StoryEditorOCM
ŠibenikLijepa obljetnica

Učenici šibenske Ekonomske škole proslavili 60 godina mature: Ako Bog da zdravlja, eto nas na okupu i za pet godina!

Piše Katarina Rudan
7. srpnja 2021. - 12:38

Susresti se s kolegama iz školskih klupa, prisjetiti se srednjoškolskih dana, upitati za zdravlje, obitelj, unučad, praunučad, za osobe iz generacije koje nisu došle i prisjetiti se onih koji su napustili ovaj svijet, malobrojnima uspije 60 godina nakon mature.

Upravo tu godišnjicu proslavila je u srijedu treća generacija Srednje ekonomske škole Šibenik, koja je školovanje završila 1961.godini. Danas su osamdesetogodišnjaci i jedva su čekali da se situacija s koronom smiri, epidemiološke mjere popuste, kako bi se našli u svojem Šibeniku.

Osim onih koji u njemu i okolnim mjestima i danas žive, „maturanti“ su na susret stigli iz Zagreba, Rijeke, Splita, Primoštena, s Murtera, iz Vodica…Kamo ih je životni put odveo, a „rasuli su se svud po svitu“. U tri razreda bilo ih je 74. Nažalost, dvadesetero iz generacije je preminulo, a ovozemaljski život napustilo je i njihovih 15 profesora i profesorica. Samo je jedna još živa.

Zborno mjesto bilo je ispred šibenskog kazališta. Stiglo ih je tridesetak. Nisu se mogle izbjeći suze radosnice, stisak ruke, bezbroj pitanja i potpitanja, prisjećanja dogodovština iz mladosti i školskih dana. I, naravno, smijeha. Inače, nakon mature sastaju se svakih pet godina, osim što to zbog ratnih zbivanja nisu mogli organizirati 1991. godine. Oni koji žive u Šibeniku sastaju se i jednom godišnje, i u tome ih nije uspjela „omesti“ niti korona.

- Generacija smo koja se voljela i uvažavala. Uživali smo zajedno i izvan školskih klupa, a roditelje, profesore i njihov autoritet smo cijenili. Bili su to lipi dani i sve je u školi bilo drugačije nego danas. Radio sam u prosvjeti i to jako dobro znam. I sretni smo kad se uspijemo ovako naći. Ako Bog da zdravlje, nadam se da ćemo doživjeti i 65. godišnjicu mature i da ćemo se, bez obzira što ćemo tada imati 85 godina, opet okupiti u Šibeniku – rekao nam je nekadašnji profesor Šime Urem.

Nakon zajedničkog fotografiranja na skalama kod katedrale sv. Jakova, u 12 sati otišli su na misu zadušnicu za kolege i profesore koja je služena u crkvi sv. Frane, a potom na ručak i druženje.

03. svibanj 2024 16:20