StoryEditorOCM
ŠibenikSVEČANOST PRED BROJNIM GOSTIMA, UZVANICIMA I PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA

Ustoličenje novog episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića (FOTO)

1. listopada 2017. - 18:18

Sveta liturgija s činom arhijerejske hirotonije i ustoličenja u tron episkopa dalmatinskoga Nikodima Kosovića započela je jutros u crkvi Uspenije Bogometere u Šibeniku. Crkvene obrede predvodio je patrijarh srpski  Irinej Gavrilović s episkopima SPC-a među kojima je i bio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije. Na kraju bogosluženja prigodnu riječ, besjedu, prvi put uputio je vladika Nikodim.

U svom se obraćanju, emotivno osvrnuo na vlastiti život i ulogu svih koji su pridonijeli njegovom duhovnom odrastanju i životnom izboru-opredjeljenju za svećenstvo, od roditelja, sestre i šire obitelji,  do duhovnih otaca i uzora među prethodnicima. U više je navrata naglasio ponos dalmatinskim korjenima, ali i dragocjena iskustva koje je stekao u svim sredinama u koje ga je život odveo. U obrazloženju episkopskog poslanja najavio je djelovanje na izgradnji vjere i pomirenju ljudi te održavanju korektnih odnosa sa katoličkom crkvom.

Na svečanosti su, pored brojnih pravoslavnih vjernika i brojni uzvanici i gosti, nih 300-injak, među kojima i šibenski biskup Tomislav Rogić te splitski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin kao i župan Goran Pauk, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Marko Jelić, gradonačelnik Knina i mnogi drugi.


Nikodim Kosović je rođen 1981. u Zadru. Bogosloviju sv. Arsenija Sremca završio je 2000. u Sremskim Karlovcima, a na Bogoslovskom fakultetu na Aristetolovu univerzitetu u Solunu diplomirao je 2009. godine. Magistrirao je na Pontifikalnom istočnom institutu u Rimu 2011. Na čelu Dalmatinske eparhije nalsijedio je Fotija Sladojevića, koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa.

01. svibanj 2024 14:28