StoryEditorOCM
ŠibenikSjajna gimnazijalka

Ušli smo u Petrin svijet formula, brojeva i razlomaka: Ova Šibenčanka je najbolja matematičarka Hrvatske u svojoj generaciji

Piše Šibenski.hr
24. svibnja 2022. - 11:07

HTV je donio priču o Petri Grubišić, najboljoj matematičarki Hrvatske u svojoj generaciji. Petra je učenica drugog razreda šibenske gimnazije. Nedavno se vratila s državnog natjecanja.

Ovo je Petrin svijet. Svijet formula, brojeva i razlomaka.

- Dva sam rastavila na 1+1, da bi dokazala nejednakost jer što je nazivnik veći, razlomak je manji, objašnjava Petra Grubišić, učenica Gimnazije Antuna Vrančića.

Zahtjevan zadatak na državnom natjecanju rješavala je gotovo dva sata!

- Ovaj zadatak mi je posebno drag jer da ga nisam riješila nekih 10 minuta prije kraja bila bi tipa 8 ili 9, šta nije loše. Ali ovaj zadatak sam jedina uspiljea riješiti i on me zapravo izdigao, kaže Petra.

Uzdigao ju je do 1. mjesta i titule najbolje matematičarke Hrvatske u svojoj generaciji. Što i ne čudi jer od malih nogu ostvaruje vrhunske rezultate.

- U 4. osnovne sam prvi put išla na natjecanje iz matematike, tad sam osvojila drugo mjesto na županijskom i tad sam shvatila da ću probati raditi što više za sljedeće natjecanje i tako je sve počelo, prisjeća se Petra.

U školi ima gotovo 250 izostanaka zbog različitih natjecanja i priprema, no uz pomoć profesora s gradivom ne zaostaje. Genijalni matematičarski um i ustrajnost formula su njezina uspjeha.

- Nema natjecanja na kojem ona nije bila i gdje ne želi otići. Inače sve STEM predmete voli - i fiziku i kemiju i ide po tim natjecanjima. Jako se nervira ako izgubi jedan bod. Ona je stvarno, kako ja nju zovem, ženski Nikola Tesla. Ona sama radi, uporna je, kaže Ivana Relja, profesorica matematike u Gimnaziji Antuna Vrančića.

I nije jedina - samo u ovom razredu troje učenika pozvano je na državna natjecanja. A na razini škole - njih 12.

- Jedna šarolika lepeza aktivnosti i predmeta koji su bili zastupljeni ove godine, trudimo se da to bude uvijek i da budemo bolji i da motiviramo učenike, govori Darka Antunac Šantić, pedagoginja u Gimnaziji Antuna Vrančića.

A što se tiče Petre - ona nastavlja putem brojeva i omiljene geometrije. U osvajanje nove titule kreće već ovog vikenda na hrvatskoj matematičarskoj olimpijadi koja je može odvesti do međunarodnog prvenstva, piše HTV

04. svibanj 2024 02:34