StoryEditorOCM
ŠibenikSVAKA ČAST

Veliki uspjeh Katoličke osnovne škole na jakom međunarodnom natjecanju: Šibenskom ulju zlato iz New Yorka!

Piše Toni Veljača
6. svibnja 2022. - 10:41

Maslinovo ulje Katoličke osnovne škole u Šibeniku, na svjetskom natjecanju NYIOOC u New Yorku, u Krešimirov grad vratilo se ovjenčano zlatnom medaljom. Vijest nas je, priznajemo, malo zatekla, no nešto bolji poznavatelji maslinova ulja iz maslinika Katoličke škole, rekli bi da je to i očekivano. U konkurenciji uljara iz Italije, Španjolske, Grčke, Maroka, Turske, Novog Zelanda, Japana, SAD-a, Izraela, Tunisa, Kine, Francuske, Portugala, Cipra, Libanona ali i dvadesetak uljara iz Hrvatske, šibensko je proglašeno - najboljim. Na natjecanju je priloženo čak 1174 uzorka, što dokazuje da Katolička osnovna škola ima ulje svjetskog glasa.

Ono što cijeloj ovoj priči daje još veći značaj, je činjenica da o masliniku brinu - djeca, i to kroz školsku zadrugu "Školjka". Naravno, sve uz kontrolu i mentorstvo iskusnijih djelatnika, ponajprije domara škole, Marka Rupića koji provodi najviše vremena u masliniku te Šime Petrovića, voditelja računovodstva koji je zadužen za koordinaciju berbe i prerade.

- U školi je trenutno 311 učenika - priča nam ravnateljica škole, sestra Mandica Starčević, dok laganim korakom šetamo prema masliniku, koji je nekoć bio dio vojarne.

Jači od pandemije

- Cijela je škola uključena u zadrugu, a osim zadruge imamo i čitav niz izvannastavnih aktivnosti koje omogućuju učenicima da razvijaju svoja znanja prema vlastitim interesima. Imamo tako i domaćinstvo, robotiku, likovnu grupu i brojne druge. Pandemija nas je malo usporila u svemu tome, ali sada se već polako vraćamo ustaljenom ritmu - tvrdi ravnateljica.

image

Ravnateljica škole sestra Mandica Starčević, Šime Petrović i Marko Rogić u školskom masliniku

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prva stabla u školskom masliniku posadili su prije gotovo 30 godina - vojnici, jer je na današnjem mjestu škole, nekoć bila vojarna Bribirskih knezova. Izgradnjom novog dijela škole, prije otprilike 13 godina, djelatnici škole posadili su nova stabla, koja, pokazalo se, daju izvrstan urod i još bolje ulje.

- Tada smo posadili nove nasade, negdje oko 110 stabala, a sada ih u masliniku ima oko 170. Ove godine imali smo nešto slabiji urod, ali bilo je godina kada smo znali ubrati i do tri tone maslina. Iako urod nije bio na očekivanoj razini, ulje je bilo vrhunske kvalitete - ističe Šime Petrović, djelatnik škole koji je uz domara, Marka, najodgovorniji za maslinik.

Da nije bilo Ante Duvnjaka, iz uljare sveti Ivan iz Vodica, tvrdi nam Petrović, ulje ne bi ni slali na natjecanje u New York.

- To moram posebno naglasiti, on je preuzeo inicijativu i na njegov nagovor smo pristali sudjelovati na natjecanju. On je zapravo uzorke maslinova ulja iz cijele Hrvatske slao na natjecanje, ne samo naše. Druga stvar, koju moram istaknuti su naši osnovnoškolci. Njihova uključenost i entuzijazam oko maslinika je nešto predivno, to je bit svega - dodaje Petrović.

Maslinikom prevladava samo jedna sorta, oblica. Dokazala se, kaže nam domar škole Marko Rupić, kao izuzetno zahvalna za ovaj teren.

Bez ikakvih kemikalija

- Što se tiče uzgoja, riječ je o maslinama isključivo organskog porijekla. Ne koristimo nikakve kemikalije i preparate, što priroda da. Mislim da je to djelomično i razlog zašto nam je ulje tako kvalitetno - ističe Rupić koji nam kroz šalu kaže da je u masliniku danonoćno.

- Jako puno vremena provodim u masliniku jer je riječ o velikoj površini. Osim maslina, brinem se i o redovitoj košnji, a sve to zahtijeva i vremena i truda. Nabavili smo nekoliko sadnica voćki, a i u planu nam je možda zasaditi mali vinograd, vidjet ćemo, još jedan ili dva para ruku ne bi bilo na odmet - kroz smijeh će Rupić.

image

Sestra Mandica sa zlatnim uljem

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Nametnici i navodnjavanje, na masliniku kakav nema nijedna škola u Šibeniku, dva su problema s kojima ovaj vrijedni domar, jedva izlazi na kraj. Prvi problem riješit će se sadnjom lavande, za koju je poznato da tjera nametnike od stabala, dok za drugi tek treba vidjeti što se može napraviti.

- Nametnika i bolesti nije nikada bilo kao što je sada. Ne koristimo nikakve kemikalije, iako bi možda s njima bilo i jednostavnije održavati i zaštititi masline, ali od organskog uzgoja ipak nećemo odustati. Sva vodu koju masline dobivaju je od onoga što ih ja zalijem ili od kišnice, a navodnjavanje bi nam bilo od iznimnog značaja - zaključuje Rupić.

22. ožujak 2023 08:35