StoryEditorOCM
ŠibenikNakon irske i njemačke

Učenici šibenske Strukovne škole odradili praksu u Skopju: ‘Bilo je to neprocjenjivo iskustvo‘

Piše Ana Petrić
13. siječnja 2023. - 16:52
Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projektaPrivatni Album

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik uspješno su završili mobilnost, odnosno stručnu praksu u trajanju od dva tjedna na Akademiji ‘‘Leontic‘‘ u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta na području strukovnog obrazovanja. Učenici su ispunili sve planirane ciljeve mobilnosti na zadovoljstvo svojih mentora i nastavnika u pratnji, a školi je ovo već treći po redu takav projekt.

-Dosada smo bili u Irskoj i Njemačkoj, a sada smo u sklopu projekta išli u Sjevernu Makedoniju. Projekt je financirala Europska Unija u suradnji s Agencijom za mobilnost i program EU u iznosu od nešto više od 38 tisuća eura. Na stručnu praksu išle su dvije grupe učenika - u prvoj grupi bilo je devet učenica trećih i četvrtih razreda iz smjera kozmetičara, a u drugoj šest frizera i tri pedikera drugih i trećih razreda, naravno u pratnji svojih strukovnih nastavnika – kazuje nam uvodno nastavnik strukovnih predmeta iz područja poljoprivrede i voditelj samog projekta, Pero Grgić.

Tijekom dva tjedna učenici su imali već dogovoren plan i program po kojem su dnevno odrađivali stručnu praksu i to u trajanju od punih osam sati. 

-Prvi tjedan su se cure uglavnom fokusirale na stručnu dijagnozu kože, mentorica Afrodita Todorovska im je držala predavanja i puno ih je toga naučila, pokazala. Mentorica se fokusirala na vještine i metode rada, odnosno na primjenu stečenog znanja na praktični dio. Cure su bile jako motivirane i zadovoljne, a moram ih pohvaliti i da su bile jako odgovorne i samostalne. Ponavljale su i usavršile već naučene tehnike rada te su radile masažu što je bilo jako zanimljivo jer su prvi put imale priliku vidjeti kako to izgleda u pravom, profesionalnom svijetu – govori nastavnica Tea Junaković Pauk koja je s curama bila u pratnji u prvom tjednu provođenja mobilnosti.

S makedonskom mentoricom sporazumijevale su se u kombinaciji hrvatskog, srpskog i engleskog jezika što im je, govori nastavnica, puno značilo i u učenju stručnih izraza upravo na engleskom. Osim toga, učenici su imali priliku upoznati se s poduzetničkim načinom razmišljanja te djelovanja u svakodnevnom životu i radu, odnosno upoznati se s temeljima poslovanja i otvaranja kozmetičkog i frizerskog salona. 

-Vrijednost ovih projekata je u tome što mladim ljudima zaista širi horizonte. Mnogi od njih su se prvi put u životu susreli s letom avionom, sustavom aerodroma, a što je jako bitno, susreli su se s jednom novom kulturom. Učenici su zaista jako zadovoljni, uživali su na praksi, a mentorica je s njima ostvarila jedan zaista poseban i prekrasan kontakt. Obogatili su se za jedno iskustvo, stvorili su nova poznanstva i prijateljstva, a to je nešto što im nitko ne može oduzeti. U Sjevernoj Makedoniji su se susreli s Orijentom, dakle s nečim egzotičnim i zato ponavljam, ovi projekti šire kulturne vidike i u tome je njihova velika vrijednost. Ovakvi projekti su bogatstvo i u stručnom i u ovom opće ljudskom smislu jer učenici mogu mnogo toga naučiti i vidjeti – ističe vjeroučitelj u strukovnoj školi Šibenik, Nikica Mihaljević.

Devet učenika zajedno je provelo dva tjedna u apartmanu što je, u tako mladoj dobi, također jedna škola o zajedničkom suživotu odnosno prilagođavanju svojih navika drugima i međusobnom poštovanju.

-Bilo je stvarno odlično i definitivno preporučam svima koji su u mogućnosti da iskoriste priliku i sudjeluju u ovakvim projektima. Osim što smo stekli nova znanja i nadogradili već postojeće, neki tretmani su nam bili već poznati, a time sam postigla i dodatnu sigurnost u samu sebe. U slobodno vrijeme smo se međusobno puno družile, razgledavale grad, upoznavale kulturu, igrale društvene igre u apartmanu. Definitivno bih ponovila to iskustvo ali dva tjedna mi je bilo taman – kroz osmijeh nam prepričava Sara, učenica četvrtog razreda smjera kozmetičari.

-I ja bih svim učenicima od srca preporučila da sudjeluju u ovakvim projektima jer je zaista jedno nezaboravno iskustvo. Bilo mi je jako lijepo, puno sam se više zbližila s prijateljima iz razreda ali i upoznala nove ljude. Na praksi sam naučila neke nove tehnike rada i usavršila ove koje sam već znala. Svo stečeno znanje i svo iskustvo mi je zaista ostalo u pamćenju i dobro se primilo – kaže nam simpatična buduća frizerka Ema.

Učenici su po završetku projekta dobili i certifikat što će im, uz svjedodžbu nakon završene srednje škole, itekako dobro doći u životopisu. U školi, složni su nastavnici, nastoje razvijati europsku dimenziju škole ne samo kroz Erasmus plus projekte već i kroz razne druge, bilo da se financiraju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ili europskih fondova. S obzirom na to da su strukovna škola, naglasak stavljaju na projekte koji uključuju praktični dio, a zainteresiranost učenika poprilično je velika.

-Svakako treba ohrabriti učenike i podržati ovakve projekte. Mislim da su zaista korisni za razvoj mladih osoba u svakom pogledu jer na ovaj način ozbiljnije pristupe poslu u jednoj novoj sredini koja im nije poznata i to uz pratnju stranih, profesionalnih mentora dok istovremeno rade i na vlastitom usavršavanju i samopouzdanju – zaključuje vjeroučitelj Mihaljević.

image

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta

/Privatni Album
image

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta

/Privatni Album
image

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta

/Privatni Album
image

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta

/Privatni Album
image

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta

/Privatni Album
image

Učenici Srednje strukovne škole Šibenik na stručnoj praksi u Skopju u sklopu Erasmus plus projekta

/Privatni Album
image

Erasmus plus logo

/Privatni album
  

 

16. travanj 2024 12:43