StoryEditorOCM
ŠibenikZavršava "Šansona"

Večeras na Trgu Republike Hrvatske 25 izvođača, više nego ikad u četvrt stoljeća ‘hrvatskog San Rema‘

Piše Branimir Periša
20. kolovoza 2022. - 22:03
Sibenik, 200822. Trg Republike Hrvatske. Festival 25. Dalmatinska sansona Sibenik 2022. Vecer novih skladbi.Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon sinoćnje Večeri starih skladbi posvećenih uspješnicama Dušana Šarca u povodu njegova 80. rođendana i 60 godina autorskog rada toga skladateljskog barda, Dalmatinska šansona Šibenik, ili popularnije "Šansona", završava večeras izvođenjem 25 novih skladbi u natjecateljskom dijelu festivala.

Na pozornici podignutoj na jednom od najljepših dalmatinskih renesansnih trgova omeđenom velebnom katedralom sv. Jakova i Gradskom vijećnicom nastupit će zvučna imena lake glazbe: Đani Stipaničev, Ivo Pattiera, Ibrica Jusić, Gelato Sisters, Tommi Mischel… Festivalski žiri u sastavu Dušan Šarac, umjetnički direktor, Damir Marušić, voditelj festivalskog orkestra, Mate Anić, skladatelj i glazbenik, Dalibor Mirčeta, glazbenik, te Branko Viljac, direktor Festivala odabrali su 25 od 136 skladbi pristiglih na natječaj za finalnu večer "Šansone". Nikad više pjesama otkako je toga festivala! Ove godine priliku su dobili brojni mladi šibenski pjevači i kantautori što je još jedan od razloga zbog kojih dvojac Šarac – Viljac zaslužuju pohvale.

Ne slavi jedino Dušan Šarac, uz Branka Viljca i Arsena Dedića osnivač festivala i umjetnički direktor, nego je i "Šansoni" četvrt stoljeća. Otpočetka je 'Hrvatski Sanremo' usidren na čelu, kao jedan od najboljih naših festivala i zadovoljstvo je organizatora, izvođača i publike što se nakon poremećaja zbog pandemije koronavirusa vratio na stare staze s održavanjem dviju večeri.

Prema riječima Dušana Šarca, trebalo je voditi računa o raznolikosti skladbi i žanrova i stoga su večeras zastupljene podjednako dalmatinske skladbe i klapski đir te suvremene pop-rock skladbe i balade s okusom Mediterana po kojima je festival i stekao svoju prepoznatljivost i uspješnost. Prava poslastica bit će nastup legendarne šibenske Grupe Mi s kompozicijom "Najbolje od mene". Autorica i pjevačica je Dora Mijat, kći Nevena Mijata, orguljaša i glavnog pjevača "Miovaca", koji je napisao aranžman u soul stilu legendarnog banda iz 70-ih godina, popularnog u cijeloj zemlji. Zapažen je i pravi šibenski duet vrsnih Đanija Stipaničeva i Ive Pattiere, na glazbu trećeg Šibenčanina. Dvojica belkantista sljubila su glasove u skladbi slavljenika Šarca "O, ljubavi, nestala si" na tekst Frane Bilića i to bi, drže upućeni, mogla postati jednom od uspješnica ovogodišnje "Šansone".

-Siguran sam da je Ivo Pattiera prije vremena objesio kopačke o klin. I dalje izvrsno pjeva i Šarca nije trebalo nagovarati da nam napiše duet, izjavio je Đani o svome kolegi izgleda vječnog mladića koji ove godine navršava 75 godina. U show dijelu finalne večeri koju će HRT izravno prenositi od 21,30 do 23,30 sati nastupa Elis Lovrić a voditeljski par su Mirko Fodor i Martina Validžić.

Jedno od izneneđenja festivala na kojem su u popratnim programima predstavljena dva nosača zvuka u izdanju Croatia recordsa je nastup Vince Martella, gitarista popularnog benda 'Vanilla Fudge', koji je svojevremeno surađivao s legendama poput Janis Joplin The Doors, Jimmy Hendrixsom… Martell će svirati s Tommy Mischell. U popratnim programima festivala predstavljena su dva nosača zvuka – Nostalgija Đanija Stipaničeva te zapis sa svim pjesmama finalne večeri.

27. travanj 2024 02:19