StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Uhićeni dileri u Tisnom, a još je svibanj! To znači da ćemo imati nikad bolju turističku sezonu...

Piše Zdravko Pilić
28. svibnja 2022. - 19:10

A, sve mi se čini bit će ovo izvanredna turistička godina. Nikad bolja! E, ovo mi je najbolja vijest koju san danas pročita! – vrtija je u našem kvartovskom kafiću novine mali Ive šta svako jutro dođe na skuteru s vrha ulice.

– Šta čitaš? To di ministrica turizma fali samu sebe u novinama?! – poklopija ga je odma mrzovoljni susid, stol do njega. Još nije popija prvu kafu, a dok to ne obavi nije od volje. Niti mu je do razgovora. Ali, mali je Ive samo odmanija rukon.

– Ma kakva ministrica, ko to obadava. Nego san vidija lipu vijest u crnu kroniku! – Šta si vidija u crnu kroniku? Kakva će bit turistička sezona! Ti si skroz puka! – uključija se u raspravu treći, dok je mali Ive već vrtelja po svom mobitelu. Guglija, tražija podatke...

– Nisan ja puka, nego vi pojma nemate. Novine je uvik tribalo čitat između redaka, da bi se saznalo istinu. Kako onda, tako i danas! Evo šta piše: Muškarac (39) u Tisnome uhvaćen sa deset tegli stabljika marihuane u autu. Policija mu poslin našla još devet! A ima je i teke sušene!

– I tebi je to lipa vijest?! – zinija je sad ne samo prvi susid, nego i svi stolovi okolo i do njega.

A rič je uvatija penzić Miro:

– Kad je to bilo, jučer, 26. svibnja? Je! A Je l' ti znaš, mulac jedan, šta je 26. svibnja u Tisnome? Normalno da ne znaš! Gospa od Karavaja, kojoj je cila Dalmacija išla oti dan u njezino svetište, u kojem su se mise održavale, i ispovidi cili dan, od jutra do večeri. Ljudi su išli, dikod i na golin kolinima, gori do brda Brošćica, jer su dicu bolesnu zavitovali Gospi na pomoć. Bila je to i velika pučka fešta na kojoj su se pekli prvi janjci s ražnja te godine, ilo se, pilo, i pivalo. A šta danas imamo, na oti dan? Imamo glavnu vijest iz naše bogobojazne Dalmacije, iz marijanskog svetišta, da je uvatilo dilera! I tebi je to lipa vijest! – užega se.

Ali, nije se ni mali Ive da. Ima je i on svoju argumentaciju:

– Dakle, dok ste pričali, i sipali žuč, ja san malo guglija i gleda ono šta me je interesiralo. A to je da nikad ranije policija u Tisnom nije vatala dilere do ove godine! Evo, gledan ode vijest iz 2015. godine: Policija u Tisnom zaplijenila drogu vrijednu 300 tisuća kuna. Više od 150 grama kokaina te preko 600 komada ecstasyja i manje količine razne druge droge. Ali, ta je iz pune sezone, 28. srpnja 2015. godine!

Pa onda: "Pred Gardenom uhićen dilerski par. Dilali u Tisnom partijanerima, skrivali u Murteru, ta je iz 27. kolovoza 2018." Pa, onda iz 2014. godine, Racija na Garden festivalu: Priveli sedam dilera, zaplijenili drogu kod 37 partijanera. I ta je iz 31. srpnja 2014. godine. Pa onda ova, relativno friška, iz 13. rujna 2021. "Dvojac dilera pao u Tisnom, nađena gomila trave, kokaina, speeda, novca svih valuta". Skoro pa da je iz posezone. A ove, godine, dileri su aktivni već krajem svibnja, u predsezoni. Što znači, bit će to iznimno dobra, nikad bolja, turistička sezona. Unatoč koroni i ratu na europskom kontinentu. Pripreme za nju u punom su jeku! Radi se, evo, kako vidimo, čak i na blagdan! – trijumfalno je svoju analizu zaključija mali- veliki Ive.

A netko je sa strane dao šlagvort:

– Znači, kad budemo stvarno uspješni, top destinacija, znat ćemo to po tome šta ćemo dilere vatat već za Uskrsni ponediljak. Ili Cvitnu nedilju! Bit će nam to vjesnici proljeća, kao nekad laste!

20. travanj 2024 01:23