StoryEditorOCM
ŠibenikNema posla ili nema radnika

Ugledni šibenski ugostitelj Ivo Močić Moca: "Radnika u turizmu više nema ni u Slavoniji, a jedan sam lokal morao dati u najam baš zbog nedostatka personala' (FOTO)

7. travnja 2017. - 15:15

Jubilarni deseti Sajam poslova održan je u petak u Dalmare centru, a okupio je kao i uvijek, one koji poslove nude i one koji ga traže. Luka Petrina, ravnatelj šibenskog HZZ-a kazao je na otvorenju kako brojke govore da u zadnje vrijeme ne samo što pada nezaposlenost, nego raste i broj zaposlenih.

-U veljači prošle godine bilo je 27 066 zaposlenih u županiji, a ove godine 27 971 što je povećanje za oko 900 zaposlenih osoba.' - kazao je Petrina ističući kako je i nezaposlenih manje za 1100 osoba, što daje nadu da je na djelu gospodarski oporavak.

Otvorenje Sajma pozdravili su i župan Goran Pauk i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, a među brojnim posjetiteljima i izlagačima zamijetili smo i Dražena Seksa, ravnatelja čija je srednja strukovna škola došla prezenetirati roditeljima i učenicima, zanimanja za koja obrazuju svoje polaznike.

'Vidim ovdje da se traže stolari i kozmetičari, razne usluge, agroturistički tehničari s proizvodima kao što su maslinovo ulje i(li) rasad, pa se i mi pripremimo i dođemo sa svojim štandom.' - kazao nam je Sekso

Ivo Močić Moca, vlasnik 'Gradske vijećnice' i 'Kamerino bara' kazao nam je kako je svake godine na sajmu - 'I svake smo godine u sve većim problemima s traženjem personala. Više jednostavno ne znam što bi i kako bi. Imali smo još jedan lokal koji smo morali iznajmiti iz jednostavnog razloga što nismo nikako mogli oformiti ekipu za raditi u njemu. U našoj firmi je prošlih godina radilo 27-28 ljudi, a ove godine če to biti manje, nekih 17 – 18 isključivo zato što ne mogu naći radnike.

Ja sam sada bio prije 15 dana u Osijeku tražiti radnike, ali Slavonci, to malo radnika što ima, idu masovno svi u Istru, nas ne doživljavaju nešto posebno. Očito, neće biti druge nego cijeli posao svesti u neke obiteljske okvire' - skeptičan je Moca, a njegove navode potvrdili su nam i drugi poslodavci iz sektora ugiostiteljstva i turizma. Radnike se za ovu sezonu svijećom traži!

Na Sajmu smo zatekli i nezaposlenu Maju Rakić Čogelja - 'Ja san iz Rogoznice, udana u Perković i tražin bilo kakvi posao. Završila san turističko ugostiteljsku školu u Splitu, završila za pomoćnog kuhara – slastičara, radila sam u Rogoznici tri sezone, pa sam se udala, rodila dvoje djece, i sada tražim pod hitno neki posao. Ove su manifestacije dobra stvar, da se na jednom mjestu vidi što se nudi na tržištu rada' – kazala nam je Maja.

Na drugom mjestu zatičemo pak veću skupinu radnika iz bivše TLM -ove prese, koja je, vele, likvidirana. Nisu baš raspoloženi ni za izjave ni za slikanja - 'Nemojte mene, ja san stariji,imam 57 godina, ko će mene primit, bez škole, s osan razreda? Radija san 38 godina u TLM-u, plus vojska tri godine i osan miseci, sad san na birou i to je to. Ne nadan se ničemu više! Bija san rezač u presi, a toga više nema.' - kazao nam je jedan od njih.

27. travanj 2024 03:01