StoryEditorOCM
ŠibenikSvjetsko prvenstvo u karićima

Velika nagrada Grada Šibenika otišla u Klis, a dogradonačelnik Paško Rakić "zabio" se u zlatnu sredinu (FOTO)

29. prosinca 2018. - 15:53

Dražen Boban iz Prugova u općini Klis pobjednik je ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva - utrke karića Velika nagrada Grada Šibenika koja je održana na posebno pripremljenoj stazi od tvrđave Barone, kroz centar grada pa do šibenske rive.

Bobanu je ovo četvrta "karićka" pobjeda u Šibeniku kojom je "zabetonirao" status viceprvaka u toj originalnoj vozačkoj disciplini. Iako je krenuo sa 12. pozicije, pobjedniku nije dugo trebalo da izbije na prvo mjesto i preuzme vozački primat, makar spuštanje sa 80 metara nadmorske visine zahtjevnim serpentinama i nije bio nimalo jednostavan zadatak. Dražen je, međutim, stazu ocijenio odličnom.


- Niz najveću nizbrdicu kod Baronea, u samom startu, malo je klizavo i teško se koči, ali ta je strmina potribna da se utrka zalaufa, da se dobije na brzini. U nastavku je vožnja skoro idealna. Ovaj put nije bilo kategorija, nego je svih 26 natjecatelja krenulo odjedanput i bila je opća ludnica. Od djetinjstva uživam u karićima jer u to vrime nije bilo igrica. Po cile dane smo mi, dica, glancali cestu gori-doli, skoro smo izblidili asfalt. Zato mi ni danas nisu potrebne posebne pripreme, iako je od tada prošlo godina i godina. Sisti na karić poseban je doživljaj. Ma divota - podijelio je pobijednik s nama trkačke dojmove.


Zanimljivo je da su i Draženova dva sina sudjelovala u utrci, a 14-godišnji Nikola, dapače, bio je među prvih pet. Postigao bi, veli, još bolji rezultat da se u jednom trenutku nije zabio u stup.

I primoštenski favoriti Emil Perkov i Ivan Marinov komplimentirali su organizatoru na uređenoj stazi. Dok je Perkov zaključio da za karićke utrke treba imati samo prepoznatljivu dalmatinsku žestinu, Marinov je zaključio da je kod takvih prvenstava najbitnija mentalna priprema.


U "zlatnoj sredini" našao se i Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik. Ispunio je, povjerio nam je, oba cilja koja si je zadao-da utrku odvozi do kraja i da ne dođe posljednji.


- Mislim da sam kao "reprezentativac Crnice" opravdao povjerenje. Iako spadam u generaciju ski-rollera koja je vještinu brusila u bazenu dok se nije koristio, smatram da mi je dobro došla i kod karića. Samo sam primjenio tu brzinu. Doduše, ovo je malo brže i opasnije, ali to je - to - zadovoljno je zaključio Rakić.


Jedinstveni događaj u Šibeniku koji su organizirali Udruga za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija uz pokroviteljsku potporu Turističke zajednice i Grada Šibenika pratilo je, inače, mnoštvo građana koji su iskoristili sunčani dan i za posjet Adventskom šušuru u gradskom đardinu.

 

26. travanj 2024 12:49