StoryEditorOCM
ŠibenikProblem

Veleučilište u Šibeniku već godinama bilježi stalni pad broja studenata: Posljednja "dobra" godina bila je 2012., kad je preddiplomske studije ukupno upisalo oko 400 studenata; Danas je taj broj gotovo prepolovljen

16. kolovoza 2019. - 10:21

Veleučilište u Šibeniku već godinama bilježi stalni pad broja studenata. Posljednja "dobra" godina bila je 2012., kad je preddiplomske studije ukupno upisalo oko 400 studenata. Danas je taj broj gotovo prepolovljen te upisne kvote ostanu nepopunjene čak i nakon jesenskog upisnog roka, premda su, u međuvremenu, čak i smanjene.

Iako je svjesna tog problema, vršiteljica dužnosti dekana Tanja Radić Lakoš optimistično gleda na budućnost Veleučilišta. Puno se, kaže, ulaže u infrastrukturu, uvjete studiranja, modernizaciju programa, nastavnički kadar i promociju te visokoobrazovne ustanove. Veleučilište je, smatra, lijepo pozicionirano na karti veleučilišta jadranske Hrvatske, a nakon što je u ljetnom roku upisano tek 88 brucoša, vjeruje kako će im se u jesenskom upisnom roku, koji je u tijeku, pridružiti barem još stotinjak kolega.

Dopusnica za novi program

– Očekivali smo da ćemo ove godine upisati više studenata negoli prijašnjih godina. Na to su upućivale i prijave za ljetni rok, sve dok nisu došli rezultati državne mature koji su zaista bili katastrofalni. Ipak, ovogodišnji upisi mogli bi biti na razini prošlogodišnjih. Puno je razloga, uključujući i demografske, zbog kojeg imamo sve manje studenata. Nedavno sam čitala i jedno istraživanje Instituta za turizam koje je u korelaciju dovelo razvoj turizma i broj studenata, gdje je primijećeno kako je tamo gdje je turizam razvijeniji ujedno i manje studenata. Tako se i kod nas povećava broj onih koji prvu godinu ne upisuju odmah nakon srednje škole. Nekoliko godina rade, pa onda upišu studij i uglavnom su i bolji studenti – objašnjava Radić Lakoš.

Daleko najpopularniji studij na Veleučilištu i dalje je turistički menadžment, koji je u ljetnom roku upisalo 40 studenata, što je za svega nekoliko studenata manje negoli je na sva tri preostala studija zajedno: studij uprave, prometa i poslovne informatike.

Ovaj potonji od jeseni će se prvi put studirati pod tim nazivom, a riječ je o "redizajniranom" dosadašnjem studiju informatičkog menadžmenta.

– Na temelju dosadašnjeg studija, prateći želje i potrebe studenata i tržišta, dobili smo početkom godine dopusnicu za novi program studija poslovne informatike. Nakon ljetnog kruga, taj je studij upisalo 15 studenata, što je blag rast u odnosu na prošlu godinu. Od jeseni oni uče po novom programu, a slobodnih mjesta i tu još ima, budući da nam je odobren upis za 50 redovnih i 20 izvanrednih studenata prve godine – poručuje Radić Lakoš.

Početak nove akademske godine donosi još jednu novinu na šibenskom Veleučilištu. Riječ je o specijalističkom diplomskom stručnom studiju uprave. Do sada je Veleučilište imalo samo specijalistički diplomski stručni studij menadžmenta, a dopusnica za novi studij stigla je lani u studenome, kaže Radić Lakoš, a no tada su već bili prošli svi upisni rokovi.

Dekanski rok

– Taj je studij zanimljiv mnogima koji su završili naš preddiplomski upravni studij, a takvih je bilo dosta sa šibenskog i zadarskog područja. Neki od njih su išli dalje i nastavili studirati, a sudeći prema trenutačnoj situaciji, jer to pratimo u sustavu, za ovaj specijalistički diplomski studij vlada poprilično zanimanje. Prijave se primaju do 30. rujna, a istoga dana bit će objavljeni i rezultati. Taj rok u rujnu stavljen je tako kasno jer još traju ispitni rokovi, a onda slijedi i dekanski rok, tako da se mogu upisati i oni koji će upravo tada završiti preddiplomski studij – kazala je Radić Lakoš.

Jesenski rok Prijave do 17. rujna

Prijave za jesenski upisni rok za preddiplomske studije šibenskog Veleučilišta traju do 17. rujna i taj je termin vezan uz objavu rezultata "jesenske" državne mature. Istoga dana, točnije minutu nakon zatvaranja prijava, bit će objavljena rang-lista, a upisi će se održati 19. rujna.
Studenti koji mogu i žele upisati specijalističke diplomske studije menadžmenta i uprave prijavljuju se do 30. rujna do 14 sati, a dva sata kasnije istoga dana bit će objavljena i konačna rang-lista. Upisna kvota za ta dva studija je 120 mjesta, od čega je 80 rezervirano za redovite i izvanredne studente specijalističkog diplomskog studija menadžmenta, a ukupno 40 za novi upravni studij.

VELIKO ZANIMANJE Studij sestrinstva

Dugo najavljivani studij sestrinstva, za koji vlada veliko zanimanje, kako tvrde na Veleučilištu u Šibeniku, neće početi ni ove godine. Moguće, tek dogodine. U pripremama se, ipak, tvrdi Radić Lakoš, daleko odmaklo: dovršava se elaborat koji bi početkom nove akademske godine trebao biti upućen Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, a u tijeku je izbor u naslovna zvanja. Veleučilište, naime, računa na medicinski kadar Opće bolnice Šibenik, na liječnike i medicinske sestre koji bi radili kao vanjski predavači.

23. travanj 2024 16:31