StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Više je Malenica HDZ-u muke zadao nego sva oporba zajedno! Bio je zvijezda hrvatske politike, a danas ga zbog jedne stvari svi - k vragu daju

27. veljače 2021. - 09:02

Kako prolaze oni koji u Hrvatskoj prave reforme? Loše! Svi su ljuti na njih, i nitko ih ne voli. Zašto? Zato što nitko u nas ne želi reforme, iako svi pričaju o njima. Eto, u HDZ-u su svi ljuti na Ivana Malenicu, koji je do jučer, prije samo šest ili sedam mjeseci bio nova zvijezda hrvatske politike. Mlad, lijep i neiskvaren, stručan, pametan, a već ministar. A danas ga već svi - k vragu daju.

Ponajprije u njegovu HDZ-u! Oni su na njega posebno i specijalno ljuti, on im je više zla zadao nego sva oporba i svi politički protivnici na jarpu zajedno. On i njegova reforma lokalne samouprave. Smanjenje broja dužnosnika! Smanjenje broja vijećnika! Smanjenje vijećničkih naknada!

Eto mu sad na, nek on dobije izbore za općine i gradove. Ko da smo mi Švicarska ili Švedska, pa ćeš ti na smanjivanju dobit glasove. Ode se uvik dobijalo na - povećavanju. Pitam ljude kako je jučer bilo na otvaranju ABC Centra u Ražinama, jel ga tko posebeno pozdravio. Ma, kakvi, veli mi prika, niko ništa! A dosad su ga uvik posebno pozdravljali, našeg ministra, našeg čovika, diku i uzdanicu u Zagrebu... Pa, ti, moj Ivane, reformiraj. I smanjivaj! Jer, ko smanjiva, taj i uzima. A ovi šta povećavaju - oni daju. Dile! Ima za sve! Pa ko to ne bi volija! A tebe ni tvoji neće!

Mislio je ozbiljno

Jer, vidiš li ti koja je to gungula ispala u HDZ-u kada je Ivan - mlad, prpošan, naivan i neiskusan - ovo lito, taman prid izbore najavio temeljitu reformu lokalne samouprave, smanjenje broja jedinica, spajanje nepotrebnih općina... Uzeja je on to zaozbiljno, to što cila Hrvatska brontula protiv uhljeba, što zaziva malu, efikasnu, racionalnu i učinkovitu javnu upravu...

Očekivao je on javni pljesak za to, da će ga slavit ka narodnog heroja, da će mu zahvalni narod po Miljevcima mise za zdravlje plaćat, udžbenici ga se spominjat ka Svetog Ivana Reformatora. Mislio je on kako će konačno i oporba reći - 'Ecce Homo!' - 'Evo čovjeka!'. Neka je njihov, pametan je, dobar i pošten, ovo je neki novi HDZ, nije onaj stari. A njegovi će reć 'A, dobro je, Ivan je u pravu. Dosadili smo više i vragu i bogu.

Onako se dalje više nije moglo. Bogati, svako selo općina. Jedan načelnik, četri pet donačelnika, pa referent za opću upravu. A i ne bi on to sam. To Plenki stoji iza njega...' - mudrovali su oni šta sve znaju. ''Misliš?'' - pitali su drugi - 'Ma sto posto, to je samo finta za dobit izbore. Neće od toga bit ništa!' - odgovarali su oni prvi. Ali, vraga, Ivan je mislio ozbiljno. U HDZ-u je nastala teška gungula i ispada da se osam mjeseci nitko ničim u stranci nije bavio osim time - ko će bit višak. I di će kusur! Oće li u Šibeniku ako ostane Željko, izvist Dane ili Mane, odnosno Paško, ko će bit Pedro u županiji, ako ostane Pauk, oće li bit drniški il kninski kadar. A ako ostane kninski, di će ovi prikobrojni šibenski. Sami problemi, koji HDZ-u umalo nisu glave došli.

A po oporbi od slatke vode, bi mogli trajat iljadu godina. Eto, da Nikolu nije Juda slika na 'Posljednjoj večeri' i tako ga izda ki onaj Iškarijot Isusa, ko zna šta bi se sve, kakvi rat zaratija. Ne bi se Blažević da bez borbe. Ovako je morao prihvatit sudbinu, da iđe u čistilište izbora za gradonačelnika Knina, sritan na koncu da ga je i to dopalo. Pa ako mu oprosti biračko tijelo, opere ga od grija, oprostit će mu i HDZ, i uvrstit ga ponovno među svoje svece, blaženika i zaslužnike. Ako ne, neka poslin petog miseca traži novi posal.

Političko nasilje

A dobro, ako su već u HDZ - u svi ljuti na svog ministra Malenicu, jeli mu bar narod, birači, honorirao ovu reformu. Pišu li mu novinari, analitičari, hvalospjeve, priznaje li mu barem oporba da je netko konačno - pa makar i simbolično - učinio nešto na reformi javne uprave, smanjenju broja dužnosnika, smanjenju vijećnićkih naknada, uštedi novaca u proračunu...

Je, kako ne, moš mislit! Napalo ga još i više, da je riječ o čistoj kozmetici, predizbornoj finti, zapravo ruganju, da se to tako ne radi, napamet, priko noći, da tome tribaju prethodit temeljite analize, da se to ne lomi priko kolina, da je to čisto političko nasilje, da će napravit više štete nego koristi... I ne samo to, nego da i ovo što radi, ne ide u prilog ni političkom pluralizmu, ni malim strankama, jer smanjenje broja vijećnika ide u prilog najvećim strankama.

A to je opet HDZ. A tko bi drugi! I eto ti, moj Ivane. Pa, ti reformiraj i štedi, i računaj da će ti Hrvati na tome reć fala. Neće, budi siguran. Ali, isto tako budi siguran da ti tvoji, ode doli, neće zaboravit kakve si im probleme napravija. - 'Mislija je da je boga za bradu uvatija kad se Zagreba dovatija. I da se nikad neće vratit nazad!'

25. travanj 2024 11:55