StoryEditorOCM
Šibenikjoš ćemo se načekati

Za ovom vrstom ukopa vlada veliki interes: otkrivamo sve detalje gradnje krematorija u Šibeniku

Piše Ana Petrić
1. veljače 2024. - 15:32
Na šibenskom groblju Kvanj bit će izgrađen krematorij koji će zadovoljavati potrebe cijele DalmacijeNikolina Vuković Stipanićev/Cropix

Izgradnja krematorija na šibenskom gradskom groblju Kvanj projekt je koji se dugo najavljuje i o kojem se priča već neko vrijeme, a koji će, kao takav, zadovoljavati potrebe cijele Dalmacije, moguće čak i prekograničnih prostora. Srećom, projekt je to na kojem se, osim što se o njemu govori, intenzivno i radi, a dokaz tome je i nedavno održan prvi radni sastanak Povjerenstva za gradnju krematorija na Kvanju.

Što to točno znači i u kojoj je fazi projekt trenutno, upitali smo Joška Vukovića, direktora pogrebnog poduzeća ‘Čempresi‘, a na čiju inicijativu je i pokrenuta ideja da Krešimirov grad dobije krematorij.

- Dakle prije godinu ipo dana je gradonačelnik na moj prijedlog imenovao Povjerenstvo za gradnju krematorija, a koliko je ovaj projekt bitan i opsežan govori činjenica da su članovi tog Povjerenstva i sam gradonačelnik i njegov zamjenik i pročelnici svih upravnih odjela Grada Šibenika osim društvenih djelatnosti. Dakle, svi su kroz svoju službu involvirani, odnosno tiče ih se ovaj projekt koji zapravo ulazi u sve pore funkcioniranja ovog grada. Povjerenstvo će se sastajati jednom godišnje ili po potrebi i više puta tako da se na jednom mjestu mogu iskoordinirati sve potrebe i strategije razvoja i napretka projekta. Trenutno je projekt u drugoj fazi, odnosno u tijeku je izrada idejnog projekta na kojem rade projektanti sa stručnim suradnicima. Stalno smo u komunikaciji s njima i zajedno polako stvaramo tu konstrukciju, tu sliku budućeg krematorija – priča nam Vuković, dodavši kako dobiva i mnogo upita hoće li i drugi dalmatinski gradovi krenuti u izgradnju krematorija, no, naglašava, Šibenik za to ima nešto što oni nemaju.

- Šibenik osim što ima osiguranu prostornu infrastrukturu, ono što je najvažnije, ima plinsku mrežu. To je ključni tehnički preduvjet za izgradnju krematorija, a govorimo o plinskoj mreži kod ‘Feroterma‘ i da nema toga, ova priča vjerojatno ne bi ni išla u realizaciju niti bi došla do ove faze. Ovo nije samo projekt grada Šibenika, to je projekt cijele županije, cijele Dalmacije, regije pa i dijela Hercegovine. To su područja koja bi gravitirala šibenskom krematoriju, uz još nekoliko velikih bolnica – šibenska, zadarska, splitska, dubrovačka, jer su bolnice veliki proizvođači tog bolničkog, patološkog otpada, a sve se to sada servisira u Zagrebu – ističe direktor ‘Čempresa‘.

image

Joško Vuković. direktor pogrebnog poduzeća Čempresi

Nikša Stipaničev/Cropix

Gdje će se točno krematorij nalaziti, Vuković nam nije želio otkriti, već je kratko kazao kako će biti u strogom centru gradskog groblja, na njegovu centralnom dijelu.

- Neću odavati lokaciju jer ljudi odmah počnu dolaziti uz ponude da bi prodali i slično. Idemo u klasičnu proceduru otkupa zemljišta, tako da sve u svoje vrijeme – veli nam te dodaje kako i njega samog iznenađuje ogroman interes građana za takvom vrstom ukopa, a samim time i za izgradnjom šibenskog krematorija.

- Prije sedam godina izgradili smo 30 kazeta za urne i svi su ih onako, skrivečki kupovali, mislili se hoće, neće i godišnje bi imali nekih 10-ak ili 15 kremacija. Sada godišnje gradimo oko 100 kazeta za urne i mjesečno oko 10-ak pokojnika samo iz Šibenika vozimo na kremiranje. Dakle, trenutno imamo oko 200 kazeti i 30-ak podnih grobnica za urne i sve je prodano. To dovoljno govori o tom uzlaznom trendu i interesu građana. Razlika je, doduše, i kupiti danas klasičnu grobnicu za 10-ak tisuća eura u usporedbi s jednom kazetom koja košta tisuću eura, a za isti kapacitet kad govorimo o broju pokojnika. Naravno, uvijek će biti onih koji ne prihvaćaju kremiranje i koji ‘ostaju vjerni‘ tradicionalnom ukopu, ali to je svakom na izbor koji se treba poštovati – pojašnjava naš sugovornik.

No, na krematorij će Šibenčani ipak pričekati još koju godinu. Za šest, sedam godina, otkriva Vuković, bi se tek mogao početi graditi.

- Potrebna dokumentacija iziskuje najviše vremena jer svaka faza ima svoju proceduru, svoje aktere i potrebno vrijeme provedbe. Prema tome, po mojoj nekoj okvirnoj procjeni krematorij bi se mogao počeo graditi za nekih šest ili sedam godina – zaključuje direktor šibenskog pogrebnog poduzeća ‘Čempresi‘, optimističan kako izvori financiranja ovog projekta neće biti problem, obzirom da projekt izgradnje novog krematorija uživa snažnu podršku gradske uprave, a koja je, kaže Vuković, provela i puno skuplje i veće projekte od ovog.

26. travanj 2024 20:15