StoryEditorOCM
ŠibenikRaspušten ogranak Grebaštica

Vrije u šibenskom HDZ-u: Bivši načelnik šibenske policije predan stranačkom Sudu časti

Piše Davorka Blažević
12. kolovoza 2020. - 15:28

Šibenski HDZ u utorak je odlučio predložiti Sudu časti stranke da se raspusti Temeljni ogranak Grebaštice, i u tom slučaju imenuje za povjerenika tajnik GO HDZ-a Stipica Protega, te da se pokrene stegovni postupak prema predsjedniku TO Branku Peranu.

Potvrdio nam je to predsjednik GO HDZ-a Željko Burić napominjući da u " statutarnoj proceduri prijedlog GO HDZ-a može biti prihvaćen ili odbijen, odnosno mogu se donijeti neke druge mjere sukladne Statutu, a o tome ne odlučuje Gradski odbor HDZ-a" nego stranačka tijela kojima je to u nadležnosti.

Sankcioniranje TO Grebaštica svojevrsna je stranačka kazna ogranku koji se usudio javno iznijeti svoje opservacije o (ne)zastupljenosti Šibenika u državnom parlamentu i nezadovoljstvo činjenicom da se po drugi put na zastupničku listu HDZ-a kandidira čelnik ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, i da nakon što je izabran, opetovano odbija konzumirati zastupnički mandat. TO je također pozvao i ostale ogranke u županiji da reagiraju na takve okolnosti, što je u vodstvu šibenskog HDZ-a ocijenjeno kao poziv na bunt i rušenje legalno izabranih stranačkih tijela u gradu i županiji.

-Nije sporno da svatko ima pravo biti nezadovoljan i imati svoju percepciju o događanjima i situaciji u stranci, ali je korektno i statutarno takva nezadovoljstva i nedoumice iskomunicirati unutar stranke a ne u javnosti, priopćenjima za medije- ocjenjuje Burić.

Predsjedniku TO Grebaštica zamjera što je izašao u javnost s, kako tvrdi, potpuno pogrešnim stavom da su ŽO i GO HDZ-a, i sva ostala stranačka tijela, pa dakle i Sud časti, nelegalna jer im je istekao mandat, a izbori za novo vodstvo nisu provedeni.

-To je naprosto laž- izrijekom će Burić. – Jer, Peran zanemaruje činjenicu da je Nacionalno vijeće stranke donijelo svojevremeno odluku o zamrzavanju svih unutarstranačkih izbornih aktivnosti do daljnjega, dok se ne stvore uvjeti za izbore. Osim toga, na primjeru Šibenika, Peran poziva i ostale temeljne ogranke na bunt i rušenje legalno izabranog vodstva u županiji, medijima distribuira mailove, i to mu nije prvi put da osobne interese stavloja iznad stranačkih. Ponavljam, svatko ima pravo na svoje mišljenje i svoju percepciju događaja, i to je legitimno dok se član bori za svoje stavove unutar stranke. Da je sve to ostalo na stranačko razini. to bi bilo korektno i prihvatljivo. A uostalom, nakon provedenih izbora na nacionalnoj razini stranke, uskoro će biti i provedeni izbori na lokalnim razinama,a Peran se kandidirao za predsjednika ŽO HDZ-a, pa mu je to prilika da iznese svoje mišljenje o svim stranačkim pitanjima, a ne preko medija- poručio je šef šibenskog HDZ-a.

Burić, također, tvrdi da do danas nisu dobili zatraženi zapisnik TO Grebaštica i da im još uvijek nije poznato je li priopćenje o nezadovoljstvu ogranka doneseno na Skupštini TO ili na Izvršnom odboru. No, to će, kaže Burić, istražiti stranačka tijela, "nije GO HDZ-a nikakva policija!"

Čelnik šibenskog HDZ-a odlučno odbacuje i tezu TO Grebaštica da Šibenik nema svoga saborskog zastupnika, jer je Ivan Malenica, reći će, bio nositelj liste za Sabor, on je i danas izabrani zastupnik, i može aktivirati svoj mandat kad god želi. A to što je Malenica u međuvremenu imenovan ministrom, to je za Šibenik samo još bolje, jer Vlada utvrđuje zakonske prijedloge a Sabor ih potvrđuje.

-Prema tome- ističe Burić- da mene netko pita, uvijek bi rekao da je bolje imati ministra nego zastupnika. Mislim da je Šibenik u Vladi prezentiran vrhunski- zaključuje.

A što se tiče Nediljka Dujića koji je po drugi put odlučio ne konzumirati svoj zastupnički mandat, "ako je odlučio da je bolje da ostane unutar županije, to je njegova odluka i ja je poštujem, a Dujić i dalje ostaje izabrani zastupnik i može aktivirati svoj mandat kad hoće", kaže Burić.

Branko Peran, čija je stranačka sudbina sada u rukama Suda časti, a neki su prognozirali čak i da ga čeka možebitno isključenje iz stranke, tvrdi da ništa još službeno iz stranke nije dobio, a kad i ako dobije odluku stranačkih tijela, tada će odlučiti, sukladno Statutu, što će i kako dalje.

20. travanj 2024 10:37