StoryEditorOCM
ŠibenikAktivni u starosti

Udruga umirovljenika Šibenik želi svoje članove izvući iz kuća. Na margini su društva, a to ne zaslužuju

Piše Katarina Rudan
22. siječnja 2021. - 13:30

Udruga umirovljenika Grada Šibenika u petak je  na početnoj konferenciji, koja je održana u multimedijalnoj dvorani šibenske Gradske knjižnice, javnosti predstavila projekt pod nazivom “Aktivni u starosti”. 

Uz predsjednika Udruge Vladimira Radaka, o projektu su govorili voditeljica projekta Marina Travčić, te koordinator na projektu Mirko Radak.

Projekt je financiran iz poziva "Pridruži se – Aktivni u mirovini" - Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. 

- Udruga umirovljenika kao nositelj projekta dobila je bespovratna sredstva u visini od 1.888.600 kuna od čega se 85 posto financira iz Europskog socijalnog fonda dok se 15 posto financira iz državnog proračuna. Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, odnosno projekt traje od listopada 2020. do listopada 2023. Ovim projektom želi se povećati kvaliteta života i socijalna uključenost umirovljenika.

Projektne aktivnosti su planirane na način da umirovljenicima s područja grada Šibenika omoguće korištenje novih usluga i sadržaja što će rezultirati povećanjem kvalitete života umirovljenika pa će se u sklopu projekta organizirati brojne sportske i kreativne radionice, predavanja o zdravlju, konferencije, izleti, a napravit će se i akcijski plan unapređenja kvalitete života umirovljenika – rekla je među ostalim voditeljica projekta Marina Travčić te pozvala sve umirovljenike da se uključe, jer – kako reče – vidjet će da se i u mirovini može biti aktivan, zdrav i uključen u društveni život. 

-Bit će tu i medicinske gimnastike, šetnji, balota, posjeta kulturnim i prirodnim znamenitostima i još puno toda, dodala je.

Na projektu su, rekao je predsjednik Vladimir Radak, zaposlene tri mlađe osobe. A evo i zašto:

- Na tijelima Udruge raspravljali smo o tomu i odlučili zaposliti troje mlađih ljudi koji imaju puno više energije  koji će svojim radom osigurati kvalitetnu provedbu projekta. Osim voditeljice projekta, zaposlena je Iva Bačić kao voditeljica dnevnog boravka i Duje Petković za voditelja aktivnosti – rekao je Vladimir Radak i pozvao sve članove i umirovljenike koji nisu u Udruzi da im se pridruže jer u projektu ima „mjesta za sve“.

- Izuzetno sam sretan i zadovoljan, kao jedan od sudionika koji je pomagao i radio u izradi projekta, što smo sredstva dobili i sad možemo djelovati. Mislim da nije pretjerano ako kažem da je ovo renesansa Udruge umirovljenika grada Šibenika. Ideja o izradi ovakvog ili sličnog projekta dugo je u nama tinjala i, evo, na kraju je i osvanula.  Ovaj projekt je namijenjen onima koji su usamljeni, napušteni i zapušteni. Bit ću potpuno jasan, glasan i otvoren. Društvo nije vodilo dovoljno brige. Ostavilo ih je usamljene, a mi ih želimo izvući iz kuća, jer umirovljenici zaslužuju puno više, bolje i kvalitetnije.

Ako zbog ničeg drugog, a ono zbog svojih 35 ili 40 godina radnog iskustva i svega što stvarajući materijalna dobra ostavili ostavili mlađim generacijama. A on imaju dužnost i obvezu po principu solidarnosti, humanosti i uzajamnosti, vratiti dio toga minulog rada. Nažalost, posljednjih godina nismo zadovoljni onim što na se pruža, jer smatramo da treba i može više. Naprotiv, neke su stvari i devastirane. Posebno kad je u pitanju gradski prijevoz, participacija u toplicama i neke druge aktivnosti koje smo uživali su ukinuti. Zalažemo se da treba sjesti za stol, jer umirovljenici zaslužuju više - kazao je među ostalim koordinator projekta Mirko Radak.

I on je pozvao umirovljenike da se uključe u provedbu projekta te se zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi, a posebno Martinu Mrši iz Udruge Mladi u EU, koji im je stručno pomogao u izradi projekta.

19. travanj 2024 23:08