StoryEditorOCM
Šibenikne očekuju probleme

Većina ima potvrde: Na šibenskim visokoškolskim ustanovama nastava će se odvijati normalno, na Veleučilištu čak neće biti kontrole na ulazu

Piše Marija Lončar
15. studenog 2021. - 19:44

Veleučilište u Šibeniku (VUŠ) i Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, dislocirani sveučilišni studij zagrebačkog Sveučilišta, spremni su za provođenje kontrole COVID potvrda bez koji se od ovog utorka ne može ući ni na te visokoškolske ustanove. I premda su imali svega dva-tri dana da se pripreme za provedbu novih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, budući da su detaljnije upute objavljene tek u petak, dekan VUŠ-a dr. sc. Ljubo Runjić i voditelj Studija energetske učinkovitosti dr. sc. Marko Delimar ne očekuju probleme te smatraju da će se nastava i dalje normalno odvijati.

I dok će nastavnici i svi zaposleni morati imati COVID potvrde ili će obavljati redovita testiranja, to se neće odnositi na šibenske studente, iako su neki fakulteti, poput zagrebačke Veterine i Filozofskog fakulteta, najavili da će valjane EU digitalne COVID potvrde tražiti i od studenata.

- Odmah nakon najave uvođenja obvezne sigurnosne mjere testiranja za one koji nemaju odgovarajuće potvrde, započeli smo s pripremama. Ipak, istaknuo bih da je rok za pripremu bio kratak, jer se praktički do petka ništa nije znalo te smo informacije prikupljali na kapaljku iz medija, što je po mome mišljenju neozbiljno s obzirom na ozbiljnost situacije. Na sreću, odlukom koja je objavljena u petak sve je manje-više definirano. Jedina nedoumica odnosila se na kolege i kolegice koji su preboljele koronu, a nemaju potvrdu već samo rezultate testa na antitijela. Odlukom je i to definirano, tako da će ti zaposlenici morati predočiti odgovarajuću potvrdu liječnika primarne zdravstvene zaštitite – kazao je Runjić.

image
Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Napominje da se na dvama ulazima u zgradu VUŠ-a kontrola ipak neće obavljati, budući da ustanova nema zaštitare pa bi angažiranje nekoga za to bio dodatan trošak. Stoga se pribjeglo drukčijem rješenju, govori Runjić.

- S obzirom na to da smo ipak akademska ustanova, nećemo pribjegavati fizičkoj kontroli potvrda na ulazu u zgradu Veleučilišta već će ih zaposlenici dostavljati u Ured dekana dva puta tjedno. Prema dosad prikupljenim podacima, više od 70 posto zaposlenika VUŠ-a nema obvezu testiranja, odnosno posjeduju EU digitalnu COVID ili drugu odgovarajuću potvrdu.

Na VUŠ-u pak neće biti organizirano testiranje, pa će svi koji to trebaju obaviti morati odabrati neku od ovlaštenih ustanova i laboratorija, popis kojih je od ovog tjedna proširen i na šibenskom području.

- S obzirom na manji broj kolega koji moraju obavljati testiranje, ostavljena im je sloboda da izaberu neku od ovlaštenih zdravstvenih ustanova i laboratorija. Na temelju predočenih računa, Veleučilište će im jednom mjesečno refundirati troškove. Testiranje pak ne bi trebalo utjecati na kašnjenja u nastavi, budući da su nastavnici slobodni da izaberu dane i vrijeme kada će provoditi testiranja – naglasio je Runjić.

Dodaje, ipak, da je uvođenje COVID potvrda izazvalo nezadovoljstvo i među zaposlenicima VUŠ-a. Posljednjih dana i u Šibeniku su brojni građani javno prosvjedovali protiv ovih mjera, no Runjić ne vjeruje da bi to nezadovoljstvo moglo dovesti do neugodnih i neželjenih scena na VUŠ-u.

- Zaista ne vjerujem da bi moglo doći do takvih situacija. Mi u visokoobrazovnom sustavu moramo biti primjer odgovornog ponašanja. Eventualne probleme očekujem tek ako se uskrati refundiranje troškova ili uvede mjera obveznog cijepljenja. Međutim, moramo shvatiti da su svi, pa tako i zaposlenici u državnim i javnim službama, dužni poštivati zakone i odluke, a sve ostalo je put u anarhiju. Mjesto gdje se odluka stožera može dovoditi u pitanje je prvenstveno Ustavni sud. Upravo stoga, kao pravnik, smatram da bi dosta sretnije rješenje bilo da se ova stvar uredila zakonom, jer Stožer nema niti približno onaj autoritet i legitimitet koji ima Hrvatski sabor – rekao je Runjić, objašnjavajući da studenti sada nisu dužni imati COVID potvrde ni da bi ušli u zgradu Veleučilišta, a tako ni u studentsku menzu ili dom. Kada bi bilo drukčije, s obzirom na relativno malu procijepljenost studenata, došlo bi, smatra, do kolapsa nastave.

Za nastavnike na šibenskom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, od kojih većina dolazi iz Zagreba, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje, vrijede pak ista pravila kao i na njihovim matičnim fakultetima, poručuje voditelj Studija dr. sc. Marko Delimar. Utorak dočekuju, tvrdi, dobro organizirani unatoč kratkom roku koji im je ostavljen za pripremu.

image
Marko Delimar
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Organizirali smo pregled COVID potvrda za sve djelatnike Studija. Osobe koje nisu djelatnici ni studenti studija prije ulaska u zgradu moraju se najaviti, a kontrolu potvrda za posjetitelje radit će dvije osobe zaposlene na lokaciji studija prema dogovorenom rasporedu. Prema našim dosadašnjim saznanjima, većina nastavnika cijepljena je ili je nedavno preboljela COVID-19. Za sada nema djelatnika koji nemaju valjanu EU digitalnu COVID potvrdu i koji se odbijaju testirati. Atmosfera među djelatnicima dobra je i kolegijalna. Nastavne i ostale akademske aktivnosti na studiju u Šibeniku odvijaju se normalno i ne očekujemo probleme ili smetnje – rekao je Delimar uz napomenu da se u prostorijama Studija neće održavati testiranje, jer, ističe, za to nema ni potrebe.

Iako nisu obvezni, COVID potvrde ima i većina studenata ovog Studija. Ako se ipak pokaže da neki nastavnici nemaju valjane potvrde ili se odbiju testirati, Delimar najavljuje i moguće sankcije, a provodit će ih njihove matične ustanove, odnosno FER i FSB u Zagrebu.

30. travanj 2024 11:15