StoryEditorOCM
Šibenikteatarska ćakula

Višnjić se prisjetio veranja po kazališnoj freski, Gojanović umalo odustao od studija zbog "Karaule", a Jakov Bilić zapustio treninge košarke zbog kazališnih radionica (FOTO)

Piše Šibenski.hr
22. siječnja 2019. - 23:40

Samo je redatelj Vinko Brešan i to iz opravdanih razloga - snijegom zametene ceste fizički nedostajao u najavljenoj "Teatarskoj ćakuli", talk showu kojim je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku večeras otvorilo prigodni program obilježavanja svoje 149. obljetnice.

Brešan se, međutim, telefonom direktno uključio u program, pa su, kako je i najavljeno, zapravo svi bili na broju. Zagrebački redatelj šibenskih korijena izrazio je zadovoljstvo gledanošću posljednjeg filma "Koja je ovo država" kojega je u 15 dana pogledalo više od 50 tisuća gledatelja. Osobito ga je razveselila činjenica što u postotku gledatelja prednjače Šibenčani.

O ciljevima i  zadatcima "s one druge, operativne strane pozornice" Jakov Bilić, novoizabrani ravnatelj HNK u Šibeniku je govorio manje, a više se spominjao svojih glumačkih početaka i zanemarivanja treninga košarke zbog kazališnih radionica.

Goran Višnjić, šibenski glumac sa impresivnom hollywoodskom karijerom priznao je kako se u svom teatru osjeća kao doma, a  podsjetio se i na djetinjstvo provedeno u igri po kazališnom podrumu i konopima iza pozornice.

- U kazalište sam došao s devet godina, i mogu slobodno reći da je nama djeci koji smo tu bili teatar bio drugi dom. Dolazili smo satima prije proba, igrali se po podrumima, čak i hodali po ovom stropu, ovoj fresci,  na što bi se konzervatori vjerojatno zgrozili. Sjećam se i konopaca iz predstave "San ljetne noći", o njih smo se vješali kao Tarzani i uživali - rekao je Višnjić.

I njegov kolega sa privremenom njemačkom adresom Toni Gojanović  koji se na filmsku scenu vratio  nakon prve HBO-ove serije u regiji "Uspjeh", a onda i filma "Karaula",  evocirao je uspomene na sate provedene uz zajedničkog redatelja Peru Mioča te studij glume kojega zbog "Karaule" umalo nije diplomirao.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, pak, zaključio je kako kulturnjaci jesu specifični i ljudi na svoju ruku  "ali je brzo zaključio kako je s njima najbolje biti partner, a ne ih voditi jer oni vode sami sebe, a grad će ih pokušati pratiti u tome".

Talk show kojim je ležerno "brodio" voditelj Nikola Urukalo započeo je pjesmom "Šibenik je to i kadrovima filma "Šibenska kartulina" Ivane Guberina i njezinih učenika, a tijekom večeri u razgovor sa gostima (pred nažalost malobrojnom publikom) uključili su se i redatelj Pero Mioč i legendarni šibenski glumac Mate Gulin.

20. travanj 2024 05:28