StoryEditorOCM
ŠibenikSjednica gradskog parlamenta

Upitno većinsko vlasništvo Grada Šibenika nad tvrtkom koja će upravljati vrijednim prostorom TEF-a; Jakov Bilić potvrđen za ravnatelja teatra

12. rujna 2018. - 16:21

Zjednička tvrtka države i grada Šibenika, Batižele, koja bi trebala svojim aktivnostima ubrzati valorizaciju imovine bivše Tvornice elektroda i ferolegura, a radi se o čak 20 hektara iznimno atraktivnog zemljišta, napokon je i formalno osnovana. Gradsko vijeće, uz sve rezerve i nedoumice osobito opozicije koja je i kod glasanja ostala suzdržana, poduprlo je njezino osnivanje kako bi se prostor TEF-a nakon 20-ak godina od gašenja Tvornice,napokon stavio u funkciju.

Odluci je prethodila poprilično žustra rasprava, što zapravo samo govori da ova priča nije na najbolji način ispričana, da je ostalo još puno nejasnoća oko vlasničke strukture u tvrtki, odnosno omjera udjela.

SDP-ov vijećnik Joško Šupe i vijećnica NL Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac htjeli su znati da li itko može jamčiti, kao što je višekratno obećavano,da će Grad Šibenik biti većinski vlasnik "Batižela", tvrtke koja će u budućnosti gospodariti s 20 hektara zemljišta uz more.

Naime, kada je Gradsko vijeće odlučivalo o pokretanju procedure za osnivanje ove tvrtke, koja je preuzela odgovornst za budućnost bivšeg TEF-a dok su u staroj ostale hipoteke prošlosti, gradonačelnik Šibenika Željko Burić vijećnicima je obećao da će Grad biti vlasnik dvije trećine, a država jedne trećine tvrtke. No, kako se radi o podjeli i prijenosu udjela, čini se da većinsko vlasništvo Grada više nije tako sigurno kao što se tvrdilo.

Pročelnik za gradsku imovinu Tohomir Paškov ni sam nije ulijevao preveliku sigurnost u odnosu na buduće vlasništvo Batižela, ali je vijećnike umirio napomenom kako je osnivanje tvrtke samo prvi korak, iza kojega slijedi njih još tri-četiri, a odnosi se mogu i u hodu mijenjati. Ovog trenutka, naglasio je Paškov, najvažnije je osnovati tvrtku.

Nekim vijećnicima je bilo dvojbeno zbog čega Batižele u djelokrugu svoga rada imaju i lučki pretovar što su neki doživjeli i kao potencijalnu smrtnu presudu šibenskoj Luci čija je to osnovna djelatnost. Zbog brojnih nedoumica oporba je čak zatražila stanku u kojoj bi eventualno dobila preciznija tumačenja svega što donosi osnivanje nove tvrtke za grad, ali vladajuća većina im to ipak nije odobrila.

Vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune proračuna u 2018.. te odluku o izvršavanju ovogodišnjeg proračuna, koja je posebno isprovocirala Hrastovog Nenada Samardžiju zbog projekta obnove tvrđave sv. Ivana, inače vrijednog 49 milijuna kuna. Prije dvije godine je potpisan troškovnik za ovaj projekt, rekao je Samardžija, a vidljivo je iz izvršenja proračuna da stagnira.

Dogradonačelnik Dane Mileta je potvrdio da se zastalo s projektom, da ga treba mijenjati (tzv. zeleni labirint po naputku EU treba zamijeniti inovativnim turističkim sadržajem), ali, ustvrdio je Mileta, sve je pod kontrolom i projekt će biti realiziran.

 

 

Jakov Bilić, mladi šibenski glumac, odlukom GV-a od danas je novi ravnatelj šibenskog Kazališta. Za razliku od sumnjičave vijećnice Iris Ukić Kotarac koja je pitala tko garantira da i ovaj izbor neće biti loše političko kadroviranje kao i dosad, drugi su, poput Milorada Miškovića (HSS),prijedlog dočekali s odobravanjem i izrazitom podrškom. Miškovića veseli što je Bilić domaći kadar, Šibenčanin, dijete Kazališta, osoba koja je stasala u toj ustanovi, od Virka, preko nagrađivanog glumca do ravnatelja teatra.

Rikard Marenzi (NL SP) je ocijenio da bi bilo nepravedno sav teret ustanove prebaciti na Bilića te predložio da se odvoji Kazalište od Međunarodnog dječjeg festivala.

- MDF je šibenski brend i ne vidim zašto Grad, koji financira brojne festivale, ne bi s više novca financirao MDF, koji trenutno dobija samo milijun kuna iz proračuna- rekao je Marenzi. Ocijenjeno je da je Bilić ponudio ambiciozan, dobar program za Kazalište, a napose je podržana ravnateljeva ideja da se pri Kazalištu otvori Ured za film.

Biskupu Ivasu Nagrada za životno djelo

Odlukom Gradskog vijeća, mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Šibenika za dugogodišnje iznimne zasluge u duhovnoj, humanitarnoj, obrazovnoj i vjerskoj obnovi grada.

Za iznimna postugnuća na području kulture i glazbene umjetnosti Nagradu grada dobio je glazbenik Pavao Mašić, a za iznimna postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebne turističke destinacije, istm je priznanjem nagrađen i šibenski ugostitelj Rudlf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini koji je i ponosni nositelj Michelinove zvjezdice što ga svrstava među svjetske gastronomske toponime.

Plaketa grada ide udruzi "Hrvatska žena", u povodu 25 godina domoljubnog djelovanja na humanitarnom, socijalnom i kulturnom planu, dok Grb Grada Šibenika ide u ruke Ive Kurelac za svekoliki doprinos izučavanju šibenske srednjovjekovne povijesti i znanstveno- stručnu suradnju u obilježavanju 950 godina od prvog spomena grada Šibenika.

25. travanj 2024 15:20