StoryEditorOCM
ŠibenikALARMANTNO

Ugostitelji i hotelijeri će radnike u turizmu ove sezone tražiti svijećom: 'Nema nam tko raditi. Slavonci, koji su nas prije spašavali, masovno su otišli u Istru!'

15. travnja 2017. - 12:18

Povijest bilježi Diogenesa koji je svijećom usred bijela dana tražio – čovjeka. Kako je krenulo, za njim bi ove turističke sezone mogli krenuti i ugostitelji, tražeći – radnika. Naime, stanje personala kod šibenskih je ugostitelja kritična stavka, a prve turističke laste samo što nisu stigle. Uskrs je pred vratima, a s njim i (pred)sezona, kako je to već uobičajeno.
Ivo Močić Moca, ugledni šibenski ugostitelj, vlasnik "Gradske vijećnice" i "Kamerino bara", požalio nam se još na sajmu poslova u centru "Dalmare", kako više jednostavno ne zna "što bi i kako bi".

– Imali smo još jedan lokal koji smo morali iznajmiti iz jednostavnog razloga što nismo nikako mogli oformiti ekipu za rad u njemu. U našoj tvrtki je prošlih godina radilo 27-28 ljudi, a ove godine će ih biti znatno manje, 17-18 zaposlenih, jedino zato što ne mogu naći radnike – kazao nam je Moca, potvrđujući nam kako je u potrazi za radnicima bio i prije 15 dana u Osijeku, ali bezuspješno.
– Slavonci, koji su nas prošlih godina spašavali u turizmu, masovno idu u Istru – dodaje.


No, nije problem samo njihov odlazak u Istru, nego što se Slavonija gotovo kompletno iselila, ali van granica Hrvatske, u Irsku, Njemačku i druge EU destinacije, što se može kao notorna činjenica iščitati već i iz svakodnevnih napisa medija, potvrdio nam je i Zdravko Milanović, voditelj ugostiteljstva u marini Frapa.


– Uz 90 stalno zaposlenih, mi svake godine primimo i 60 do 70 sezonskih radnika, a ove godine nismo još primili, odnosno našli, nikoga, što je zabrinjavajuć podatak jer posjećujemo sajmove i trudimo se pronaći potreban kadar u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Svake bismo godine uspjeli pronaći jedan dio djelatnika preko Sajma poslova, no ove je godine, bojim se, posve kritično – kazao nam je Milanović.

Da je situacija s radnom snagom vrlo ozbiljna, potvrdio nam je i Zoran Smolić, predsjednik šibenskog HOK-a i član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske.
– Sudjelovao sam na manifestacijama Dani poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu, Kninu i svugdje je isti problem, svi se žale da im nema tko raditi. Problem je zapravo dvojak. Ne samo što je dosta mladih otišlo vani, što radne snage ima manje, nego je i potreba za personalom sve veća – kazao je Smolić, ističući kako investicije u turizam ove godine iznose oko 800 milijuna kuna, a ista svota investirat će se i dogodine. Te investicije otvaraju i velik broj radnih mjesta u turizmu, pa su pretpostavke da će u toj djelatnosti ove godine posao naći čak 40 tisuća sezonskih djelatnika!


– Zato je potrebe za radnicima sve teže i teže zadovoljiti. Ovu godinu ćemo vjerojatno još uspjeti iznijeti, ali budućnost je upitna, već dogodine. Puno veće su potrebe tržišta za radnom snagom nego što ih obrazovanje može pratiti. Sada dolazi na naplatu ono što se godinama nije radilo, i na što smo odavna upozoravali, da obrazovni sustav nije pratio mogućnosti gospodarstva i sada svi skupa plaćamo tu cijenu – kazao nam je Smolić, ističući kako je jedini izlaz da se svi skupa – na što upozoravaju i HOK, HGK i HUP – što više okrenemo projektu prekvalifikacije radne snage za potrebe u turizmu.


– Nije normalno da imamo više od 200 tisuća nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje a da mi ugostitelji i turistički djelatnici muku mučimo da pokrijemo tih 40 tisuća poslova u turističkoj sezoni. Iako, treba biti iskren pa reći da se uz turizam pokrenulo i ostalo gospodarstvo, ponajprije građevinski i uslužni sektor. Mislim da ne bismo trebali širiti kvotu i liberalizirati uvoz radne snage, nego ljude educirati i prekvalificirati za određene struke koje imaju tržišnu prođu. I Vlada i resorni ministri nam daju podršku u tom smjeru – veli Smolić.


Pomoć - mjera 'stalni sezonac'
Sreća je, ističe Zoran Smolić, što je ugostiteljstvo u Šibensko-kninskoj županiji još uvijek obiteljski biznis, iako se iz dana u dan gradi i otvara sve više hotela, koji imaju veći problem s personalom. I puno ranije se počelo s pripremama za sezonu, što je i određeno jamstvo sezoncima da će, umjesto tri, raditi šest ili čak devet mjeseci u godini.
Velika bi pomoć u tom smislu mogla biti i mjera "stalni sezonac" kojom se za tu kategoriju radnika predviđa novčana pomoć radniku, ali i poslodavcu, za sve one mjesece izvan sezone u kojima se ne radi, o kojoj je govorio i pročelnik šibenskog HZZ-a na sjamu poslova u "Dalmareu", a o čijim detaljima zainteresirani mogu doznati više od službenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

19. travanj 2024 13:05