StoryEditorOCM
ŠibenikKOMENTAR

Valja dikod poslušat i one druge, pametnije od sebe: političari prepustili mikrofon i kamere Petru Gardijanu i Tomi Krajini!

Piše PIŠE ZDRAVKO PILIĆ
26. travnja 2021. - 09:11
Umirovljeni profesor Petar Gardijan i šibenski arhitekt Tomislav KrajinaAnte Baranić i Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Naša je pamet u tuđim glavama – poznata je rečenica Marka Slavice koju se i danas rado citira u Šibeniku.

A ta rečenica u svakodnevnom govoru hoće reć, valja dikod poslušat i one druge, pametnije od sebe. U politici se to kaže – čujmo struku. U tom je smislu dobar potez povukao Domovinski pokret u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji kada je, umjesto političarima, prepustio mikrofon – stručnjacima. Ako je i marketing, dobro je. Uostalom, predizborna kampanja tome i služi!

Umjesto da sam govori o brendiranju županije, kao županije izvrsnosti, Ivica Ledenko koji se u ime Mosta, Domovinskog pokreta i Nezavisne liste Loza kandidira za župana, mjesto pred kamerama dao je Petru Gardijanu, umirovljenom predavaču sa šibenskog Veleučilišta, koji o tom zna nešto više. Da ne kažemo – puno toga. Pa je Gardijan o tome rekao nekoliko pametnih rečenica, koje vrijede puno više nego uobičajena predizborna pljeva. Koja se nudi na kilometre, čita na centimetre, a pamti na milimetre. Zato te Petrove rečenice vrijedi i citirati:

– Ideja izvrsnosti nije niti moja, niti Ledenkova ideja, to je gospodarstvena ideja 21. stoljeća. Izvrsnost je koncept da na milijun proizvoda imate samo tri s greškom. U turizmu to znači da od milijun gostiju samo tri odu nezadovoljna, a znamo da je to malo teže, ali može se. Koncept proizvoda je iz industrijskog doba, koncept 21. stoljeća je izvrsni doživljaj – kazao je Gardijan.

Podrugujući se tako onima koji bi u nas "nešto proizvodili". A nikako naći što je to nešto. Nije bitno koliko radiš, nego kako radiš! Ili što bi rekao Zlatko Dalić: "Najveći neprijatelj svakog izbornika je – dobro. Dobro nije dovoljno!"

Da po pitanju ove političke opcije Gardijan nije jedna tek lasta, koja ne čini proljeće, nego da su ih barem dvije pokazao je kandidat iste grupacije za gradonačelnika Šibenika, Mario Kovač, koji je na svoju presicu o TEF-u doveo uglednog šibenskog arhitekta Tomislava Krajinu. Da i on kaže koji riječ o prostoru od 30 hektara koji mnogi drže ne samo ključnim za budućnost Šibenika, nego i jednim od najatraktivnijih na Jadranu. To unosi živost i sadržaj u kvalitetom poprilično oskudnu predizbornu utakmicu, pa ne bi bilo loše kada bi oni nastavili u ovakvom tonu. A i kada bi se drugi, odnosno njihovi politički takmaci, ugledali na njih. Pa i oni doveli kojeg stručnjaka, da govori umjesto njih. Naravno, ako ga imaju, ili ako ih podržavaju.

19. travanj 2024 19:46