StoryEditorOCM
ŠibenikSLUČAJ OBOLJELOG RADNIKA

Upravu slovenskog IMPOL-a, vlasnika šibenskog aluminijaša, nije briga što je Ante Ledenko u TLM-ovoj "Valjaonici" ostao bez pluća i posla: Ide tužba protiv Slovenaca na Europskom sudu za ljudska prava!

Piše Ante Talijaš
16. ožujka 2018. - 16:02

Slučaj 30-godišnjeg Ante Ledenka iz Vukšiča kod Benkovca, bivšeg djelatnika ex TLM 'Aluminiuma' koji je radeći devet godina kao ljevač u Valjaonici obolio od fibroze pluća (odumiranje plućnog tkiva), te potom dobio otkaz nakon što je tvrtka otišla u stečaj u prosincu 2015.g., rješavat će Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Podnošenje tužbe na ovoj međunarodnoj sudskoj instituciji protiv slovenskom Impola, vlasnika 'šibenskog aluminijaša', najavili su u petak Ante Ledenko i njegov sindikalni opunomoćenik Vedran Urania, povjerenik SSSH-a. Epilog je to ovog slučaja, a nakon što sa Upravom Impola i njegovim čelnim čovjekom Jernejom Čoklom nije postignut dogovor da Ante Ledenko bude vraćen u Impol-TLM na zamjensko radno mjestu u uredu, kako je to bilo propisano rješenjem HZZO-a, a zbog njegova profesionalnog oboljenja kojeg je zadobio u TLM-u.

Naime, u pismenom odgovoru Jerneja Čokla, predsjednika Uprave Impola sindikalnom povjereniku Uraniji, stoji kako ova tvrtka nema nikakvih obveza prema Anti Ledenku. Navodi se, da Impol nije pravni slijednik TLM Aluminiuma u kojem je Ledenko radio, da je ova tvrtka ugašena stečajem, te da je Impol na javnoj dražbi kupio svu njezinu imovinu, pokrenuo proizvodu i počeo poslovanje pod imenom društva Impol-TLM d.o.o. koje nije u nikakvoj pravnoj svezi s TLM Aluminiumom. Iz toga razloga, ustvrdio je Čokl, nema zakonske osnove da se Ledenku osigura uredski posao u ovoj novoj tvrtki u sklopu društva Impol.

-Na žalost, vodstvo Impola postupilo je nehumano i diskriminatorski prema Anti Ledenku kršeći njegova temeljna ljudska prava i međunarodno konvenciju br.111 o radu prema kojoj profesionalno oboljeli radnici moraju dobiti novo radno mjesto unutar tvrtke u kojoj su oboljeli. Stoga ćemo početkom idućeg tjedna podnijeti tužbu protiv Impola i odštetni zahtjev na Međunarodnom sudu u Strasbourgu. Tužba se temelji na odluci Skupštine vjerovnika od 9. Ožujka 2016. godine kojom je slovenkom Impolu TLM Aluminum dat u najam, a potom i pravo na kupnju, a pod uvjetom da vrati sve radnike na posao, a u slučaju Ante Ledenka da ispoštuje rješenje HZZO-a i prioritetno mu iznađe zamjensko radno mjesto u uredu – kazao je Vedran Urania.

Uranija nije krio svoje razočarenje, ali ni iznenađenje stavom Uprave Impola.
-U nekoliko navrata s čelnikom Impola Čoklom telefonski sam kontaktirao i on mi je čvrsto obećao da će se za Ledenka pokušati pronaći adekvatno radno mjesto. Čokl je čak najavio da će stečajnom upravitelju Branku Moriću biti naloženo da se Anti isplati 100 tisuća eura odštete. Međutim, uslijedio je nagli obrat, te sada Slovenci peru ruke od svega – kazao je Urania, dodajući kako je došao do saznanja kako je Impol stečajnom upravitelju Moriću isplatio 1,5 milijuna kuna, dok s druge strane bivšim radnicima na temelju njihovih potraživanja nije isplaćeno ni lipe.

Ante Ledenko ponovio je kako je obolio od fibroze pluća jer za vrijeme bivše Uprave u tvrtki nije poštovan Zakon o zaštiti na radu.

-Nakon što je Impol preuze TLM na posao je s vremenom vraćeno 400 radnika, a meni je odgovoreno da me ne žele jer sam bolestan. Nanesena mi je ogromna nepravda i velika materijalna šteta. U mom slučaju sustavno je kršen Zakon o radu Republike Hrvatske te međunarodna konvencija o oboljelim radnicima. Zgažena su moja elementarna ljudska, radnička i socijalna prava. Uz odumiranje plućnog tkiva, dijagnosticirana mi je još Chronova bolest i celijakija, dva puta mjesečno odlazim na liječenje u Zagreb. Dnevno konzumiram 24 tablete za koje mjesečno moram izdvojiti do dvije tisuće kuna. A u teškoj sam materijalnom situaciji, na rubu gladi, jer nemam nikakvih primanja. Evo, da bi danas došao u Šibenik i stao pred novinare, morao sam pozajmiti 50 kuna za gorivo – rezignirano je ustvrdio Ante Ledenko.




 

Policiji prijavio glasnogovornicu Impol-TLM-a zbog prijetnji smrću
- Policijskoj postaji u Benkovcu prijavio sam zbog upućene mi prijetnje smrću Danijelu Troskot, glasnogovornicu Impol-TLM-a. Nakon mojih medijskih istupa u medijima, nedavno sam je slučajno sreo kod tržnice u Šibeniku. Ona mi je tada uputila prijetnje smrću, a prije toga u više navrata mi je poručivala da neću biti vraćen na pasao dok je ona u TLM-u – rekao je Ante Ledenko.

24. travanj 2024 21:55