StoryEditorOCM
ŠibenikBrončana medalja

Veliki uspjeh mladih članica šibenskog društva inovatora: Tena i Franka Bujas oduševile pametnim naljepnicama na pakiranju maslinova ulja

Piše šibenski.hr
19. listopada 2021. - 11:16

Na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, koja je od 14. do 16. listopada održana u Zagrebu, inovatorice Društva inovatora Faust Vrančić-Šibenik, Franka i Tena Bujas osvojile su brončanu medalju za inovaciju primjene pametnih naljepnica na pakiranja maslinovog ulja.

- Ovom medaljom pametne etikete dobile su potvrdu struke, a inovatorice poticaj i ohrabrenje da nastave s projektom za koji je i građanstvo na izložbi pokazalo priličan interes.

Većina maslinara u Dalmaciji stalno se trudi poboljšati agrotehniku, a uljare su nam već prilično suvremene. Tako u većini proizvodimo ulje vrhunske, ekstra djevičanske kvalitete- kazao je Josip Labura, predsjedik Društva inovatora Faust Vrančić Šibenik.

Prema njegovim riječima, mlade inovatorice dipl. ing. agronomije Tena Bujas i grafička dizajnerica Franka Bujas svojom inovacijom usmjeravaju nam pozornost i na uvjete čuvanja maslinovog ulja nakon proizvodnje. Vrlo preglednom i jasnom, termo-osjetljivom etiketom educiraju potrošače maslinovog ulja da su najbolji temperaturni uvjeti za držanje maslinovog ulja u kućanstvu od 14 do 19 stupnjeva celzijusovih.

- I to možete utvrditi jednim pogledom na njihovu etiketu na boci u kojoj čuvate ulje. Važno je to i za potrošnju u vlastitom kućanstvu a još i više kada šaljemo ulje u kontinentalne krajeve gdje velika hladnoća ili uvjeti zagrijanih prostora nepovratno degradiraju ulje koje je isporučeno kao ekstra djevičansko.

Vjerujemo da će ova potvrda stručne javnosti potaknuti sestre Franku i Tenu Bujas da prošire paletu pametnih etiketa i na druge proizvode i nastave educirati potrošače o ovim vrlo važnim temama- istaknuo je Labura.

image
Termoetikete za maslinovo ulje
Privatni album

Inače, Društvo inovatora Faust Vrančić – Šibenik nastavlja tradiciju podržavanja inovatora i iz drugih krajeva Hrvatske.

- Tako smo na ovogodišnjoj ARCA-i podržali i inovatore iz Sisačko-moslavačke županije, koji su nastupili s Cernunnos drvenim umivaonicima i EyeHearing pametnim naočalama za gluhe osobe.

Cernunnos ekskluzivni umivaonici, na koje prozvođači daju dugogodišnju garanciju, mogli bi biti interesantni svim boljim hotelima i ugostiteljim objektima, kao autohtoni proizvod vrhunskog dizajna. Na izložbi inovacija ARCA 2021. gotovo svi posjetitelji htjeli su saznati više o prelijepom Cernunnos umivaoniku od orahovog drveta. Naravno, ugovorene su i prve narudžbe- rekao je Josip Papak, tajnik šibenskog društva inovatora.

Kako je istaknuo Papak, za naočale EyeHearing bračnog para Josipe i Kristijana Bencek iz Novske vladao je veliki interes televizijskih kuća i stručne javnosti.

- Naočale koje snimaju zvuk govora i pretvaraju ga u titl koje korisnik vidi na staklima naočala, uvelike će pomoći svim gluhim i osobama oštećena sluha- zaključio je Papak.

16. travanj 2024 17:18