StoryEditor
ŠibenikProjekt "Batižele"

Uskoro međunarodni natječaj za novo lice Šibenika, zapušteni prostor bivšeg TEF-a 

Piše Katarina Rudan
29. kolovoza 2019. - 14:23

U Ministarstvu državne imovine postignut je dogovor oko provedbenog projekta "Batižele“.
Dogovoreno je da će se u sljedeća dva tjedna okončati sve aktivnosti koje prethode sazivanju Skupštine društva Batižele d.o.o. na kojoj će se, između ostalog, definirati temeljni kapital kao i donijeti odgovarajuće odluke u vezi s dokapitalizacijom. Nakon završetka postupka dokapitalizacije očekuje se raspisivanje međunarodnog javnog natječaja koji će se provesti sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom.
Na sastanku su sudjelovali ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, državni tajnik Krunoslav Katičić, pomoćnik ministra Leon Žulj, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš.

Dogovor o dokapitalizaciji

Nadalje, postignut je i dogovor o formiranju stručnog povjerenstva koje će sudjelovati u pripremi i provedbi optimalnog modela raspolaganja udjelima, što je ključna stvar u razvojnom projektu "Batižele".
Podsjetimo, Vlada je na sjednici održanoj u svibnju 2019. godine usvojila odluku kojom su usklađeni iznosi potraživanja koje imaju Republika Hrvatska i druge pravne osobe prema društvu TEF Šibenik s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva "Batižele" te su utvrđeni konačni iznosi dokapitalizacije društva.
Ukupan iznos dokapitalizacije društva iznosi 148.115.600 kuna od čega Grad Šibenik sudjeluje s 53.040.600 kuna, Republika Hrvatska sa 67.154.500 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 25.852.700 kuna i Hrvatske vode s 2.067.800 kuna.
Nakon povećanja temeljnog kapitala društva "Batižele" udio Grada Šibenika će s početnih 100 posto iznositi 67,95 posto, a novi udjelničari će postati Republika Hrvatska sa 22,64 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 8,71 posto te Hrvatske vode s 0,70 posto.

Čeka se novo naselje

Provedbom projekta "Batižele", stavit će se u funkciju zapušteni prostor bivšeg TEF-a. Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku, a u projekt "Batižele" ulazi više od 200 tisuća kvadrata koji su oslobođeni svih dugova, dok su potraživanja države pretvorena u udjele.
Na prostoru bivše tvornice predviđena je mješovita namjena gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta.


--- lead
Provedbom projekta 'Batižele', stavit će se u funkciju zapušteni prostor bivšeg TEF-a. U pitanju je više od 200 tisuća kvadrata koji su oslobođeni svih dugova, dok su potraživanja države pretvorena u udjele


--- lead
U sljedeća dva tjedna okončat će sve aktivnosti koje prethode sazivanju Skupštine društva Batižele d.o.o. na kojoj će se donijeti odluke o dokapitalizaciji. Nakon toga slijedi međunarodni natječaj

Izdvojeno

27. studeni 2020 09:37