StoryEditorOCM
Šibenik‘crna brda‘ u TEF-u

Država zaboravila ekobombu u Crnici! O šibenskoj troski nitko ne razbija glavu već više od dva desetljeća

Piše Davorka Blažević
25. siječnja 2024. - 10:53

Prije desetak godina iz Šibenika je u Biljane Donje dislociran i na otvorenom nezakonito deponiran dio šibenske troske, oko 150 tona otpadnog materijala bivše Tvornice elektroda i ferolegura. Mještani Biljana nisu šutke prihvatili neželjeni otpad u svom dvorištu, digli su glas i tužili RH Europskom sudu za ljudska prava zbog ugrožavanja zdravlja i života.

Sud je presudio njima u korist i državi naložio hitnu sanaciju opasnog “Crnog brda”. No država nije žurila s čišćenjem terena u Biljanima Donjim, pa će danas po presudi Suda EU-a iz 2019. morati platiti oko 25 milijuna eura za sanaciju, plus dodatnu višemilijunsku kaznu zbog toga što nije provela sanaciju po presudi Suda EU-a.

Zanimljivo, na lokaciji Biljane Donje Sud je utvrdio da se radi o opasnom materijalu koji se mora s lokacije ukloniti i zemljište sanirati. No, što razlikuje trosku u Biljanima od troske u Šibeniku oko koje nitko već više od dva desetljeća ne razbija glavu? Ništa, baš ništa, jer radi se o istoj troski koja je samo djelomično premještena s lokacije u Šibeniku na onu u Biljanima Donjim. Zapravo, razlikuju se samo po tretmanu države, jer onu u Biljanima država će sanirati o svom trošku, a onu preostalu u Šibeniku će nastaviti ignorirati. Kao da je nema! Zašto je tomu tako?

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista od 25. siječnja.

26. travanj 2024 15:59