StoryEditorOCM
ŠibenikNema ribe

Uvjeti na šibenskoj peškariji su kao u Indiji: ‘Da smo u Baranji, barem bi bilo šarana‘

Piše Branimir Periša
13. svibnja 2024. - 14:14

Na šibenskoj peškariji neki dan je, na banku tik do ulaza osvanuo natpis: „Srdela nema prije 1. lipnja, zbog lovostaja!” To samo ilustrira lošu ponudu ribe, gotovo od početka godine. Ljudi pitaju za hraniteljicu srdelu zato jer drugih vrsta na peškariji ima slabo i u malim količinama, izuzme li se riba iz uzgoja, a prodavaču je dosadilo svaki dan objašnjavati, pa neka narod čita!

-Da smo u Baranji, barem bi bilo šarana! - komentirao je razočarano jedan građanin opustjelu peškariju prošlog vikenda.

-Loše je vrime, već duže razdoblje, a ribarski brodovi nisu veliki i ne mogu raditi po većem moru! A ukinuta je i mreža migavica, što je također razlog da je ribe manje! - sliježe ramenima uvijek ljubazna prodavačica Neda.

Dok ne dočekamo prestanak lovostaja na srdelu – a to ne znači da će je odmah biti u prodaji jer će ribolovni mrak uslijediti tek nešto kasnije – upitali smo profesionalca Antu Skelina, profesionalnog ribara i predsjednika LAGUR-a Lanterna za objašnjenje slabe ponude ribe. Problem je složeniji nego što izgleda na prvi pogled, te je Skelin telegrafski oljuštio sloj po sloj. Kada je završio, nije ostalo baš puno toga dobroga čega bi se građanin-potrošač ribe uhvatio, barem ne kada je riječ o Šibeniku.

image

-SPECIJAL SD- Sibenik, 181023. Reportaza o cijenama voca i povrca, te ribe s pijace i peskarije. Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Prvo, ribara je sve manje i zadnji koji se bore već su propali! Nadalje, problem je radne snage u ribarstvu, jako je crno tržište jer svaka stambena zgrada, vjerujte, ima svoga dobavljača ribe, a što se tiče peškarije, uvjeti prodaje toliko su loši da bi je trebalo zatvoriti. I da, točno je, zadnjih dvadesetak dana, možda i mjesec, loše je vrijeme i nije se dalo raditi. Još malo pa će 30 godina otkako imam obrt, međutim nikad se kao prošle zime nije moglo hodati u kratkim rukavima. Klimatske promjene događaju nam se na očigled i utječu na riblji svijet; ciklusi pojedinih vrsta su se promijenili i vjerujte, mi ribari morat ćemo sve učiti ispočetka! - naglašava Skelin.

Efektno se vratio na šibensku peškariju: „Imam na brodu radnika ribara iz Indije. Kada je vidio našu peškariju kazao mi je da je tako i kod njih!”

Komentar je suvišan, a LAGUR Lanterna je, nastavlja Skelin, za unaprjeđenje ribarstva i povezivanje proizvođača hrane u lokalnoj zajednici osigurao bespovratnih dva milijuna eura. Od toga je 700 tisuća eura predviđeno za izgradnju nove, suvremene peškarije u Šibeniku. Ona je nasušno potrebna, smatra Skelin dijeleći mišljenje većine građana, međutim nema političke volje da se to provede, a novac moramo potrošiti do 2027. godine. EU ima puno novca za projekte iz ove oblasti, a mi od toga jedva da koristimo mrvice. A mogli bismo unaprijediti ribarstvo, a ne uvozom pomagati druge države! - tvrdi sugovornik.

-Htjeli smo otpočetka da Grad u tome sudjeluje sa pogodnom lokacijom jer je šibenska tržnica privatna i tu je drugi interes. Već se godinama najavljuje njeno uređenje, no nikako da započne. - podsjeća Skelin.

image

Sibenik, 070423.
Ponuda ribe na Veliki petak na sibenskoj ribarnici.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Želimo napraviti vrhunsku komunalnu peškariju koja bi privukla više kupaca, jer se 80 posto potrošača ribe opskrbljuje u trgovačkim centrima. Dakle, prodaja obvezno u rashladnim vitrinama, na visokoj sanitarnoj razini i s ponudom filetirane ribe i ribe zaposlenim ljudima pripremljene da je samo stave u tavu kada dođu s posla. Dakako, i mogućnost plaćanja karticom. K tome, i da radi cijeli dan, kao svaka druga trgovina. Mislili smo, uđe li Grad u to, da bi najam trebao biti prihvatljiv, da se cijena ribe ne prelije na potrošače u ovim nimalo lakim vremenima, međutim, ništa se ne pomiče s mjesta. Nažalost, prema svemu sudeći, to neće biti projekt iza kojeg će stajati grad, nego privatnik. U dobrim smo kontaktima s Petrom Mišurom, pročelnikom za gospodarstvo, no on ne može samostalno donijeti takvu odluku.

image

Sibenik, 070423.
Ponuda ribe na Veliki petak na sibenskoj ribarnici.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

S druge strane, dobro se odvija suradnja sa šibenskom Općom bolnicom. Obvezali smo s 250 tisuća eura pomoći opremanje nove bolničke kuhinje pod uvjetom da se više ribe uvede na bolnički jelovnik i to će ići.- zadovoljan je Skelin barem s tim projektom. Zapelo je, veli razočarano i s proširenjem ribarske luke u uvali sv. Petar.

-Pa tamo je brod na brodu. Kada iskrcavam svoj ulov, radim to preko tri druga broda. Srećom, još nekako uspijevam poslovati i imam zaposlenike na brodu – a da nije tako – davno bih već bacio ključeve u more i svemu rekao zbogom - govori Skelin. I dodaje na kraju, nimalo optimistično: „Dok se složi kako treba ovo o čemu sam govorio, a bez čega nema pristojnog ribarstva i plasmana, strahujem da će većina sadašnjih ribara – odustati!”

 

20. srpanj 2024 09:16