas ne puštaju na posjetimo svoje najbliže, kada nismo vidjeli da doktori, sestre i ostalo osoblje nosi maske? Kao da oni ne mogu unijeti koronu na odjel – požalio se jedan od čitatelja (podaci poznati redakciji).

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Ravnatelj Stipaničev pak ponavlja kako nema odluke o zabrani posjeta pacijentima na razini cijele bolnice, ali to mogu odlučiti sami odjeli kada procjene da za to postoji razlog, odnosno da se time spriječava širenje Covida. Takva zabrana u pravilu je ograničena na određeno vrijeme, obično desetak dana, a trenutačno su na snazi na nekoliko odjela: internoj, kirurgi i neurologiji! Osim korone, ali i porasta oboljelih od gripe, razlog za uvođenje ovih zabrana je i činjenica, objašnjava Stipaničev, da se velika većina građana ne pridržava službenih uputa za sprječavanje širenja zaraza. One su izvješene na ulazu u sve odjele pa su s njima građani i te kako upoznati, smatra Stipaničev.

image

 

Zbog sigurnosti pacijanata trenutačno nema posjeta na Odjelu interne, kirurgije i neurologije 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Službene preporuke, koje su inače na snazi već duže vrijeme, kažu da pacijentu u posjet dođe samo jedna osoba, da nosi masku i da se na odjelu zadrži kratko, svega pet minuta. Međutim, naši se građani toga mahom ne pridržavaju. Dolazi ih po petero, ostaju pola sati i više, sjede po krevetu, diraju predmete i šire zarazu, a da toga nisu ni svjesni. Kako uz Covid sada imamo i gripu, a u slučajevima ako se na odjelu pojave te bolesti ili već imamo oboljelog pacijenta, privremeno se uvodi zabrana posjeta i sve to zbog sigurnosti naših pacijenata – objasnio je Stipaničev.

image

 

Kristijana Stipaničev

Niksa Stipanicev/Cropix

Dodaje i kako nije istina da liječnici i sestre ne nosi maske.

-Naše osoblje uvijek nosi maske u izravnom kontaktu s pacijentima, a također presvlače odjeću kada se vrate od Covid oboljelog. Po hodnicima zdravstveno osoblje ne mora nositi masku, ali moraju kada su sa pacijentom, kako sam već kazao – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Šibenik Kristijan Stipaničev i dodao kako su se privremene zabrane posjeta po odjelima počele provoditi prije mjesec dana.

01. svibanj 2024 14:11