StoryEditorOCM
ŠibenikSve o Aglomeraciji

Veliki šibenski projekt koji je mnogima zadao puno briga ulazi u završnu fazu: tisuće septičkih jama odlazi u povijest

Piše šibenski.hr
20. siječnja 2021. - 11:16

Projekt Aglomeracija Šibenik ulazi u posljednju fazu. Tim povodom gradonačelnik Željko Burić održao je sastanak s direktorom Vodovoda i odvodnje d.o.o. Franom Malenicom, tehničkim direktorom Željkom Štrkaljem te predstavnicima izvođača radova. Na sastanku je utvrđeno kako je, u sklopu čitavog projekta, do sada postavljeno oko 72 kilometra vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, što predstavlja 87 posto ukupnog plana. Na većini radilišta u tijeku su završni radovi koji uključuju spajanje priključaka, tlačne probe i uređenje prometnica. U mjesecima koji dolaze uslijedit će postupno otvaranje svih prometnica, priopćeno je iz šibenske Gradske uprave.

- Cilj Aglomeracije, ali i drugih infrastrukturnih projekata je da omogućimo našim građanima i turističkim djelatnicima uspješan povratak na tržište i oporavak našeg turizma. Izuzetno sam ponosan na naše domaće tvrtke i domaće ljude koji vode ovako ogroman i složen projekt. Isto tako, ponosan sam i na naše sugrađanke i sugrađane koji sve ovo vrijeme svojim strpljenjem i razumijevanjem značajno pridonose mirnom i uspješnom završetku. Svjesni smo da na terenu ne teče sve uvijek glatko, ali svi zajedno napravili smo veliku stvar. Tisuće septičkih jama uz našu obalu odlazi u povijest. Budućim generacijama ostavljamo osamdeset kilometara nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, kilometre uređenih prometnica, nogostupa, javne rasvjete i novih električnih, plinskih i telekomunikacijskih instalacija. I što je u ovom trenutku jako važno – zahvaljujući projektu Aglomeracija očuvano je preko 250 radnih mjesta u privatnom sektoru.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Predstavnici Vodovoda i odvodnje d.o.o. izvijestili su kako se najviše aktivnosti odvija na području komponente „E“, odnosno užem centru grada. Izvedeno je 10,3 kilometara mreže, što čini 84% ukupnog plana. Paralelno se radi na četiri veća gradilišta.

Radovi u Splitskoj i ulici Vladimira Nazora privode se kraju, a otvorenje prometnice očekuje se u prvim danima veljače. U tijeku je postavljanje kamenih ploča na nogostup čime će taj dio grada dobiti novi, primjereniji izgled. Započeli su radovi u ulici Ivana Gorana Kovačića (kod samostana sv. Frane). Radovi na tom dijelu su prekinuti zbog arheoloških nalaza, te će biti nastavljeni nakon što konzervatori obrade lokaciju. Napravljen je plan skidanja i vraćanja kamenih ploča na način da se sav stari očuvani kamen stavlja na trg ispred sv. Frane, a nove ploče će se koristiti na prostoru ispred škole i između parkova.

Ulica Matije Gupca završavat će se u tri faze. Donji dio ulice (od Policijske postaje i Zavoda za zapošljavanje prema hostelu Scala) bit će pušten u promet sredinom veljače. Nakon toga slijede radovi na dijelu ulice Matije Gupca na spoju s ulicom Jerka Machieda. U tijeku su dogovori s tvrtkom Strabag oko usklađivanja radova s projektom na čvoru Rokići, što će biti treća i posljednja etapa.

Aktivnosti u Crnici također ulaze u završnu fazu. Završeni su radovi u Drvarskoj ulici, ulici Paška Trlaje i Prilaz tvornici. U tijeku je uređenje ulice Stipe Ninića od križanja s ulicom Paška Trlaje prema TEF-u. U narednim tjednima započet će radovi na posljednjoj dionici u tom dijelu grada. Za promet će privremeno biti zatvorena ulica Ive Zaninovća na samom ulazu u Crnicu iz pravca Doma zdravlja. Svi radovi u Crnici bit će završeni početkom travnja.

- Najveći izazov u preostalom dijelu projekta, a vjerojatno i na cijeloj Aglomeraciji, predstavljaju radovi u ulici Nikole Tesle. Uske ulice ne dozvoljavaju dovoz teške mehanizacije i ograničavaju manevarski prostor. Na terenu može istovremeno raditi samo jedna ekipa. Teren je izuzetno tvrd, a zbog kuća u okruženju ne smiju se koristiti snažniji strojevi. Poseban problem predstavlja i odvoz iskopa koji se u malim pomoćnim vozilima kontinuirano odvozi na Šubićevac, a potom vraća nazad nakon postavljanja cijevi. U uskoj ulici ukopane su sve instalacije što dodatno otežava radove. Zbog svega navedenog, ta je dionica ostavljena za sam kraj projekta. Unatoč svim poteškoćama, očekuje se da će i taj dio radova biti završen do lipnja ove godine, što će ujedno biti i kraj svih radova u gradu-  kazao je direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Frane Malenica.

Komponenta A

Kompnenta „A“ obuhvaća naselje Podsolarsko i dio naselja Brodarica, sjeverno od magistralne ceste D-8. Tu je realizirano oko 20 kilometara mreže, što čini 84% ukupnog plana. Završeni radovi u Podsolarskom, Ražinskoj, Kamenitoj, Ribarskoj, Šibenskoj, Glavičinama i Mornarskoj ulici, zajedno sa odvojcima. U petnaestak ulica i odvojaka na području Partizanske ulice postavljene su cijevi i u tijeku je spajanje priključaka. Završetak radova na tom području, zajedno s ulicom Gomnjanik očekuje se do sredine travnja. U lipnju slijedi završetak radova u Rešačkoj i Bilom Brigu.

Komponenta B

Komponenta „B“ obuhvaća dio naselja Brodarica južno od magistrale i otok Krapanj. Radovi na priobalnom dijelu Brodarice su završeni i sve su ulice otvorene za promet. Postavljen je podmorski cjevovod prema otoku Krapnju. U tijeku su radovi na samom otoku Krapnju koji će trajati do svibnja. Na ovom području je postavljeno 19,6 kilometara vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, što čini 90,1% od ukupnog plana.

Komponenta C

Radovi na postavljanju mreže u okviru komponente „C“ u naselju Jadrtovac su završeni u cijelosti. Postavljeno je svih planiranih 9,2 kilometra mreže. U tijeku su završni radovi na uređenju prometnica čiji se završetak očekuje do kraja mjeseca.

Komponenta D

Na području Zablaća (komponenta „D“) radovi također teku prema planu. Od planiranih 14,8 kilometara nove mreže, dosad je postavljeno 12,3 km, što predstavlja 83% realizacije. U tijeku je spajanje priključaka, nakon čega slijedi uređenje prometnica čiji se završetak očekuje po dionicama – od ožujka do lipnja ove godine.

18. travanj 2024 12:38