StoryEditorOCM
ŠibenikRješavanje javnog prometa

Gradski oci složni: Ma, kakva gužva i čepovi, Poljana je tek početak priče o boljem javnom gradskom prijevozu, stiže i 11 novih niskopodnih autobusa

Piše šibenski.hr
26. lipnja 2020. - 12:36

Poljana je puno više od uređenog središnjeg gradskog trga i od subote, 27. lipnja kada će biti svečano otvorena nakon 2, 5 godišnjih radova na uređenju platoa i izgradnji podzemne garaže na tri etaže, počet će nova faza tog složenog projekta. Najavili su to šibenski gradonačelnik Željko Burić i njegov pomoćnik Danijel Mileta, pročelnik za gospodarstvo Petar Mišura i direktor Gradskog parkinga Goran Bulat na konferenciji za novinare koju su održali na "mjestu zločina", na prvoj etaži podzemne garaže dan uoči svečanog otvorenja dok su se okolo užurbano dovršavali brojni sitni i manje sitni radovi, čistilo, melo, pralo i prašilo na sve strane.


Dok je na Poljani sunce nemilice bliještilo i pržilo kamen i sve živo, u ugodnom hladu njezina podzemlja, kako je primijetio gradonačelnik Burić, šibenski su gradski oci na sva usta hvali važnost i vrijednost projekta teškog ukupno 99,3 milijuna kuna od čega je 73, 8 milijuna kuna dobiveno iz europskog operativnog programa Konkurentnost i kohezija.


-Nikad nisam mogao prihvatiti da je naša Poljana, mjesto na kojem smo šetali i odrastali, pretvorena u parkiralište. Otkad sam počeo dolaziti na posao na ovo radno mjesto, sanjao sam dan kad ćemo premjestiti automobile s Poljane i to se konačno ostvarilo. Istovremeno, napravili smo velik korak u rješavanju temeljnog preduvjeta revitalizacije stare gradske jezgre osiguravši 256 novih parkirnih mjesta, ali i mjesto za prekrcaj robe i opskrbu trgovina. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima iz EU, cijene parkiranja se neće povećavati, a stanari gradske jezgre i otočani moći će uživati i dodatne pogodnosti – kazao je Burić nadvikujući se s bukom završnih radova.


O kakvim je pak pogodnostima riječ objasnio je prvi čovjek šibenskog Gradskog parkinga.
-Stanari gradske jezgre moći će se besplatno parkirati od 22 sata do 7 ujutro, a otočani će imati jedan sat besplatnog parkinga. Također, u logističkom centru će se obavljati opskrba stare gradske jezgre, odnosno pretovar robe na električna dostavna vozila, a osigurana su i četiri parkirna mjesta s punjačima za električne automobile – kazao je Bulat.


Izgradnjom podzemne garaže i partnernim uređenjem samog trga, realizirana je tek jedna, iako najveća i najzahtjevnija komponenta projekta nazvanog "Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu", podsjetio je Mišura. To znači da je u tijeku izrada sveobuhvatne studije o organizaciji i spajanju svih oblika javnog prijevoza, kopnenog i brodskog, u jedan sustav koji bi, među ostalim, građanima, ali i turistima, omogućio da karte kupuju na jednom mjestu. Studija će pokazati kakve su potrebe građana i kako se javni promet može unaprijediti i proširiti. Stoga je dogradonačelnik Mileta najavio i osnivanje novog gradskog poduzeća za javni gradski promet, a tomu će prethoditi i skora nabava novih niskopodnih autobusa primjerenih i za osobe s invaliditetom.


-Nabavit će se 11 niskopodnih autobusa i urediti 17 autobusnih stajališta koja će biti opremljena info displayima s informacijama o prometnim linijama i vremenom dolaska i odlaska autobusa. Šibenčani će dobiti i mobilnu aplikaciju putem koje će moći pretraživati slobodna parkirna mjesta, plaćati parking, kupovati karte za razne oblike prijevoza i imati pregled nad cjelokupnom mrežom javnog gradskog prometa – istaknuo je Mileta. Nije propustio priliku da odgovori svim koji smatraju da je neprihvatljiva gradnja garaže u središtu grada, jer će pojačati promet i zagađenje te stvarati gužve i čepove. Ništa od toga neće se dogoditi, tvrdi Mileta, jer, gužve i prometni kolaps nastaju zbog nedostatka parkirališta, pa u potrazi za slobodnim mjesto automobili kruže po gradu i stvaraju gužvu. Poljana neće riješiti sve probleme nedostatka parkirnih mjesta, ali će ih ublažiti, kazao je Mileta.


-Projektom Integrirane mobilnosti na području grada Šibenika mijenjat će se navike putovanja u korist održivih oblika prijevoza, povećati broj putnika u javnom gradskom prijevozu, smanjiti emisija štetnih plinova i doprinijeti demografskoj obnovi povijesne jezgre i otoka – zaključio je Mileta.


Bila je to prilika i za đir po novouređenom trgu na kojem se nalazi i fontana koja će na jedinstven, do sada nigdje viđen, način pokazivati točno vrijeme, a u blizini ulaza u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić bit će postavljena i javna česma kao svojevrsni hommage Faustu Vrančiću i njegovim Novim strojevima. Štoviše, brojni detalji na trgu bit će, kazao je Mileta, dovoljan razlog da ona postane nezaobilazno mjesto i u turističkom razgledavanju grada na kojoj će turistički vodiči moći ispričati brojne zanimljivosti o znamenitim Šibenčanima i šibenskoj baštini.

 

 

 

26. travanj 2024 23:08