StoryEditorOCM
Šibenikkritična točka

Više nema mjesta na intenzivnoj u šibenskoj bolnici! Svi respiratori uskoro će biti zauzeti, najteži bolesnici će u bolnice na sjeveru Hrvatske

Piše šibenski.hr
7. siječnja 2022. - 18:01

Situacija u šibenskoj bolnici došla je do kritične točke koju nitko nije očekivao. Naime, Jedinica intenzivnog liječenja vrlo skoro bi mogla biti popunjena.

Kako je za HRT potvrdio Kristijan Stipaničev, ravnatelj šibenske bolnice, u u toj ustanovi se trenutačno od Covida liječe 64 pacijenta. Na respiratorima je 18 najtežih bolesnika.

Naime, maksimalni kapacitet Jedinice intenzivnog liječenja je 20 pacijenata, a s istim tolikim brojem respiratora raspolaže šibenska bolnica.

Prema riječima dr.Stipaničeva tijekom dana bi mogao biti popunjen maksimalni kapacitet JIL-a budući da s Covid odjela stižu preporuke da se još nekoliko pacijenata prebaci na uređaje koji omogućuju mehaničko ventiliranje.

Ravnatelj šibenske bolnice istaknuo je kako nema mogućnosti za povećanje kapaciteta u Jedinici intenzivnog liječenja, budući da je bolnica ograničena kako uređajima, tako i kadrovski, pa čak i prostorno što se samog JIL-a tiče.

Inače, zbog 'divljanja' koronavirusa u Šibensko- kninskoj županiji sve više medicinskog osoblja je izvan stroja.

Što se samog Covid odjela tiče, na njemu prostora za primanje novih pacijenata ima, jer šibenska bolnica u jeku trećeg vala pandemije minulog proljeća maksimalno je zbrinula čak 79 pacijenata oboljelih od Covida-19.

Postavlja se pitanje gdje će biti zbrinuti najteži pacijenti kojima idućih dana bude potrebno liječenje na JIL-u? Teško je očekivati da bi oni mogli biti prebačeni u Split, koji je zamišljen kao regionalni respiratorni centar za Dalmaciju, budući da je i na Križinama situacija vrlo teška.

Kao jednu od mogućnosti, dr. Stipaničev vidi soluciju da se najteži bolesnici iz Šibenika prebacuju u ustanove na sjeveru Hrvatske gdje situacija još uvijek nije tako teška kao u Dalmaciji.

24. travanj 2024 05:37