StoryEditorOCM
ŠibenikZavršetak velikog projekta

Večeras svečano otvorenje Tvrđave sv. Ivana: U subotu poseban dar članovima Kluba prijatelja, do konca lipnja besplatan ulaz svima

Piše Šibenski.hr
3. lipnja 2022. - 11:09

Svečanosti povodom završetka projekta Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana održat će se večeras, 3. lipnja 2022. s početkom u 20 sat na samoj lokaciji. Gradonačelnik Željko Burić, zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek te ravnateljicom JU Tvrđava kulture Goranom Barišić Bačelić obići će područje tvrđave te prostore kampusa.

Nakon Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone, Tvrđava sv. Ivana treća je šibenska revitalizirana utvrda. Tijekom kompleksnih i višegodišnjih radova, obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave: sjeverni dio poznat kao Kliješta i južni dio zvan Zvijezda ukupne površine 18.657 metara četvornih. U području Kliješta smješten je edukativni kampus s učionicama, prezentacijskim prostorima i suvremeno opremljenim spavaonicama.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja.

Uz velike napore došli smo do cilja pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Davnim graditeljima u čast i slavu, a današnjim obnoviteljima na ponos, neka nam Tvrđava sv. Ivana, kao i sve šibenske tvrđave, bude simbol poštivanja prošlosti na kojoj gradimo svoju budućnost- kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je s 41.486.646,05 kuna dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Značaj projekta, među ostalim, uvidjet će se kroz unaprjeđenje turističke i kulturne ponude, umrežavanje sektora kulture, obrazovanja i turizma s ciljem kreiranja sadržaja visoke dodane vrijednosti i unaprjeđenja strateškog upravljanja kulturnom baštinom te pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u kojoj se uspješno spajaju tradicija i moderne tehnologije.

Sutra od 9 sati vrata tvrđave sv. Ivana bit će otvorena za sve posjetitelje, a do kraja lipnja ulaz će biti besplatan. U subotu u večernjim satima članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava imat će priliku poslušati koncert grupe Pavel, dok će na bedemima tvrđave večeras biti izveden video mapping, uz glazbenu podlogu koju će izvesti Borna Šercar i Matej Meštrović.

25. travanj 2024 02:47