StoryEditorOCM
ŠibenikNastavljeni radovi

Uspješno prevladana korona kriza: Šibenski starački dom dobiva posebnu jedinicu za oboljele od Alzheimera

Piše Katarina Rudan
10. lipnja 2020. - 12:42

Nakon što su početkom travnja, zbog opasnosti širenja epidemije koronavirusa, zaustavljeni radovi na energetskoj obnovi zgrade doma za strije i nemoćne, Cvjetnog doma Šibenik, ovih su dana nastavljeni. Radovi su krenuli početkom veljače, a ukupna vrijednost projekta, koji je pripremljen u suradnji Cvjetnog doma i Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, iznosi oko 9,3 milijuna kuna. Iz europskih izvora osigurano je 3,8 milijuna kuna preko natječaja Ministarstva graditeljstva, a isto toliko osiguralo je i Ministarstvo regionalnog razvoja dok će ostatak osigurati osnivač ustanove, Šibensko-kninska županija.

- Radovi su mirovali oko mjesec dana zbog sigurnosti naših štićenika i djelatnika, kako se ne bi dogodilo da netko od radnika u slučaju da je zaražen bolest prenese u dom. Sad kad više velike opasnosti nema, kad je epidemiološka slika u našem gradu, županiji i zemlji jako dobra, radovi su nastavljeni i sve ide svojim tijekom. Vjerujemo da će radovi, kako je u ugovoru s izvođačem solinskom tvrtkom „Crivac“ potpisano, biti gotovi do kraja godine, kaže ravnatelj doma Tomislav Ninić.

Projekt energetske obnove obuhvaća zamjenu vanjskih zatvora i uređenje fasade, odnosno postavljanje novih toplinskih obloga vanjskih zidova, pojačavanje toplinske obloge ravnih krovnih ploča, čime će se umanjiti energija potrebna za grijanje, kao i emisija CO2 za gotovo 60 posto, a priječi će s mazuta na plinsko grijanje.

- Dom je otvoren 1974. godine, osamdesetih godina je dograđivan i punih 32 godine nikad nije temeljito obnovljen. I tijekom Domovinskog rata zgrada je pretrpjela određena oštećenje, a nešto je učinio i zub vremena, tako da se na objektu ima puno toga raditi. Kroz zgradu je prošlo puno stanovnika i djelatnika, godine su učinile svoje i premda u održavanje ulažemo maksimalno koliko možemo, uvijek ima nešto što zahtjeva intervenciju. Energetska obnova zgrade donijet će nam godišnje između 200 do 300 tisuća kuna uštede zbog prelaska na novi energent grijanja. S obzirom na to da gradski plinovod prolazi u blizini naše zgrade, bit će napravljena plinska stanica pored doma i umjesto grijanja na mazut priključit ćemo se na plin, govori Ninić.

Kad radovi na energetskoj obnovi budu gotovi, Ninić kaže da ne namjeravaju stati, već nastaviti s uređenjem unutrašnjeg prostora kako bi u domu, kapaciteta 314 korisnika, podignuli kvalitetu smještaja i uvjeta života osobama treće životne dobi. Među ostalim planiraju u prizemlju zgrade urediti posebnu jedinicu za oboljele od Alzheimerove bolesti.

- Projektnu dokumentaciju smo pripremili i sad čekamo izvor financiranja. Točnije, natječaj na kojeg bismo mogli prijaviti projekt i povući bespovratna sredstva iz nekog od europskih fondova, socijalnog ili nekog drugog. Vrijednost projekta je procijenjena na oko dva milijuna kuna, a u jedinici bi moglo biti smješteno 12 korisnika, na kraju će Ninić.


 

20. travanj 2024 04:38