StoryEditorOCM
ŠibenikKRIŽNI PUT PODSTANARA

Za vlažnu, neopituranu "rupu" od 36 kvadrata u Šibeniku - mjesečno 300 eura!?

Piše Katarina Rudan
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA
5. travnja 2019. - 17:31

Nagli turistički rast i pretvaranje svakog kvadrata slobodnog stambenog prostora u apartmane, kako u srcu starog Šibenika tako i u predgrađima, označili su dolazak teških godina za domaće ljude bez vlastitog krova nad glavom. Govorimo o podstanarima, čiji je društveni status teško odrediti, o ljudima koji i desetljećima znaju životariti po tuđim kućama i stanovima dok ne dođu do svojeg kutka.

Sama pomisao da bi im "gazda" mogao dati otkaz jer je odlučio prodati stan ili ga prenamijeniti u turističke svrhe, ili urediti apartman u obiteljskoj kući i ne držati više podstanare, dovodi ih do ludila. Kako izgleda "križni put" u potrazi za slobodnim stanom u Šibeniku, najbolje govori ispovijest žene (podaci poznati redakciji - op.a.) koja je s mužem i malim djetetom nakon tri godine podstanarstva na Krvavicama prije tri mjeseca morala napustiti stan u stambenoj zgradi jer ga je vlasnik dao u prodaju. I brzo prodao. Njihovo traganje za novim podstanarskim kvadratima traje do danas, a privremeni smještaj našli su kod njezine sestre, također podstanarke.

- To su neopisive muke. Prvo, stanova za duži najam u Šibeniku je sve manje i manje, a apartmana sve više i više. Drugo, možete u najam naći neki manji stan ili apartman, ali od 1. listopada do 1. lipnja, jer se u sezoni iznajmljuje turistima. A gdje preživiti lito? Nisam ja studentica pa da mogu stvari staviti u dva kufera i svako malo se seljakati. Tu je obitelj. I treće, cijene podstanarstva su otišle u nebo! Da vam mozak stane kad vidite što se nudi i kolika je cijena - počela je svoju priču ova mlada žena.
Gledala je stanove u različitim dijelovima grada, ali je situacija više ili manje ista. Tražila je stan preko Njuškala i kaže da su u pravilu svi stanovi za koje je objavljen oglas već iznajmljeni. Prati situaciju s iznajmljivanjem stanova preko Facebook grupe "Iznajmljivanje stanova Šibenik i okolica", oglase u emisiji "Crna burza" na jednoj lokalnoj radiostanici, oglase "pribodene" na pokoje stablo uz šibensku gradsku tržnicu, traži pomoć prijatelja i poznanika... I sve, za sada, bez rezultata.
- Jedna mi je poznanica rekla za jednosobni stan u zgradama na Jamnjaku. Znate koliko žena traži? Stanarina 500 eura plus režije za 42 kvadrata. Soba, kužina, WC i dnevni boravak. Stan je super namješten, ali što je previše, previše je. Ja ne znam tko to može plaćati. Oni vam dignu kredit, kupe stan i onda nabiju cijenu kako bi od podstanarstva vraćali kredit. Rekla sam joj da ja ni toliku plaću nemam i da smo muž i ja u mogućnosti, digli bismo i mi kredit i kupili vlastiti stan, a ne bih drugome otplaćivala stambeni kredit - kaže naša sugovornica. Od desetak stanova koje su do sada pogledali, navodi jednosobni stan u Težačkoj ulici, u obiteljskoj kući od 36 kvadrata. Cijena 300 eura i režije dodatno, naravno.
- U tom stanu je živjela starica koju su smjestili u starački dom i sad ga iznajmljuju. A to je... šta da kažem. Ajme majko! Rupa, rupa... Puno vlage, neopiturano, stari namještaj, užasno. Ne možete virovati što sve ljudi iznajmljuju, kaže i dodaje da dosta njih stanove, bilo u zgradama ili privatnim kućama, iznajmljuju studentima ili radnicima, i to izvan sezone.

Zvala je i za jedan stan na Vidicima i doživjela novi šok.
- U oglasu je pisalo 1100 kuna plus režije. Doduše, pisalo je trosobni stan, pa mi se cijena učinila premala, ali ipak sam išla provjeriti. Čovjek s druge strane telefona mi je rekao da je 1100 kuna mjesečno, ali po osobi, te da on to iznajmljuje radnicima, što nije navedeno u oglasu. Ili, gledala sam jedan jednosobni stan u Crnici, u obiteljskoj kući, i on je 2500 kuna bez režija, ali ne primaju bračni par s djecom. Eto, to vam je naša priča i molim vas ne pišite moje ime, jer nećemo nikad naći stan - rekla je na kraju.
Pratila sam ovih dana "Crnu burzu" na lokalnom radiju i bila slobodna nazvati broj mobitela na koji se potencijalni iznajmljivač stana mogao javiti gospođi koja je preko radija hitno tražila jednosoban namješten ili polunamješten stan u Šibeniku. Žena je prvo pomislila da imam stan za nju, no kad sam joj objasnila zašto zovem, s druge strane slušalice došlo je razočarenje, a potom još jedna podstanarska priča...

- Našla sam u listopadu prošle godine jednosoban stan na Gorici za 300 eura plus režije i vlasnici kuće su mi rekli da ga iznajmljuju na dulje vrijeme. To je u centru grada i u staroj kamenoj kući. Bio je polunamješten pa sam kupila neke komade namještaja. Očito sam bila naivna i povjerovala im da je stan na duže vrijeme. Čak sam ih i pitala imaju li namjeru iznajmljivati ljeti turistima, ali su tada odlučno rekli da neće, da im je to prevelika obveza, oni su stariji, ne govore engleski i tako dalje... Međutim, kad sam im u subotu išla dati novac za režije dočekala me druga priča. Znate, to vam ide uz glupe isprike jer žele ostati pošteni. Kao, oni su izračunali da im se ne isplati držati podstanara jer će u sezoni zaraditi duplo više, a oko turista će im pomoći unuka. Eto, ostalo mi je dva miseca za naći drugi stan - ispričala nam je tridesetogodišnja zaposlena djevojka iz šibenskog zaleđa.
Otišla je pogledati i jedan polunamješten jednosoban stan u Mandalini, u prizemlju obiteljske kuće...
- Izvanka kuća u relativno dobrom stanju, ima čak i parkirno mjesto. Kad sam ušla u stan teška mrakača, stari namještaj gotovo se raspada, malo svjetla i puno mirisa po starini. A cijena 350 eura bez režija. Ne znam što ću i gdje ću, jer čujem i od drugih koji traže stan da je situacija grozna. Stanova na duže vrijeme je malo, nas tražitelja puno, i zato su cijene ovako skočile - kaže na kraju.
Na Facebook stranici "Iznajmljivanje stanova Šibenik i okolica" najviše je oglasa za traženje u najam stanova na duže vrijeme, a tek poneki da se iznajmljuje. Kako stvari stoje, u Šibeniku je prava lutrija pronaći pristojan stan za prihvatljivu cijenu na duže vrijeme, a zbog apetita vlasnika objekata i količine stanova na "podstanarskom tržištu" očito je da može biti samo gore.


PONUDA NA NJUŠKALU
Malo ih je, a cijene paprene

Od trenutno 23 oglasa na Njuškalu za iznajmljivanje stanova u Šibensko-kninskoj županiji, samo je njih sedam na području Šibenika. Ostali su u Grebaštici, Pirovcu i Vodicama, s naglaskom na iznajmljivanje izvan sezone.
Datumi oglašavanja za stanove u Šibeniku su od kraja veljače pa do 1. travnja, što znači da su neki vjerojatno već popunjeni. Samo u nekoliko slučajeva je navedeno da se iznajmljuju na duže vrijeme, poput jednosobnog stana od 48 kvadrata na Šubićevcu, koji se iznajmljuje za 450 eura. Na Baldekinu se u najam nudi jednosobni stan od 32 kvadrata za 290 eura. Svima treba dodati i režije, jer u stanarinu u niti jednom slučaju one nisu uračunate.

19. travanj 2024 16:16