StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Velika brodogradnja je u krizi jerbo matrijal uđe u se na zvizdanu i tako se stalno pravu gubici

Piše Branimir Periša
29. travnja 2022. - 17:56

Štufa san svega! Žena u najbojin godinaman tribala bi malo više misliti na se, a ne biti obuzeta poslon! - svečano je izjavila Dobra Parona svojin najmilijin gostiman.

I otkrila in svoju veliku dvojbu, a ta je da bi nekoga zaposlila. Samo, koga, di, šta? - nervožasto gricka nokte. Oće li dovesti niku malu Pilipinku, Nepalku, Indijku... Ol' će problem rišiti sa jednin teke jeftinijin roboton?

- Ka prvo, kod vas je uočljiv politički nekorektan govor u odnosu na spol! Jerbo, automatski ste pomislili na konobaricu, a ne na konobara, a reću van i zašto - odma je zauzeja fajterski stav El Tigre. Zato šta je jadno žensko u tuđini slabije i osjetljivije, a vi bi to zlurado iskoristili za se: šta mislite, ako je Pilipinka, da jon ne triba dati plaću od ijadu i po eura!? - izbečija se na nju.

Ostala je skroz incukana. Prvo jon je čuti da više nema skromnoga i poštenoga svita iz dalekoga svita koji bi radija za brukve, a skroz ju je dotuka Bili Smo Uskoro kada jon je objasnija da robot na akciji u trgovačkon centru za par stotina kuna nije onaj koji njojzi triba. Otaj more jedino pokupiti prašinu ispod kauča. Da ima otel, aj, nekako, ali vako...

Predstečajni postupak

- Onda ništa, slegla je rameniman. Nema mi druge nego proglasiti predstečajni postupak, isto ka i Tomislav Debeljak za svoju DIV grupu. Čovik je dužan 700 mijuna kuna, Rusiman najviše, a meni Rusi barenko mogu puvati - zacičala je veselo.

- Neka mi ukinu plin koji ja ionako kupujen na INI, a ne iđen u Moskvu po njega - jednostrano je prikinila sve veze sa Rusiman. I naravski, najžalije jon je za sudbinu 2 ijade škverana i ko zna kolko još zaposlenih u drugin njegovin firmama.

- Ja mislin da su klimatske promine krive i za fjasko naše velike brodogradnje! - tronutin glason progovorija je El Tigre. Objašnjava in kako je u nas vrime stalno toplo, a liti vrilo; i sada, naručitelj oće brod od 200-300 metara i bude sve u redu. Postavi se kobilica, varu se prvi lamarini, a onda dođu vrućine i namisto rečene brodusine na navozu ostane pasarica od jedva desetak metara. Di je ono pusto željezo!? A di će biti, stislo se, matrijal uša u se na vrućini, ka da je neko na nebu ostavija otvorenu pećnicu i tako se stalno pravu gubici.

Na to je Dobra Parona rekla da bi Debeljak, sada kada je sve gotovo, moga pokloniti jednu taku pasaricu šta je mogla biti tanker Ministarstvu zaštite okoliša i Rvaskin vodaman neka njiovi šefovi plovu po onoj kninskoj laguni punoj mazuta šta se svako malo izlije u Krku, a šta godinaman nisu u stanju sanirati.

Nema mukti litovati

- A jel' sve gotovo!? - upita se El Tigre. Jerbo, s obziron na sankcije, ruski bankari izgleda da Debeljaku mogu jedino puvati. Donekle je slično ka i na Braču, di u Supetru oko staroga vatrogasnoga doma svak' svakomen puše. Sudeći po našoj državi, koja je oto sve zakuvala, stvar bi mogla potrajati, a ni sudovi nisu bolji. Daklen, vatrogasci su dobili novi dom, ali stari ne daju, iako po svin papiriman pripada oteliman Svpetrus Mariona Duzicha, iseljenika koji se na svoj otok vratija ka gazda. I mištani i graska uprava ka jedan tvrdu da je dom njiov, pa ga sada čuvaju vatrogasci i Duzichevi zaštitari. Napeto ka u brice!

- A ko će gasiti požare, ako su pumpjeri atento ka čuvari? - zabrinuta je Dobra Parona.

Da ko! Turisti! A šta su mislili mukti litovati, bez problema, uzbuđenja i osobite potrošnje? Sunce, more i prodavanje zjaka? Ne more, taki gosti nan ne tribaju! - završija je sa temon El Tigre.

19. travanj 2024 23:05