StoryEditorOCM
Šibeniknekoliko je scenarija

Za atraktivnu lokaciju tvrtka iz Brodarice ponudila gotovo šest milijuna eura. Rok za uplatu istekao krajem siječnja, gdje je novac?

Piše Jadranka Matić/SD
8. veljače 2022. - 14:25

Samim krajem siječnja istekao je rok u kojemu su "Pražen putovanja" iz Brodarice kod Šibenika trebala uplatiti 44,52 milijuna kuna za nekadašnju vinariju "Dalmacijavina" u stečaju u Kaštel Starom.

Općinskom sudu u Splitu nije, međutim, ni u petak 4. veljače, pristigla obavijest od strane uplatitelja, niti od strane Financijske agencije da je kupovnina položena. Kako nam je rečeno u Sudu, uzima se u obzir vrijeme potrebno za dostavu takve obavijesti, koje može biti nekoliko dana. Nakon toga sud, ako obavijest i dokaz o uplati izostanu, donosi rješenje o dosudi nekretnine sljedećem kupcu, ponuditelju Juri Ivanoviću i određuje mu rok za polaganje kupovnine, s time da će u tom rješenju najprije oglasiti nevažećom dosudu kupcu "Pražen putovanja", sve sukladno odredbi čl. 103. st. 6. Ovršnog zakona.

Inormaciju o tome je li uplata obavljena namjeravali smo zatražiti i od Marija Pražena, vlasnika "Pražen putovanja", no on se nije javljao na naše pozive na mobitel.

Tvrtka iz Brodarice koja se bavi autobusnim prijevozom turista i učenika kupila je, podsjetimo, nekretninu poznatu i pod starim imenom "Vinalko", na elektroničkoj dražbi održanoj od 16. studenog do 1. prosinca prošle godine, ponudivši iznos deseterostruko veći od početne cijene. Time je za 20.000 kuna pretekla ponudu Jure Ivanovića iz Livna (Bosna i Hercegovina), dok je treći najviši iznos od 5,38 milijuna kuna ponudila kaštelanska prijevoznička tvrtka "Fraternitas" Darka Bošnjaka.

Upravo izlicitarini iznos od gotovo šest milijuna eura koji daje cijenu kvadrata od fantastičnih 24.500 kuna ili gotovo 3300 eura izazvao je dodatnu pozornost javnosti.

image
Nekretnina je poznata i pod starim imenom 'Vinalko'
Joško Šupić/Cropix

Atraktivna lokacija

Unatoč podatku da se "Vinalko" nalazi na atraktivnoj lokaciji uz more, u blizini novoizgrađene luke, te da se po kaštelanskom GUP-u nalazi u zoni s oznakom M6 – mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena, dojam je kako je ova derutna poslovno-skladišna zgrada precijenjena.

Dražba je inače održana u ovršnom postupku koji je pred Općinskim sudom u Splitu pokrenuo splitski odvjetnik, koji je zastupao "Dalmacijavino" u parnicama vođenim tijekom stečajnog postupka. Kako zbog blokade računa tvrtke nije uspio naplatiti svoje potraživanje u iznosu od 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, pokrenuo je ovrhu.

Prema stanju u spisu, Pražen kupovninu nije položio do 27. siječnja, a do tog datuma nitko od ponuditelja na dražbi održanoj kod Financijske agencije (FINA) nije povukao svoju ponudu. Osobama koje su uplatile jamčevinu, a nisu sudjelovale na dražbi svojim ponudama, jamčevina je vraćena, također su informacije splitskog Općinskog suda. U izvješću stečajne upraviteljice "Dalmacijavina" Natalije Mladineo, objavljenom na e-Oglasnoj ploči splitskog Suda, navodi se pak da je jamčevinu od 533.000 kuna uplatilo deset natjecatelja.

Različiti scenariji

Kako je već rečeno, ako se pokaže da iz bilo kojeg razloga "Pražen putovanja" u zadanom roku nisu uplatila novac, rješenje o dosudi nekretnine ovoj tvrtki se obustavlja i donosi novo za drugog dražbovatelja, u ovom slučaju Juru Ivanovića. Ovdje valja podsjetiti da nam je Ivanović, inače samo zaposlenik poznatoga Prodajnog centra "Ivanović" u Livnu, u razgovoru vođenom u trenutku kad su objavljeni rezultati dražbe, kazao da on zapravo nije stvarni potencijalni kupac, nego je to tvrtka za koju je sudjelovao na dražbi kao njezin zastupnik. O kojoj se tvrtki radi, tada nije želio otkriti. Neovisno o tome, ako je Ivanović u međuvremenu povukao svoju ponudu ili ako ne uplati izlicitiranih 44,5 milijuna kuna, procedura se ponavlja za trećeg dražbovatelja, tvrtku "Fraternitas" kod koje dolazimo do izrazito manjeg iznosa u odnosu na prve dvije ponude. Ponuda "Fraternitasa", je naime, najbliža početnoj cijeni od 4,26 milijuna kuna (569.292 eura).

U tom slučaju može, međutim, doći do drugačijeg scenarija, jer valja imati na umu pravila dražbovanja po kojima nakon što drugi dražbovatelj ne uplati iznos, predmetni sudac može obustaviti dražbu i zakazati novu. Naravno, ako ocijeni da su neki dražbovatelji zlorabili javnu dražbu na način da su svojim radnjama "blokirali" druge sudionike da licitiraju. Osim toga, svi sudionici dražbe, uključujući i ovršenika, što će reći "Dalmacijavino u stečaju", imaju pravo žaliti se na rješenje o dosudi trećem dražbovatelju, pa i u tom slučaju sudac može poništiti ovu i zakazati novu dražbu.

Sud nadalje poznaje i sustegnuće jamčevine, što podrazumijeva nevraćanje uplaćenih nešto više od pola milijuna kuna, također u slučaju da zaključi kako se radi o eventualnoj zloporabi. Novcem jamčevine koja ne bi bila vraćena namirili bi se troškovi dražbovanja, to jest razlika između ponuđene i postignute cijene.

Budući da rješenje donosi Općinski sud, eventualne žalbe podnose se Županijskom sudu u Splitu.

03. svibanj 2024 03:40