StoryEditorOCM
ŠibenikObilježavaju 10. godišnjicu

Udruga kapetana i pomorskih časnika organizira predavanje Davorina Rudolfa o Savudrijskoj vali i odnosima sa Slovenijom

Piše i snimio: Branimir Periša
4. ožujka 2018. - 10:22

Ima neka "tajna veza" između Marka Škugora, šibenskog slavuja u tenorskome registru i šibenske Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik.

To je njegov otac Jadran Škugor, član Izvršnog odbora udruge, a Marku je na redovitoj godišnjoj skupštini društva zahvalnicu uručio predsjednik Gordan Baraka zato što je svojom izvedbom "O sole mio" dao završni ton izlaganju Petra Čičina Šaina o pomorskim havarijama u šibenskom akvatoriju kroz povijest održanom potkraj prošle godine. Zahvalnicu je dakako, zaslužio i autor ovog vrlo posjećenog predavanja s kakvima Udruga pomorskih kapetana i časnika nastavlja i u ovoj godini, kada obilježava 10. godišnjicu s još više javnih aktivnosti.
Na skupštini su najavljene najvažnije od njih, a na prvom mjestu je gostovanje akademika Davorina Rudolfa, eminentnog stručnjaka za pravo mora. Rudolf će govoriti o granicama na moru i sporu sa Slovenijom oko Savudrijske vale 16. ožujka u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić".
Zahvalnica je uručena i Nikici Vučenoviću, šefu šibenskog ureda Hrvatskog registra. On je nedavno u atriju Muzeja grada Šibenika otvorio niz ovogodišnjih predavanja u organizaciji Udruge kapetana. Tema su bili američko-kanadski brodovi klase Liberty iz II. svjetskog rata koji su označili revolucionarnu promjenu u brodogradnji, a drugi dio priprema Milko Kronja, zaljubljenik u pomorstvo, inspektor Međunarodnog sindikata pomoraca (ICCT). Kronja se osvrće na brodove Liberty u jugoslavenskom pomorstvu nakon II. svjetskog rata u predavanju čiji će termin biti naknadno utvrđen, vjerojatno u travnju.
Osim aktivnosti na širenju članstva koje trenutačno broji nešto više od 50 kapetana i časnika, plan Udruge u ovoj godini je poboljšati komunikaciju s kolegama na brodovima. Stoga Gordan Baraka apelira na kolege da udrugu redovito obavještavaju o problemima na koje nailaze u svakodnevnoj plovidbi kako bi barem dio njih mogli zajednički riješiti.
Branimir Periša

24. travanj 2024 10:53