StoryEditorOCM
ŠibenikTRAŽI SE IZVOĐAČ RADOVA

Za 30. obljetnicu Rujanskog rata ‘useljenje‘ u spomen-sobu na Baldekinu, koju su osmislili Franka Baranović i Antonio Šunjerga

Piše Katarina Rudan
29. ožujka 2021. - 08:21

Mjesec dana nakon što je šibenskim braniteljskim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata predstavljeno idejno rješenje spomen-sobe Domovinskog rata, Grad Šibenik pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova na uređenju prostora u zgradi na Baldekinu, na Trgu Andrije Hebranga.

Procijenjena vrijednost nabave iznosi 560.000 kuna bez PDV-a, a sredstva su osigurana u gradskom proračunu. U ovoj fazi obuhvaćeni su remontni i sanacijski radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju prostora. Otvaranje ponuda u postupku javne nabave predviđeno je u petak 9. travnja, s početkom u 13 sati.

Podsjetimo, idejno rješenje spomen-sobe izradili su projektanti Antonio Šunjerga i Franka Baranović iz dizajnerskog studija "Idearium" d.o.o. U dijelu prizemlja zgrade, koji je podijeljen u dvije zasebne jedinice, bit će smještena spomen-soba palih branitelja te dio koji je namijenjen uredskim prostorijama udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata.

Zgrada u kojoj će biti spomen-soba u svojoj arhitekturi ima nosive stupove u obliku slova "V", koje su projektanti iskoristiti kao dio postava, odnosno snažnog prvog dojma kod prilaska sobi. Stupovi, koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući "V" kao simbol pobjede. Prema projektantskoj zamisli, u spomen-sobi će se putem nove tehnologije te atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata pokušati dostojno odati počast palim braniteljima. Prostor će se sastojati od tri povezane cjeline: ulaznog djela, centralno-memorijalnog postava te projekcijsko-izložbenog prostora.

Inače, za ovaj projekt u gradskoj blagajni u 2021. godini osigurano je 700.000 kuna, a očekuje se i potpora Ministarstva hrvatskih branitelja. Gradonačelnik Željko Burić rekao nam je da s braniteljskim udrugama Grad ima sjajnu suradnju te da je temeljno pitanje, a to je stambeno zbrinjavanje branitelja, dovedeno pred sam kraj bez "velike halabuke".

– Osim spomen-sobe na Baldekinu i stalnog postava u Muzeju grada Šibenika vezanog uz Domovinski rat koji se priprema, aktivirali smo i priču o valorizaciji brda Smričnjak i njegovoj važnosti u obrani Šibenika. U tom smislu, uspostavljena je suradnja sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom, koji će ponuditi rješenje. Smričnjak već postaje jedan vidikovac i svojevrsno izletište, a naša je želja u toj priči urediti i talijanske bunkere, kultno mjesto s kojeg je minobacačka bitnica branila Šibenik, a u njima će biti primjeren sadržaj koji će generacijama svjedočiti o tim povijesnim trenucima Šibenika – rekao nam je Burić.

19. travanj 2024 20:54