StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKA GRANDECA

Vlasta Mesić, Karlovčanka beskrajno zaljubljena u Šibenik

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
20. siječnja 2017. - 10:04

Karlovčanka, koja u Šibeniku živi već 38 godina i osjeća se Šibenkom, Vlasta Mesić, četvrta je kandidatkinja za prvu "Šibensku grandecu" koju predstavljamo ovaj tjedan. Može se slobodno reći da je svojevrsni "zaštitni znak" šibenskog Udruženja obrtnika jer nema niti jednog događaja u kojeg nije uključena, od organizacije do realizacije. Voli svoj rodni Karlovac, ali Šibenik je njezin grad i,kako kaže, duboko je u njezinom srcu.
– Šibenik je grad kojeg naprosto morate i možete voljeti. I grad i ljude, jer oni čine jednu nerazdvojnu cjelinu. Tko god dođe u Šibenik na prvi pogled ostane zatečen viđenim, a kad u njega "zaroni" onda je to nepresušno vrelo inspiracije, bez obzira koliko vam je godina i koja vam je profesija – kaže Vlasta.
Sudbina je htjela da se zaljubi u Dalmatinca, udala se, stvorila obiteljsko gnijezdo i tu ostala. U svom radnom vijeku radila je uglavnom tajničke poslove.

Vatreno krštenje u Sheratonu

U šibenskom Udruženju obrtnika na mjestu tajnice je od 2002.godine i među priznanjima koje je primila u različitim prigodama navodi da joj je izuzetno drago i simpatično priznanje "Katica za sve" koje je dobila od ekipe nakon jedne gastro manifestacije. Rado se prisjetila prvog većeg zadatka kojeg je dobila, a to je organizacija gastro manifestacije " Naše malo veliko blago" u zagrebačkom hotelu Sheraton.



– Uh... To je bio šok! U tri tjedna trebali smo organizirati sedmodnevno predstavljanje šibenske kužine za vrijeme trajanja
proljetnog Zagrebačkog velesajma. Neću govoriti kolika je to noćna mora za mene bila, ali znam da je to bilo moje "vatreno krštenje". Ništa nisam znala o gastronomiji i prezentacijama. Strašno sam bila ljuta na osobu koja mi je to zadala, a danas sam joj zahvalna, jer da toga nije bilo masu stvari ne bih imala prigodu naučiti. U životnim godinama u kojima jesam, a ne želim biti niti mlađa niti starija, već želim iskoristiti žarkost sadašnjeg trenutka i to me potiče da učim i osjećam se korisnom. A tada se osjećam zadovoljnom – govori Vlasta.

Organiziranje drugih manifestacija

Osim manifestacije "Naše malo veliko blago", rado se prisjetila i obrtničke revije "Figurin" koji je prvotno organiziran uz Dan grada Šibenika a kasnije u sklopu Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku.



– Nažalost, zadnjih godina nemamo "Figurin" ali se iskreno nadam da ćemo ga opet imati, jer znam da su tu manifestaciju jako voljeli naši sugrađani, a našim obrtnicima je pružio mogućnost da pokažu svoje vještine. Itekako su se potvrdili i na temelju upravo našeg "Figurina" dobili smo organizaciju susreta frizera i kozmetičara Hrvatske i to dva puta. Niz godina se taj susret ne održava i ovu godinu nam iz Hrvatske obrtničke komore kažu da opet razmišljaju o Šibeniku i nama kao organizatorima. No, rekla sam im prvo neka bude u drugom gradu pa da i naši frizeri i kozmetičari negdje budu gosti, a ne uvijek domaćini – reče Vlasta.



Naravno, nismo mogli izostaviti "Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku" u čemu je Vlasta kod organizacije prvog imala veliku ulogu. Prouočavala je šibensku srednjovjekovnu povijest kako bi saznala što se na sajmovima u to doba na šibenskim ulicama događalo.



– Osim prodaje proizvoda, na sajmovima su bili putujući pjevači, gutači vatre, glumci, plesači, akrobati i da ne navodim dalje. Kad se održavao prvi sajam, bila je to godina koju je HOK-a proglasila godinom umjetničkih i tradicijskih obrta i smatrali smo da sajam treba imati upravo to obilježje. Cilj je bio i novi turistički proizvod i produženje sezone, te očuvanje kulturno - povijesnog blaga – kazuje Vlasta. Dodaje da je Udruženje obrtnika Šibenik upravo "Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku" prijavilo na natječaj Hrvatske turističke zajednice za TOP 25 događaja u Hrvatskoj.
 


Bila sam zatečena
- Iskreno, kad mi je javljeno da sam nominirana za prvu "Šibensku grandecu" bila sam zatečena, bez riječi. A mene je teško ostavit bez riječi! Rekla sam – molim? No, drago mi je ako sam prepoznata kao osoba koja dobar dio slobodnog vremena dajem za neko dobro. No, ne bih mogla sve da nije moje kolegice Marijane Zjačić, ona je sunce! Hvala onima koji su me predložili, rekla je Vlasta, dodavši da ima jako puno rođenih Šibenki kao i onih koje su to postale poput nje, koje su uključene u razne aktivnosti i zaslužuju da se za njih čuje.

19. travanj 2024 06:04