StoryEditorOCM
ŠibenikBranko Peran

Ususret unutarstranačkim izborima: Bivši prvi čovjek šibenske policije najavio kandidaturu za šefa lokalnog HDZ-a!

Piše Davorka Blažević
25. kolovoza 2021. - 13:43

Branko Peran, suspendirani član HDZ-a, nekadašnji načelnik Šibensko-kninske Policijske uprave, bivši pomoćnik ministra pravosuđa, napokon je doživio satisfakciju. Gradski odbor HDZ-a je još proljetos donio odluku o odustajanju od stegovnog postupka protiv njega, ali o tome javnost nije obaviještena. Peran je čekao ispriku, javno očitovanje vodstva stranke, ali sve je to izostalo. Tek interna odluka na znanje suspendiranom članu koji, vjerojatno ususret unutarstranačkih izbora u HDZ-u, odlučuje aktualizirati svoj slučaj.

Peran je došao na zao glas u HDZ-u zbog javnog kritičkog upozoravanja na nepravilnosti u djelovanju HDZ-ove vlasti, a sve je eskaliralo s njegovim razrješenjem s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Županijskog zavoda za javno zdravstvo (2016. g.), bez ikakvog obrazloženja. Javno je prozvao bivšeg župana Gorana Pauka da ga je nezakonito, provodeći samovolju, razriješio, pokrenuo je upravni spor, a predstavkom se obratio i predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću. Mnogi su smatrali da je glavni okidač za pokretanje postupka protiv njega, ipak, bila najava kandidature za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a.

U pismu koje je u lipnju ove godine uputio predsjedniku Ustavnog suda, Peran apelira na njega da snagom svoga autoriteta pomogne da se stane na kraj “ovom bespotrebnom začaranom krugu ili cirkusu koji traje od 2016. godine.“

Naime, Ustavni sud je u prosincu prošle godine usvojio Peranovu ustavnu tužbu, podnesenu u prosincu 2016., i ukinuo rješenje Visokog upravnog suda iz listopada 2018., kao i ono nižeg suda, te predmet vratio Upravnom sudu u Splitu na ponovno postupanje.

Od studenoga 2016. loptalo se s nadležnošću iz jednog ministarstva na drugo ili na ured državne uprave, požalio se predsjedniku US-a, sve zato što se nitko nije htio očitovati je li rješenje o njegovoj smjeni, koje je donio bivši župan Goran Pauk, zakonito ili nije, i tko je nadlažan za nadzor. Nema nijedne relevantne institucije u državi kojoj se zbog svog razrješenja Peran nije obratio, uključujući predsjednika vlade i predsjednika države.

Odgovor je, u lipnju ove godine, dobio samo iz Ureda predsjednika US-a, s potpisom predstojnice Ksenije Podgornik, u kojem se kaže “ da je sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu RH (NN br. 49/02 - pročišćeni tekst) svaka pravna i fizička osoba dužna poštovati odluke i rješenja Ustavnog suda RH, kao i da je pri donošenju novog akta nadležno tijelo dužno poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u odluci kojom se ukida akt kojim je povrijeđeno ustavno pravo podnositelja ustavne tužbe. Stoga vjerujemo, poručili su mu iz US-a, da će i u Vašem predmetu u ponovljenom postupku nadležni sud postupiti u skladu s našom odlukom kojom smo usvojili Vašu ustavnu tužbu".

Odluku GO HDZ-a Šibenika o obustavi stegovnog postupka protiv njega Peran je dočekao kao “jedinu moguću ispravnu”, jer, kako kaže, za postupak nije bilo uporišta u Statutu.

-Ono što me najviše zasmetalo je da me nitko iz stranke nije pozvao na nikakve događaje, niti na koordinaciju, a trebali su- kaže. Nikada na ovakav način, tvrdi, ne bi postupio ni prema jendom članu stranke.- Dosta je takve demokracije u kojoj čovjek ne smije javno kazati što misli, i ako nisi simpatizer nekog “moćnika” smatraju te neprijateljem stranke ili čak državnim neprijateljem- ističe Peran, prigovarajući stanci izostanak dijaloga.

-Što se tiče kandidiranja za stranačke dužnosti, sigurno je da se neću kandidirati za predsjednika temeljnog ogranka HDZ-a Grebaštica, a vrlo izvjesno je da ću se kandidirati za predsjendika ŽO HDZ-a ili GO HDZ-a Šibenika, ako ni zbog čega- poručuje- ono zbog demokratičnosti izbora.

Tvrdi da je moto njegovog rada i djelovanja borba za bolje i pravednije društvo, jer, veli," najgori oblik očaja koji može zavladati u jednom društvu je sumnja da je uzaludno živjeti pošteno."

Željko Burić, predsjendik šibenskog HDZ-a, koji je potpisao odluku o odustajanju od daljnjeg stegovnog postupka protiv Perana ističe kako je ključna stvar da je grebaštički temeljni ogranak stranke koji je raspušten, žalbu uputio Središnjici i to više nije u ingerenciji GO HDZ-a.

A što se tiče odustajanja od stegovnog postupka “rekli smo da više ne vidimo razloga za sukobljavanje I disonantne tonove između Perana i mene, što je rezultat više naših sastanaka i razgovora”.

Peran aktualizira svoj slučaj upravo sada, očito pripremajući teren za predstojeće unutarstranačke izbore, smatra Burić.

- Neka on bira oružje kojim će se boriti slobodno, to je njegova stvar, svatko se ima pravo kandidirati, a bit će kako će biti, no, za mene više priča Branka Perana ne postoji-kazao nam je šef šibenskog HDZ-a Željko Burić.

25. travanj 2024 07:26