StoryEditorOCM
ŠibenikPuna pripravnost

Za snijeg spremni! Oni su zaslužni što ćete ove zime sigurno voziti šibenskim cestama

15. studenog 2017. - 21:20

Cestarska služba u Šibensko-kninskoj županiji spremno ulazi u zimsko razdoblje. Postrojavanjem vozila i opreme za održavanja javnih prometnica u zimskim uvjetima u svom prostoru na Ražinama, Ceste Šibenik su i službeno demonstrirale punu pripravnost. Nakon radova koji su, po riječima Ante Pijuka, direktora Cesta Šibenik, prethodili nastupanju zimskih uvjeta, operativa je spremna uhvatiti se u koštac sa čišćenjem snijega s kolnika, cesta i prometne signalizacije te zaštitom prometnica od poledice, odnosno sprečavanjem klizavosti.

- Imamo sveukupno 27 jedinica za čišćenje, počevši od kamiona, specijaliziranih vozila do traktora i cestarskih vozila za gradske ulice tako da smo u mogućnosti otkloniti bilo kakve smetnje koje utječu na sigurnost vožnje i prohodnost prometnica. Raspolažemo i sa dovoljnom količinom soli u silosima, odnosno nadstrešnicama, tako da za nas ne bi trebalo biti iznenađenja. Svakodnevno se prate izvješća Državnog hidro-meteorološkog zavoda i postupamo po prognozama-kaže Pijuk.

"Ophodari", dodaje, malim vozilima obilaze prometnice i ako na nekim punktovima zamijete poledicu, zovu dežurne koji su raspoređeni za čišćenje.
- Naše je područje pomalo specifično i unaprijed iz iskustva znamo kako ćemo i gdje postupati. Primorski dio je, cestarskim rječnikom kazano, uredan, a poteškoće sa snijegom očekujemo na kninskom području prema Strmici i Gračacu, odnosno od Dinare prema Kijevo. Postoji nekoliko mikrolokacija poput Crnog brda i Jelinjaka koje nazivamo kritičnim točkama. Takvih je nekoliko i na kninskom, odnosno drniškom području. Ipak, od samog snijega zahtjevniji nam je preventivni dio posla, prije svega posipanje cesta solju zbog opasnosti od poledice – veli direktor Cesta Šibenik.

I zaposlenika je dovoljno. Svakom vozaču pojedinog stroja ili posebnog vozila pridružen je po jedan cestar kako bi, objašnjava Pijuk, u slučaju potrebe za ručnim posipanjem prometnice mogao intervenirati. Zimu, u svakom slučaju, Ceste Šibenik dočekuju pripravne.

15. travanj 2024 00:32