StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenski vodiči dignuli glas

Umjesto besplatnog razgledavanja grada, javnosti kazali zašto su im strani vodiči nelojalna konkurencija

21. veljače 2017. - 14:30


Pedesetak turističkih vodiča, članova šibenske Udruge turističkih vodiča „Mihovil“, ali i njihovi kolege i kolegice iz drugih županija, šetnjom gradom obilježili su Međunarodni dan turističkih vodiča, želeći javnost upozoriti na neravnopravan položaj u kojem se nalaze i nelojalnu konkurenciju koju im predstavljaju stranim vodičima koji dolaze u Hrvatsku i vode turiste.

Stoga ovaj put vodiči nisu organizirali besplatni obilazak za građane, što je bila praksa proteklih godina, nego su sami napravili đir od Poljane kroz Kalelargu do katedrale i tako se, kako je istaknula predsjednica šibenske udruge Mihovil Tina Biluš, u obrani digniteta svoje struke solidarizirali sa svojim kolegama u Zadru, Splitu, Sinju i Dubrovniku koji su sličnu akciju proveli u svojim gradovima.



-Međunarodni dan turističkih vodiča danas obilježavamo na netipičan način. Do sada smo građanima darovali besplatni razgled grada, a ovaj put javnost želimo upoznati s našom strukom i koliko su se naše udruge u Hrvatskoj aktivirale u obrani naše struke, to jest, poziva, kako mi to volimo reći. Nadamo se suradnji i razumijevanju s resornim ministarstvom. Prvi sastanak imali smo u siječnju, drugi je bio nedavno, a u petak slijedi treći sastanak. Osnovana je radna skupina koju čine i predstavnici turističkih udruga iz Hrvatske. To su naše kolege koje su osobito upućene u ovu problematiku. Razgovarat će se ne samo s Ministarstvom turizma nego i s drugim ministarstvima u čiju nadležnost spadaju ova pitanja. Ministar turizma prepoznao je naš problem i dao nam je potporu – kazala je Biluš i dodala kako su turistički vodiči, iako ih se malo spominje, vrlo važan kotač u hrvatskom turizmu koji se ubrzano kreće prema naprijed.

Problem hrvatskih vodiča aktualiziran je u posljednje vrijeme najavom izmijene Zakona o pružanju usluga u turizmu.

-Prema sadašnjem zakonu turistički vodiči moraju polagati ispite, educirati se kako bi mogli voditi po cijeloj Hrvatskoj, osim po turističkim lokalitetom. Da bi vodili po turističkim lokalitetima moraju polagati posebne ispite, a oni se polažu po županijama. Na strane turističke vodiče, međutim, odnosi se jedan pravilnik prema kojem im se priznaju inozemne stručne kvalifikacije. Prema tom pravilniku oni rade kao turistički vodiči na cijelom teritoriju Hrvatske, uključujući i turističke lokalitete, a da za to ne polažu dodatne stručne ispite, kao što mi moramo. Zbog toga smo mi u neravnopravnom položaju u odnosu na njih. Zato tražimo da se taj pravilnik koji je to omogućio stranim vodičima ukine, odnosno da strani vodiči prođu iste edukacije kao i mi – kazala je Biluš.

20. travanj 2024 07:30