StoryEditorOCM
ŠibenikIz majstorske radionice

Učenička zadruga Centra "Šubićevac" oduševila u konkurenciji najboljih u zemlji: Šibensko blago iz čista srca

Piše Katarina Rudan
26. listopada 2018. - 11:05

Kad djelo vrijednih ruku učenika i mentora jedne učeničke zadruge, i to u konkurenciji 79 najboljih učeničkih zadruga u državi "pobere" priznanje, veliki je to razlog za radost i zadovoljstvo. A upravo to se dogodilo Učeničkoj zadruzi "Šibensko blago" Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac", čiji su se predstavnici s 30. Smotre učeničkih zadruga, koja je nedavno održana u Vinkovcima, u Šibenik vratili s priznanjem za unikatnu keramičku zdjelu. Nije li to dovoljan razlog za posjet ustanovi koja skrbi o 180 korisnika s intelektualnim teškoćama i u kojoj nastavni kadar kroz odgoj i obrazovanje kod učenika razvija osjećaj vlastite vrijednosti?

Nagrađena unikatna zdjela nastala je u keramičarskoj radionici sekcije Učeničke zadruge, koja je osnovana 2004. godine, i danas u njoj, uz keramičku, djeluju i modelarsko-tehnička, eko i likovna sekcija. Keramičku i modelarsko-tehničku sekciju vodi učiteljica tehničke kulture Marijana Matuša, koja je ujedno i voditeljica zadruge, eko radionica je u rukama Anamarije Zjačić, a likovnu vodi Žana Klisović. U zadruzi je dvadeset zadrugara, učenika osnovne i srednje škole Centra "Šubićevac".

Motivirana djeca

- U našoj zadruzi radimo razne ukrasne i uporabne predmete, najčešće inspirirane kulturnom baštinom šibenskog kraja, kao što je i u slučaju nagrađene zdjele. Inspirirao nas je karakteristični spiralni vez sa šibenske kape, poznati šibenski boul, koji je u rukama naših vrijednih učenika oživljen u modernom i vrlo simpatičnom uporabnom predmetu koji ima svoju priču. Inače, naš glavni cilj je kroz zadrugu kod učenika razviti osjećaj vlastite vrijednosti, motoričke vještine, radne navike i kulturu rada. Naš moto je "Pametno je učiti, božanski je stvarati" i jako nam je bitno da je atmosfera u radionici ne samo radna, već i ugodna - govori nam Marijana Matuša i dodaje da je jako bitna stvar učenje suradničkog odnosa te da su djeca motivirana.

Kod djece nastoje probuditi ekološku osviještenost te su njihovi proizvodi uglavnom od prirodnih materijala, a često i starim i odbačenim predmetima znaju udahnuti novi život.

Zbog opuštene atmosfere u radionici se čuje ugodna glazba, nađe se i slatkiša, znaju zapjevati, pa čak i zaplešu. Svaki od učenika radi ponešto, ovisno o sklonostima i za što je nadaren. Netko reže i valja glinu, drugi je glazira i pitura... Netko je prezenter, poput Tina Mature, učenika 3. razreda Srednje strukovne škole, koji uči za cvjećara. Njemu je, rekao nam je, dovoljno jednom pokazati kako se nešto radi, a on kasnije sve može sam. Posebno se iskazuje kod samostalnog usmenog prezentiranja onoga što se radi. Učenica 8. razreda Anđela Perica, koja je u zadrugu došla na poziv učiteljice Marijane, pohvalila nam se svojim samostalnim radom, keramičkom posudicom za slatkiše, a njoj će poslužiti za čips koji obožava.

Zarada od prodaje

- Odlično mi je i u zadruzi radimo svašta. Nekako mi je najdraže raditi s glinom. I mogu reći da mi je ovdje u školi ugodno, svi su nastavnici jako dobri prema nama - rekla nam je Anđela, koja nakon osnovne kani nastaviti školovanje za pomoćnog kuhara.

- Zadruga je mjesto gdje se djecu uči poduzetništvu. Uče se tržišnim mehanizmima i to je jako bitno. Svaki proizvod ima svoju priču, deklaraciju, ambalažu, cijenu, mjesto plasmana i sve to zajedno promišljamo. U konačnici, naši proizvodi nalaze svoje prodajno mjestu na različitim izložbama, sajmovima i smotrama, te drugim manifestacijama u našem Šibeniku, ali i izvan njega - kaže Marijana i dodaje da zarađenim novcem od prodaje predmeta kupuju dio materijala za rad, a veći dio ipak financira ustanova.

Radove njihove učeničke zadruge, među kojima je i nagrađena unikatna zdjela, može se vidjeti i kupiti na Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku, Seljačkoj tržnici u Zadru, Sajmu agroturizma u Skradinu te Božićnom i Uskrsnom sajmu u trgovačkom centru "Dalmare".

- Jako nam je bitno da se djeca i na taj način integriraju u društvo, jer oni su za štandom, komuniciraju s posjetiteljima, potencijalnim kupcima i na taj način stječu nova iskustva - veli Marijana.

Ona i Anamarija pozvale su kolege iz šibenskih osnovnih i srednjih škola koji nemaju učeničke zadruge da ih osnivaju, jer je to "velika stvar", kako rekoše.

- Zadruge su mjesto razvijanja kreativnosti, budućih poduzetnika, obrtnika... One su mjesto na kojem se stječu iskustvo, znanje, odgovornost i poduzetnički duh. U svemu tomu jako je bitna uloga ravnatelja i stručnih službi koji bi trebali podržavati i pratiti entuzijazam nastavnika uključenih u zadruge. Mi tu zaista imamo sreće jer ne bismo uspjeli u svemu što radimo bez svesrdne podrške i logističke pomoći koje nam pružaju ravnateljica Branka Bego i pedagoginja Marina Vrankulj - rekoše na kraju.


PEDAGOGINJA VRANKULJ
Svaki učenik ima nešto u sebi
- Naravno da smo ponosni na našu Učeničku zadrugu. Ne samo zbog priznanja na ovogodišnjoj državnoj smotri, već na svim rezultatima koje postižu od kada postoje. Naša zadruga je jedan stup što se tiče kreativnosti rada naših učenika i, uz naš sportski klub i priredbe koje imamo, na najbolji mogući način prezentiraju rad u našem Centru. Zadruga uključuje učenike s većim i manjim intelektualnim teškoćama, ali svaki od njih ima nešto u sebi što kroz rad mogu iskazati. U tom zajedničkom radu razvijaju se emocionalne, socijalne i kulturne vještine i na taj ih se način osposobljava za samostalan život - rekla je pedagoginja Vrankulj i dodala da joj je posebno drago što se društvena zajednica sve više otvara prema njima.

27. travanj 2024 06:27