StoryEditorOCM
Šibenikomogućila mlada poduzetnica

Velika vijest za najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga: Dobili su dućan koji će raditi cijelu godinu

Piše Šibenski.hr
1. veljače 2023. - 10:23

Najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga Žirje napokon je dobio trgovinu koja radi cijelu godinu. Prema posljednjem popisu, na Žirju raste broj stanovnika. No, stvarna je slika malo drukčija. Zimi ih je jedva 50. Život na otoku zna biti surov, dio stanovnika još nema struju i vodu.

Iz Šibenika do Žirja plovi se sat vremena. Donedavno se do osnovnih namirnica moglo samo brodom, a sada su napokon dobili trgovinu, piše HRT

Ono od čega su stariji bježali desetljećima, omogućila im je mlada djevojka od 26 godina koja živi na otoku.

- Godinama smo držali kafić i onda, kako ga više ne držimo, mislili smo što ćemo, kako ćemo i onda sam se zapitala što nam je najpotrebnije na otoku i što nam najviše nedostaje. Eto, tako je došla odluka da bude trgovina, kazala je vlasnica trgovine, Hana Bilan. Kaže da se zimi teško isplati biti poduzetnik, ali je u svom prostoru pa joj to olakšava situaciju.

Problem su voda, struja i plinske boce

U svim uvala još nema struje niti vode.

- Voda bi trebala doći za šibenske otoke do 30. lipnja 2026. godine, rekao je Emir Berbić, predsjednik Mjesnog odbora Žirje.

Nije im to i jedini problem. Naime, na otok ne mogu s bocama plina.

- Skupe se boce iz cijeloga sela, donese se na rivu, čovjek dođe s plinom, zamijenimo, platimo i gotovo, kazao je Anđelko Miškić za HRT

 

20. srpanj 2024 21:08