StoryEditorOCM
Šibenikvelika opasnost na otoku

Vatrogasci upozoravaju, a nadležni šute: Na Zlarinu već mjesec dana vrebaju ubitačni goli i nezaštićeni električni kabeli

Piše Jordanka Grubač
25. lipnja 2022. - 15:11

Na zlarinskom predjelu Malpaga odavno postoji sada već "prastari" planinarski kamp koji je obilježio mnoga ljetovanja, odrastanja i ljubavi, tamo je i stara "centralna" kuća kampa, u neposrednoj blizini novouređeno zlarinsko košarkaško igralište i- također u neposrednoj blizini prvog, drugog, trećeg...- k tome i usred stare zlarinske borove šume, na podu u travi, vreba "visoki"- dakle ubitačni- napon niskonaponske mreže, naše tzv kućne "struje", goli i nezaštićeni električni kabeli.

Opasni, dabome.

Pali su s rečene kuće prije više od mjesec dana.

Na dojavu su toga 19. svibnja na lice mjesta izašli zlarinski vatrogasci, uredno osigurali tj ogradili s upozorenjem. žive instalacije pod naponom od 240 V, obavijestili koga je trebalo i svi koji su o tome nešto znali mislili su da je opasnost prošla a kvar smjesta otklonjen.

Sve dok ponovno nisu krenule dojave, a njihovim tragom i mi smo nazvali DVD Zlarin jer to je mjesto na kojem vam se na javlja automat, kao u HEP-u, nego živi čovjek.

A priča ide ovako, čula sam je od zapovjednika DVD Zlarin Darija Gregova:

-Točno je da smo prvu dojavu imali 19. svibnja. Preko službe 112 smjesta smo poslali obavijest prema HEP-u, mi smo imali uobičajenu proceduru i, kako znate, ogradili i označili mjesto pada kabela. I mislili da je naš posao gotov.

Nakon dva dana još sam i razgovarao s čovjekom iz HEP-a i objasnio gdje je taj kvar i kad sam prošli tjedan dobio novu dojavu, mislio sam i da je sad novi kvar. Kad smo došli na lice mjesta vidjeli smo da je riječ o istom onom kvaru od 19. svibnja. Opet smo zvali Centar 112, s adrese DVD-a nadležnoj službi HEP_a poslao sam mail, tako da su sva naša upozorenja i dojave i snimljene, i zapisane, nismo to govorili u vjetar.

No kad sam jutros, u subotu 25. lipnja ponovno otišao provjeriti to mjesto- sve je isto, nitko nije otklonio kvar- govori zlarinski vatrogasac Dario Gregov.

image

Opasni kabeli od struje već mjesec dana leže nezaštićeni na Zlarinu

Napominje- a to se na Zlarinu zna- da tuda prolaze šetači, kupači, da je u neposrednoj blizini igralište, uskoro dolaze i kamperi.

-Evo maloprije sam vidio, gole žice električnih vodova pod naponom i dalje leže u travi- jutros mi govori Dario Gregov.

Zlarinjani, to jest stanovnici šibenskog gradskog predjela Zlarin, pitaju se bi li gole električne žice stajale 35 dana i negdje na zemlji gradskog predjela Baldekin, Šubićevac, Njivice?...

No to je samo jedna u cijeloj nisci nepravdi i neravnopravnosti koju trpi Zlarin i ostali šibenski otoci- administrativni djelovi Grada Šibenika, dakle gradski kvartovi- u odnosu na kopno odnosno na gradske kvartove Šibenika.

Baš je ovo zgodna prilika da nabrojimo i sve ostalo, ali to u drugom, "nastavku koji slijedi".

A Zlarinjani nemoćno primjećuju "nemaš koga zvati", "nitko ne odgovara na pozive" i slično.

Stanovite službe u kojima se nekoć bar za hitne pozive na telefon javljao živ čovjek, sad su pokrivene govornim automatima.

Vi nazovete, pitate ili dojavite, i nakon toga- vuk izide magare.

Otrovna zmija u vidu 240 V kabela u zlarinskoj travi ostaje, valjda, do daljnjega.

Nekoj će djeci možda baš ograda i upozorenje biti izazova da čeprkaju po tom mjestu.

Iskrenje zbog vlage ili čega već- treba li napominjati?- može izazvati požar.

Lijepo bi zadimila sjeverna punta Zlarina, okrenuta Jadriji i ulazu u "konal"!!

U izvještajima nas novinara tada bi pisalo "požar izazvalo iskrenje električnih instalacija".

Pa evo tek da se zna da je prošlo 35 dana otkad je ovaj slučaj prijavljen. Bez ama baš ikakvog rezultata.

I, da netko sad ne bi rekao "ali mi smo isključili taj objekt iz mreže", na Facebook stranici DVD Zlarin ima fotografija snimljena prošli ponedjeljak na kojoj se vidi mjerni instrument s kojim je ponovno provjereno da su "žice" pod naponom.

Treba se samo nadati da nastavak ovoj priči nećete čitati u crnoj kronici.

17. travanj 2024 22:38