StoryEditorOCM
Šibeniknema zdravog i toplog obroka

Velika većina šibenskih osnovaca jesti će ‘suhu‘ besplatnu marendu; Časna iznimka je samo jedna škola

Piše Šibenski.hr
10. siječnja 2023. - 11:21

Od ponedjeljka, 9. siječnja, svim učenicima osnovnih škola Grada Šibenika, kako matičnih - tako i područnih, osigurani su besplatni obroci. U prvim mjesecima obroke će isporučivati dosadašnji odabrani dobavljači, sve do okončanja postupaka javne nabave koje će za sve škole provesti Grad Šibenik.

Na taj način, prema riječima Mirjane Žurić, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, primijenit će se zakonska regulativa, a djeca neće biti uskraćena za marendu u prvim mjesecima drugog polugodišta.  

- Jelovnike su na početku školske godine prihvatile škole svaka za sebe, dok će u postupku javne nabave biti sastavljeni novi jelovnici prema preporukama nutricionista, poštujući ograničenja u vidu proizvoda koje, u ovom trenutku, kako cjenovno - tako i logistički možemo osigurati. Naravno da bismo svi bili sretni da već sada našim osnovcima možemo osigurati zdravi i topli obrok u školi.  

Vjerujemo da će se problemi zbog kojih takvo što sada nije moguće, riješiti dodatnim zapošljavanjem potrebnih kadrova, kako je i najavljeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, te da će se nedostatak školskih kuhinja i blagovaonica rješavati kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti. Njime su, naime, predviđena velika financijska sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Krajnji cilj je jasan: u skladu sa smjernicama EU, to je cjelodnevna nastava i boravak u školi koji će,  jasno, uključivati i više obroka od kojih će jedan zasigurno biti kuhani – objašnjava pročelnica Žurić te dodaje da je za natječaj sve spremno.

U osnovnim školama Grada Šibenika, inače, provedena je anketa među roditeljima učenika koja je pokazala da se 91 posto učenika odlučilo primati besplatan obrok u školama. Od ukupno 3.300 učenika, njih 3.000 primat će besplatnu marendu, a učenicima u produženom boravku umanjit će se cijena obroka za 10 kuna dnevno.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je, podsjetimo, upute osnivačima osnovnih škola za provođenje odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova prehrane za drugo polugodište 2022. /2023. školske godine u kojoj je predložilo tri modela provođenja besplatne prehrane za učenike. 

- Jedini model koji se za sada može provoditi je angažiranje vanjskog pružatelja usluga. Radi se o suhim obrocima u koje spadaju sendviči, peciva, kiflice, savijače i slični proizvodi. Za podjelu mliječnih obroka ili kuhane hrane, u školama nema primjerenih uvjeta,  a i prijevoz od matičnih do područnih škola zahtijevat će dodatnu organizaciju i dodatne troškove – napominje Mirjana Žurić.

Ističe pri tom kako je još polovinom prosinca prošle godine u gradskoj upravi održan sastanak sa ravnateljima šibenskih osnovnih škola radi analize postojećeg stanja školskih kuhinja i blagovaonica, opreme i prostornih mogućnosti u vezi s besplatnim obrocima za sve učenike i pronalaska optimalnog rješenja.

- Radi se o devet osnovnih škola i 10 područnih škola. Kada se analiziraju njihovi prostorni uvjeti, valja kazati da je većina škola građena tijekom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Imaju eventualno čajne kuhinje, što nas ne čudi jer je način života u vrijeme njihove gradnje bio sasvim drugačiji od današnjeg.  

Suvremene standarde vezane uz pripremu toplih, odnosno kuhanih obroka u školskoj kuhinji  zadovoljava tek OŠ Meterize koja je i ‘najmlađa‘ šibenska osnovna škola. Neke škole nemaju svoje kuhinje, a ukoliko ih imaju, nedovoljno su opremljene za pripremu hrane za sve učenike. Osim toga, što nije manje važno, za pripremu obroka nedostaje kuharica i pomoćnog osoblja, nema prostora za blagovaonice, u škole nije uveden HACCP sustav,  pa se hrana niti ne može pripremati. Uz sve to,  ukupna sredstva za primjenu odluke resornog Ministarstva premašuju iznosom okvire jednostavnih nabava te se trebaju provoditi javne nabave. Govorimo o postojećem stanju koje nije moguće riješiti u  kratkom roku- zaključuje Mirjana Žurić.

19. travanj 2024 17:10