StoryEditorOCM
Šibenik"Lanci održivosti"

U "Trokutu" je održana konferencija u organizaciji lokalnih akcijskih grupa LAGUR Lanterna, LAGUR Galeb i LAG More 249

Piše PROMO
24. ožujka 2023. - 08:55
image

Trokut Šibenik

U srijedu, 22.03. u Trokutu - Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Šibenik, održana je konferencija o zadrugarstvu i kratkim lancima opskrbe pod nazivom "Lanci održivosti". Organizirale su je lokalne akcijske grupe s područja Šibensko – kninske županije: LAGUR Lanterna, LAGUR Galeb i LAG More 249 i Trokut kao partner.

U sklopu konferencije održane su čak dvije zanimljive panel rasprave na kojima su sudjelovali renomirani eksperti iz područja zadružnog poslovanja, održivog razvoja, kratkih lanaca opskrbe u poljoprivredi i ribarstvu.

Za početak je Goran Jeras održao kratku prezentaciju o zadrugarstvu u kojoj nas je upoznao s prednostima udruživanja i potencijalima koji se mogu ostvariti. Također, iznesene su  neke zanimljive činjenice koje pokazuju kako Republika Hrvatska ovaj oblik udruživanja ne prakticira niti približno u mjeri kao i naši susjedi.

Osim toga, u prvom dijelu je održana panel rasprava s odličnim panelistima iz branše koji su podijelili iskustva iz prve ruke o poslovanju te prednostima udruživanja u zadruge, ali i organizacije proizvođača. Tema je bila kako organizirati uspješnu zadrugu te koji su uspješni primjeri uspješnih praksi u Republici Hrvatskoj. Panelisti su bili Šime Kosor, Ante Skelin, Fabijan Peronja i Goran Jeras.

image

Trokut Šibenik

Da bi panel rasprava bila uspješna, osim panelista jednako je važna i publika, a činjenica da je Trokut bio popunjen do zadnjeg mjesta govori koliko je ova tematika važna za našu županiju i budućnost zadruga i sudionika lanaca opskrbe.

Nakon panel rasprave u pauzi su se mogle degistirati delicije iz prve ruke od naših lokalnih proizvođača hrane i vina. Sve je napravljeno kao jedan mali sajam i druženje na kojem se moglo čuti izravno od proizvođača što imaju u ponudi. Izlagači su bili redom: vinari: Rak, Testament, Baraka, sirari: Stone, Malo Blago, pršutar: Reljanović, Drniški Pršut, ostalo: OPG Buntić: maslinovo Ulje, OPG Bulat: med, ugostitelji: Pelegrini, Pakai, kokteli s okusima mora: Udruga-Barmena Beli. Usljedio je kratki  kulturno-umjetnički program u izvedbi KUD Šuštine.

image

Konferencija "Lanci održivosti" u "Trokutu"

Sljedeći dio konferencije održana je druga panel rasprava o kratkim lancima opskrbe u kojoj su sudjelovali Rudolf Štefan, Sergej Lugović, Dražen Šimleša, Ana Šikić i Mladen Sarajlić. Tema je bila Što nas koči u formiranju kratkih lanaca te ima li napretka bez udruživanja.

image

Trokut Šibenik

Ova konferencija bila je odlična prilika za sve potencijalne zadrugare u potrazi za informacijama i uputama oko pokretanja ovakvog oblika poslovanja obzirom da je riječ o osnivanju i upravljanju trgovačkim društvom.

25. travanj 2024 08:44