StoryEditorOCM
ŠibenikBelamarić: Neće politika u moju školu

Ustaše i partizani potjerali Annu Frank iz Šibenika

Piše Katarina Rudan
19. siječnja 2017. - 13:18

Na službenim stranicama Tehničke škole Šibenik od jučer stoji da "obavještavaju sve zainteresirane da je izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“, koja se trebala održavati u Tehničkoj školi Šibenik do 10. veljače 2017. godine, zatvorena zbog tehničkih poteškoća". Što se dogodilo upitali smo ravnatelja škole Josipa Belamarića, koji kaže da je organizator izložbe HERMES izložbu povukao zbog šest, po Belamariću spornih panoa, koji nisu bili postavljeni u sklopu izložbe.

- Izložba je otvorena u utorak s 30 panoa "Anna Frank – povijest za sadašnjost", a organizatori su ultimativno nakon što je izložba otvorena tražili da postavimo i šest panoa koji se ne odnose na holokaust, već prikazuju ustaše i partizane, a koji nisu dio originalnog postava međunarodne izložbe "Anne Frank – povijest za sadašnjost". Kad sam vidio te panoe, ocijenio sam da su dali jednosmjeran prikaz po kojem su ustaše zločinci koji su klali Židove i Cigane, odvodili djecu u logore, a partizani su dobri i oni su otvarali škole. Zašto nisu prikazana i njihova zlodjela, poput križnog puta, Bleiburga te drugih zločina, zapitao se Belamarić dodavši kako ne želi da ga se krivo shvati, jer nije želio dozvoliti bilo kakvu politizaciju.

- Dva, tri dana prije nego je izložba otvorena rekao sam organizatorima da želimo postav koji govori o holokaustu i Anni Frank, kakva je bila u 40 europskih zemalja bez ikakvih dodataka i politizacije. Po meni to nema veze s pričom o Anni Frank i holokaustu, te kad sam odbio dodavanje tih šest panoa, organizatori su pokupili cijelu izložbu i odnijeli je, izjavio nam je ravnatelj Belamarić.














 

02. svibanj 2024 06:13