StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK ZA SVA VRIMENA

Uz božićni ručak uživajte u dokumentarnom filmu Ivane Guberine i udruge ‘Šibenska kartulina‘. Počinje u 14,10 sati na HTV-u

Piše šibenski.hr
25. prosinca 2020. - 10:01

'Šibenik za sva vrimena', dokumentarni film u produkciji Kulturne udruge "Šibenska kartulina" prikazat će se na Hrvatskoj Televiziji danas, na Božić, s početkom u 14,10 h, na HTV 4. Datum nije mogao biti bolje izabran, jer upravo na sam Božić 1066. godine prvi samorodni hrvatski grad na jadranskoj obali prvi se put i spominje u darovnici kralja Petra Krešimira IV, zbog čega se i naziva Krešimirovim gradom.

- Portretirajući život grada nekada i uspoređujući ga sa Šibenikom danas, ispričana je jedna zanimljiva, nostalgična i životna filmska priča u kojem je glavni lik Šibenik. O Krešimirovom gradu, o njegovom životu nekada i danas, pričaju zanimljivi sugovornici koje cijelo vrijeme u filmu prate djeca. Filmska je to priča koja Šibenik nijansira toplim bojama i potvrđuje da je riječ o jednom od najljepših gradova na hrvatskoj obali.' - kazala je Ivana Guberina, redateljica filma, koja ujedno, zajedno s Ivicom Poljičkom potpisuje i scenarij. Priprema i snimanje filma trajalo je oko dvije godine.
Premijera filma održana je u Civitas sacri 25. i 26. 9. povodom Dana grada. S obzirom i na tadašnju epidemiološku situaciju broj mjesta je bio ograničen.

Sugovornici su poznati Šibenčani koji su svojim doprinosom dali poseban značaj samom filmu: Ante Baranić, Franka Baranović, Tina Biluš, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, Marina Jurković, Dino Karađole, Željko Krnčević, Nataša Mučalo, Zdravko Pilić, Ivica Poljičak, Darko Relja, Dušan Šarac, Rudolf Štefan i Ante Vrban.
Djeca: Nato Alfier. Vice Alfier, Jakov Deković, Sara Gojčeta Miškić, Toni Jukić, Bruna Kapeli, Roko Klisović, Antea Lovrić, Nika Makarin, Karlo Mijat Luka Mudronja, Tonina Nuhić,Tonka Rodin, Franka Savić, Franka Stegić, Xingyu Chen, Xaoyu Chen, Gabriela Živković, Frane Zoričić, Vice Grubišić i Andrija Šunjara.

- Zahvaljujući Gradu Šibeniku i njihovoj financijskoj pomoći film je uspješno realiziran. Tu je i Turistička zajednica grada Šibenika koja je dala također financijski doprinos. Ovo će biti drugi film koji će ugledati svoju premijeru na HTV, nakon " Šibenske kartuline - kazala je Ivana Guberina, ističući kako je na snimanju filma stvoren odličan tim, koji nastavlja dalje.

Novi projekt, dokumentarac o Draženu Petroviću počinje se snimati nakon Nove godine. Pripreme su pri kraju.
Film se snima u suradnji s Zakladom Dražen Petrović, OKK "Dražen Petrović, GKK "Šibenka" i Muzejsko - memorijalnim centrom Dražen Petrović ' a posebna zahvala ide firmi Fred Bobek D.O.O koja je financijski pomogla kako bi se profesionalno odradili same pripreme za film.

18. travanj 2024 06:12