StoryEditorOCM
ŠibenikKućno sjemenarstvo

U svojim notesima podcrtajte ovaj datum i naučite sve trikove čuvanja sjemena u vlastitom vrtu

Piše Šibenski.hr
6. ožujka 2019. - 13:58

U utorak, 12. ožujka 2019. bit će održana radionica kućnog sjemenarstva. Na radionici, posvećenoj vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu, bit će riječi o tome kako odabrati najbolje biljke za sjeme, kako sačuvati željena svojstva te kako pobrati, očistiti i skladištiti sjemenke koje smo prikupili.

Poželjno je da sudionici ponesu vlastito domaće sjeme radi razmjene. Radionica je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica. Voditeljica je Sendy Osmičević, permakulturistica i okolišna aktivistica, a organizator ZMAG (Zelena
mreža aktivističkih grupa). Početak je u 18 sati.

"Radionica kućnog sjemenarstva posvećena je pomalo zaboravljenim vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu s nekoliko trikova. Osim što se tako uzgojeno sjeme postupno prilagođava specifičnostima podneblja i uvjetima u vrtu, domaće sorte važne su i radi očuvanja ukupne genetičke raznolikosti naših usjeva kao naše baštine. Čuvanjem sjemena čuvamo i svoju neovisnost i mogućnost izbora između sorata, a u vrt unosimo šarenilo i raznolikost koja će svakog
vrtlara razveseliti."

ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) djeluje u području razvijanja i promoviranja ekoloških znanja i tehnologija te njihova povezivanja s ostalim područjima društvenog života. Znanje okrenuto prema održivosti okoliša i potrebama ljudi nalazi područje djelovanja udruge kroz permakulturnu etiku, principe i dizajn unutar proizvodnje hrane, energetike, graditeljstva te drugih područja održivog življenja.

Udruga ZMAG od 2013. godine djeluje kao jedan od osam Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj - održivo življenje i razvoj permakulture. Iza nas je preko 70 uspješno provedenih projekata. Udruga je sa svojim edukativnim centrom Reciklirano imanje, u selu Vukomerić, prepoznata u zajednici i društvu kao jedan od aktera koji predano i kontinuirano djeluje na području održivog razvoja, te kao prostor učenja i istraživanja, primjene novih ekoloških tehnologija i održivog dizajna, dobre ekonomije i poduzetništva.

Permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević magistrirala je Urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode, završila sedamdesetdvosatni tečaj permakulture i permakulturnu akademiju te odradila stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Trenutno u ZMAG-u radi kao voditeljica na projektu "Društvena banka sjemena".

20. travanj 2024 06:55